Foto: BoBo
Foto: BoBo

V slovenskih bolnišnicah se zaradi covida-19 zdravi 19 bolnikov, od tega so štirje na intenzivni negi. Iz bolnišnic so odpustili 4 bolnike.

V Sloveniji so doslej potrdili 2066 okužb z novim koronavirusom, zaradi covida-19 je umrlo 116 oseb.

V petek je bilo po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) v državi 239 aktivnih primerov okužbe.

Med zdravstvenimi delavci in sodelavci je bilo doslej potrjenih 365 primerov okužbe. V domovih starejših občanov so zabeležili skupno 529 okužb, od tega 368 med oskrbovanci.

Po podatkih sledilnika covid-19 sta bili dve okužbi potrjeni v Kranju in Rogatcu, po ena pa v Ljubljani, Velenju, Kamniku, Šenčurju, Vipavi, Žalcu, Mozirju, Ilirski Bistrici, Sevnici in na Blokah.

Stanovalci hrastniškega doma se vračajo

V hrastniški dom starejših, kjer so v petek zvečer vzpostavili nove cone za ločevanje stanovalcev, okuženih z novim koronavirusom, se iz šempetrske bolnišnice vrača devet stanovalcev. Namestili jih bodo v rdečo cono, namenjeno tistim s potrjeno okužbo.

V šempetrsko bolnišnico so jih premestili, ker zmogljivosti rdeče cone v hrastniškem domu takrat še niso zadostovale številu okuženih.

Šempetrska bolnišnica pa ima kot edina od štirih bolnišnic, ki jih je določilo ministrstvo za zdravje, že vzpostavljen negovalni oddelek.

Stanovalec hrastniškega doma s težjimi simptomi okužbe je medtem na zdravljenju v mariborskem kliničnem centru.

V hrastniškem domu, kjer je okuženih 29 stanovalcev in 11 zaposlenih, so v soboto ponovno odvzeli brise vsem stanovalcem in zaposlenim. Rezultati bodo znani v nedeljo, je napovedal Kopušar.