V večini slovenskih bolnišnic so zaradi nove gripe obiski še vedno omejeni. Foto: MMC RTV SLO
V večini slovenskih bolnišnic so zaradi nove gripe obiski še vedno omejeni. Foto: MMC RTV SLO
Cepljenje
V Kliničnem centru pričakujejo, da bo cepljenih okoli 2.000 zdravnikov. Foto: EPA
Staršem svetujejo, naj cepijo otroke

Predstojnik infekcijske klinike Franc Sterle je dejal, da je v povprečju na infekcijski kliniki pregledanih od 15 do 30 bolnikov na dan, ob koncu tedna je bilo tako pregledanih 31 otrok in 17 odraslih z boleznijo, podobno gripi. 15 otrok in osem odraslih so zaradi nove gripe tudi sprejeli na kliniko. Na intenzivnem oddelku infekcijske klinike sta še dva nova bolnika, eden je odšel, eden pa še ostaja.

Med necepljenimi zdravniki tudi oboleli
Na ljubljanskem UKC-ju je cepljenih 1.200 zdravnikov, cepljenje pa še poteka. Brigita Olup Drnovšek predvideva, da bo ob koncu cepljenja cepljenih več kot 2.000 zdravnikov, kar je podobno kot pri cepljenju zdravnikov proti običajni sezonski gripi, proti kateri se jih je cepilo 2.200.

Sterle je pojasnil, da se jih je od 28 zdravnikov specialistov na infekcijski kliniki cepilo 22, od šestih, ki se niso cepili, pa sta dva že prebolela novo gripo. Necepljeni zdravniki imajo sicer do cepljenja nekatere zadržke. Doslej so na infekcijski kliniki za novo gripo zboleli štirje zdravniki, na pediatrični kliniki pa sedem; le za eno zdravnico bi lahko rekli, da se je okužila na delu.

Pediatri: Otroci naj se cepijo
Sterle poziva k cepljenju. Pravi, da je cepljenje odločitev vsakega posameznika, odgovornost pa ni prepuščena posamezniku, ampak gre za odgovornost do okolja, v katerem delamo, živimo. Pediatrična klinika in razširjeni strokovni kolegij za pediatrijo priporočata cepljenje otrok, razen ko zdravnik specialist cepljenje odsvetuje zaradi na primer alergične reakcije ali drugih mogočih zapletov, ki bi lahko poslabšali stanje in o katerih odloča pediater, je pojasnila namestnica strokovnega direktorja pediatrične klinike Anamarija Meglič.

Milan Čižman z infekcijske klinike je poudaril, da so na Švedskem s povsem enakim cepivom, kot ga imamo v Sloveniji, cepili okoli 50.000 otrok, pri katerih se resnejši stranski učinki niso pokazali. Pri okoli 30 odstotkih otrok je nastala lokalna reakcija, nekateri so imeli povišano temperaturo, drugih reakcij pa niso zaznali.

V Sloveniji so podrobneje spremljali stranske učinke pri 17 otrocih, starih od pol do enega leta. Ti so bili bolj razdražljivi, zato zdravniki sklepajo, da so tako izražali bolečine. Tudi med cepljenimi zaposlenimi v Kliničnem centru niso zaznali resnejših strabskih učinkov, je pa Sterle opozoril, da se na poročilo o morebitnih stranskih učinkih - vsak po cepljenju namreč dobi poseben obrazec, ki ga mora izpolniti - čaka en mesec.

Zdravniki še opozarjajo, da je trenutno zaznati več virusnih prehladnih obolenj, tako kot vsako leto ob tem času. Nekaj je primerov običajne gripe, v ospredju pa sta nova gripa in parainfluenca tri, je dejal Sterle.

Staršem svetujejo, naj cepijo otroke