V domu starejših občanov v Hrastniku so do zdaj potrdili 40 primerov okužbe z novim koronavirusom. Okužilo se je 29 stanovalcev in 11 zaposlenih. Foto: BoBo
V domu starejših občanov v Hrastniku so do zdaj potrdili 40 primerov okužbe z novim koronavirusom. Okužilo se je 29 stanovalcev in 11 zaposlenih. Foto: BoBo

Minister za zdravje Tomaž Gantar je ocenil, da je bilo v zadnjih 10 dneh v domu, kjer je z novim koronavirusom okuženih 29 oskrbovancev in 10 zaposlenih, opravljenega veliko dela. "S primernim načinom dela in organizacijo je možno tudi v težkih pogojih bolezen zajeziti in omejiti. Ekipa hrastniškega doma je izurjena, s covidom-19 pa se bomo še naprej soočali," je še dejal Gantar.

Direktor doma Drago Kopušar je napovedal, da bodo do petka uredili rdečo, sivo in belo cono v domu. Ministroma pa je na današnjem sestanku predstavil vse dejavnosti, ki jih je dom izvedel, da bi ublažili posledice okužbe. Dejal je tudi, da bodo v soboto znova odvzeli brise vsem oskrbovancem in zaposlenim. Glede kadrov je dejal, da so se razmere nekoliko izboljšale, saj jim je na pomoč priskočilo nekaj zaposlenih iz drugih domov za starejše po državi.

Minister za delo Janez Cigler Kralj pa je ob tem spomnil, da je področje skrbi za starejše že več kot desetletje kadrovsko podhranjeno. Zato ministrstvo pripravlja uredbo o konkretni razdelitvi 30 milijonov evrov za kadrovske okrepitve domov za starostnike. Dodal je še, da se z vodstvom hrastniške občine in Domom starejših Hrastnik pogovarja o gradnji novega doma. Obstoječega so namreč leta 1994 uredili iz takratnega dijaškega doma.

Cigler Kralj je še ocenil, da ima dom dovolj zaščitne opreme, danes je prispela nova pošiljka, oprema pa se mora pravilno uporabljati.

Ministra Janez Cigler Kralj in Tomaž Gantar pred Domom starejših Hrastnik. Foto: Twitter Janez Cigler Kralj
Ministra Janez Cigler Kralj in Tomaž Gantar pred Domom starejših Hrastnik. Foto: Twitter Janez Cigler Kralj

Gantar: Stanje je stabilizirano

"Stanje v Sloveniji glede epidemije je stabilizirano v območju, kjer se gibljemo na številki okrog 12 okuženih dnevno na 100 tisoč prebivalcev v okviru štirinajstih dni. Še vedno smo nekje na meji rumene in zelene cone," je epidemiološko stanje v Sloveniji na četrtkovi vladni novinarski konferenci komentiral zdravstveni minister Gantar. Dodal je, da se ob tem velike težave pojavljajo v posameznih žariščih okužb. Vse okužene ljudi je ob tem pozval, naj epidemiološki službi dajejo prave in verodostojne podatke, saj imajo epidemiologi velike težave s spremljanjem stikov in z nadaljnjim obvladovanjem okužb. "Prikrivanje stikov ni na mestu in nam kot družbi škoduje," je opozoril Gantar.

V Sloveniji je bilo do zdaj opravljenih 123.906 testiranj, po 27 novih potrjenih primerih okužbe pa je skupno število okuženih naraslo na 2033‬. Do zdaj je umrlo 115 bolnikov s covidom-19.

Po podatkih vlade je v slovenskih bolnišnicah hospitaliziranih 24 okuženih bolnikov, dva od njih se zdravita na oddelkih za intenzivno nego. V sredo je bolnišnično zdravljenje zapustil eden, trije okuženi pa so bili hospitalizirani. Po podatkih sledilnika covid-19 je bolnišnično zdravljenje do zdaj uspešno prestalo 336 ljudi. Po ocenah NIJZ-ja je v Sloveniji trenutno 257 aktivnih primerov.

Celje: Okužena zaposlena v vrtcu in zdravstveni delavec v bolnišnici

Z novim koronavirusom se je okužila tudi strokovna sodelavka celjskega vrtca Tončke Čečeve, ki dela v enoti Center. V karanteno so tako poslali tudi tri zaposlene in skupino 23 otrok, ki so bili v neposrednem stiku s strokovno sodelavko, je za Radio Slovenija povedala ravnateljica vrtca Irena Hren. Dodala je, da so prostore, kjer je delala okužena delavka, temeljito razkužili in umaknili vse igrače, preostali oddelki v vrtcu pa delujejo nemoteno.

Prav tako so en primer okužbe z novim koronavirusom odkrili na oddelku za interno medicino v celjski bolnišnici, kjer se je okužil zdravstveni delavec. Na oddelku so takoj izvedli vse potrebne ukrepe po predpisanem protokolu. Zaposleni, ki so bili v tesnem stiku z okuženim, so bili napoteni na testiranje in v samoizolacijo.

