Alenka Trop Skaza naj bi v sredo odstopila kot zdravstvena ministrica, je poročala Televizija Slovenija. Foto: BoBo
Alenka Trop Skaza naj bi v sredo odstopila kot zdravstvena ministrica, je poročala Televizija Slovenija. Foto: BoBo

Ministrica, ki je prisegla natanko pred mesecem dni, še vedno ni dosegljiva za medije, uradno je na bolniškem dopustu, v molk so se zavili tudi v kabinetu predsednice vlade Alenke Bratušek. Koalicijski partnerji pravijo, da so nad informacijo presenečeni, viri Televizije Slovenija pa, da ministrica zagotovo odhaja - odstopila naj bi v sredo.

Viri dodajajo, da je ministrica na bolniškem dopustu z razlogom - in sicer da naj bi jo predsednica vlade prosila, naj ne odstopi danes, pač pa naj počaka do srede, saj mora vlada razmisliti o tem, kako naprej in kdo bi lahko hitro zasedel vroč ministrski stolček.

Spet se glasno omenja nekdanji minister Dorijan Marušič, ki pa odgovarja, da ga nihče ni pobaral o vodenju resorja. In nadaljuje: "Že od zadnjih volitev me mediji sprašujejo, ali sem glavni kandidat za ministrski stolček. Po modelu, ki ga imam, in korakih, ki so potrebni za izpeljavo kakovostne zdravstvene reforme, so zanjo potrebna vsaj tri leta oziroma celoten mandat!"

Posli ministričinega moža z javnimi zavodi
Še preden je Alenka Trop Skaza postala ministrica, je v javnosti završalo zaradi poslov njenega moža z javnimi zavodi. V njegovem podjetju Klima Ptuj je bila ministrica dolgo prokuristka. Pred kratkim je podjetje izgubilo skoraj pet milijonov evrov vreden posel pri opremljanju novomeškega urgentnega bloka, čeprav je oddalo najugodnejšo ponudbo - na ministrstvu za zdravje so namreč ponudbo izločili. Zaradi neustreznih referenc je bila nepopolna, se je glasilo uradno sporočilo ministrstva za zdravje. Prvi mož DeSUS-a Karl Erjavec pa to povezuje z napovedjo o ministričinem odstopu.

Javnost torej ugiba, da bi ministrica raje odstopila kot škodila poslom svojega moža. Do zdaj je njegovo podjetje v poslih z državo ustvarilo osem milijonov evrov prihodkov - samo leta 2012 je bilo za 3.600.000 evrov nakazil od države, to je 40 odstotkov prihodkov podjetja. Ministrica je še pred nastopom funkcije dejala, da njen mož razmišlja o prodaji podjetja, če bo zasedla ta položaj. Po podatkih Ajpesa in spletne strani podjetja je Smiljan Trop sicer še vedno direktor in solastnik Klime Ptuj.

Plačila velikih farmacevtskih podjetij
Na dan pa prihajajo tudi podatki o izplačilih, ki jih je Alenka Trop Skaza prejemala od treh velikih farmacevtskih podjetij. Preden je postala ministrica, je zanje pripravljala predavanja, poročila in članke. Za tiste, ki jih je med letom 2010 in 2013 opravila za podjetje Glaxo Smith Kline, je prejela 14.600 evrov.

Poleg tega je predavala še za podjetji MSD in Pfizer ter prejela 1.500 in 1.300 evrov. To ne bi bilo nič nenavadnega, če Trop Skazova ne bi bila predsednica društva za boj proti nalezljivim boleznim, ki promovira cepljenje, cepiva pa izdelujejo omenjena podjetja.

Se zdravstvena ministrica že poslavlja?
Se zdravstvena ministrica že poslavlja?