"Delo v tem trenutku prav v ničemer ne trpi," je glede stanja na ministrstvu za zdravje prepričana predsednica vlade. Foto: MMC RTV SLO
Nina Pirnat
Zdaj imamo sejo vlade, kaj se bo dogajalo naprej, pa bomo povedali, ko se bomo pogovarjali naprej," je pred sejo dejala Nina Pirnat. Foto: MMC RTV SLO
Danijel Bešič Loredan
"Očitno so ocenili, da nisem pravi kandidat," pa je dejal Danijel Bešič Loredan, ki po pogovoru z Bratuškovo z njo ni imel več stikov. Foto: MMC RTV SLO
Nina Pirnat bi bila zdravstvena ministrica

Dejala je, da za prevzem zdravstvenega resorja nima nobenih pogojev in da groženj na tem področju ni. Treba je "samo uskladiti vse deležnike v zdravstvu, dobiti nek konsenz in stvari bodo lepo urejene," je dodala, hkrati pa ni odgovorila na vprašanje, zakaj je potemtakem odstopila ministrica Alenka Trop Skaza.

Nina Pirnat je po poklicu zdravnica, državna sekretarka pa je postala le dan po imenovanju Trop Skazove na mesto ministrice za zdravje.

Pirnatova je po seji vlade dejala, da se vladna ekipa o ministru za zdravje ni pogovarjala, je pa potrdila, da se je o možnosti, da bi prevzela zdravstveni resor, s premierko Alenko Bratušek pogovarjala pred nekaj dnevi.

Bešič Loredan: Očitno nisem pravi
Danijel Bešič Loredan, ki se je o morebitnem prevzemu ministrstva za zdravje po odstopu ministrice pogovarjal s predsednico vlade Alenko Bratušek pa je dejal, da stikov z vlado, po omenjenem sestanku, ni več imel. "Verjetno so ocenili, da nisem pravi kandidat," je dejal in dodal, da bodo "potrebne spremembe boleče za vse."

Premierka: Delo nič ne trpi
Predsednica vlade ima sicer le še nekaj dni časa, da predlaga novega ministra za zdravje, saj se rok izteče konec tedna. Nekaj časa se je sicer omenjalo, da bi resor prevzela sama, a je nato dejala, da je na ministrstvu za zdravje "toliko problemov in toliko dela, da bi potrebovali ministra, ki bo več kot samo poln delovni čas, delal te stvari". Prav premierka je poudarila, da je Pirnatova tista, ki po odstopu Trop Skazove "pelje naprej vse stvari", ki si jih je začrtalo ministrstvo, predvsem na področju javnih naročil in da delo na ministrstvu "v tem trenutku prav nič ne trpi".

Komentarjev članov vladne ekipe malo
Pred sejo vlade je dogajanje v zdravstvenem resorju komentiral le minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan, ki morebitnega imenovanja Pirnatove sicer ni želel komentirati, dejal pa je, da je resor v pristojnosti PS-ja, zato drugi koalicijski partnerji čakajo na predlog o ministrskem kandidatu.

Po seji so bili člani vladne ekipe le za malenkost zgovornejši. Minister za pravosodje Senko Pličanič je po seji vlade dejal, da Pirnatovo kot morebitno kandidatko za ministrico težko ocenjuje, saj jo premalo pozna.

Meni pa, da bo dober vsak kandidat, ki bo kvalificiran in bo na področju zdravstva tudi kaj naredil. Tudi notranji minister in predsednik DL-ja Gregor Virant morebitne kandidature Pirnatove ni želel konkretno komentirati. Dejal je le, da bi najprej o tem opravili pogovor v stranki, nato pa ocenili "predlagani koncept, potem bi pa videli".

Zunanji minister in predsednik DeSUS-a Karl Erjavec pa je dejal, naj premierka Pirnatovo predlaga kot kandidatko "in se bodo v DeSUS o tem pogovorili".

Nina Pirnat bi bila zdravstvena ministrica