Nadaljnje ukrepe bodo v celjski bolnišnici sprejemali v skladu z razvojem epidemioloških razmer na oddelku. Foto: BoBo
Nadaljnje ukrepe bodo v celjski bolnišnici sprejemali v skladu z razvojem epidemioloških razmer na oddelku. Foto: BoBo

Minister ob širjenju okužb kritičen do hrastniškega doma

Po srednem ponovnem testiranju so v domu starejših občanov v Hrastniku odvzeli 139 brisov in odkrili še 12 novih okužb. Med njimi je devet stanovalcev in trije zaposleni. Kot je za Televizijo Slovenija poročal novinar Goran Rovan, sta bila dva novookužena zaposlena že v samoizolaciji, na testiranje pa ju je poslal njun zdravnik. Skupaj je bilo do zdaj v domu potrjenih 29 primerov okužb med stanovalci in 11 med zaposlenimi. V občini Hrastnik je z novim koronavirusom sicer skupno okuženih 59 ljudi.

V zadnjih dvanajstih dneh, odkar se je pojavila težava Hrastnika, je bilo po besedah ministra za zdravje veliko sestankov pristojnih služb in stroke. "Moram reči, da me ob tem preseneča dejstvo, da se nekateri še vedno – mislim, da je primer tudi Hrastnik – obnašajo, kot da jih v preteklih štirih mesecih ni bilo v Sloveniji," je bil na vladni novinarski konferenci oster Gantar, ki je opozoril, da se navodila ponekod ne spoštujejo. "Brez tega ne moremo učinkovito nadzorovati nobene okužbe," je dejal minister.

Gantar je spomnil na svojo preteklo izjavo, v kateri je opozoril, da hrastniški dom sploh ne bi smel delovati. "Ne samo na račun relativno slabih pogojev, ampak predvsem na račun kadrov," je dodal minister za zdravje. Ob tem je poudaril omejene vzvode inšpekcijske službe, ki izvaja nadzor nad delom v domovih. "Skupnost socialnih zavodov je v zvezi z javnimi pooblastili, ki jih ima, tista, ki bi morala pripraviti kadrovske normative in standarde tudi za osnovno socialno nego," je dejal minister in dodal, da standardov in normativov ni, kar otežuje delo inšpekcijskih služb in ustrezno ukrepanje ob nepravilnostih.

Minister za zdravje Gantar je opozoril, da so težave v hrastniškem domu tudi posledica nedoslednega spoštovanja ukrepov. Foto: BoBo
Minister za zdravje Gantar je opozoril, da so težave v hrastniškem domu tudi posledica nedoslednega spoštovanja ukrepov. Foto: BoBo

Kadrovska in prostorska problematika v domu

"V večernem času oziroma čez noč smo okužene ločili v poseben del doma. Zdaj čakamo navodila, mislim pa, da bodo šla v tej smeri, da v domu vzpostavimo novo rdečo cono," je za TV Slovenija povedal direktor hrastniškega doma Kopušar, ki predvideva, da bo v rdečo cono spremenjeno celotno nadstropje. Tja bodo po besedah direktorja premestili stanovalce iz sedanje rdeče cone, ki je polna, v naslednjih dneh pa bodo tam nastanili tudi stanovalce, ki so trenutno začasno hospitalizirani v bolnišnicah.

Po navedbah hrastniške občine bo na podlagi torkovega kriznega sestanka v domu treba opraviti nekatere nujne spremembe, pri čemer bodo v domu potrebovali tudi pomoč. Domu starejših Hrastnik bo zagotovljena kadrovska pomoč, ekipi zaposlenih se bo namreč pridružilo pet delavcev, in sicer medicinske sestre in tehniki iz domov starejših iz Ljutomera, Metlike in Loke ter iz Zdravstvenega doma Hrastnik. Dve zdravstveni delavki v domu pomagata že danes, dom pa bi za obvladovanje razmer potreboval še vsaj 10 dodatnih ljudi.

Minister Gantar je ob kadrovski problematiki dejal, da so v hrastniškem domu "zamudili priložnost oziroma jo nekako onemogočili, ko so imeli na pomoči tudi pet študentov". Po besedah ministra so študentje dom zapustili zaradi nesporazuma v dogovoru o načinu dela, kar je po njegovem mnenju odgovornost vodstva.

Buren odziv na trditve ministra Gantarja

Skupnost socialnih zavodov Slovenije zavrača trditve zdravstvenega ministra Tomaža Gantarja, da so soodgovorni za stisko zaposlenih in stanovalcev v Domu starejših Hrastnik, so zapisali v sporočilu za javnost. Poudarili so, da bodo vztrajali pri opozarjanju na napake in odločitve, ki so v nasprotju s sklepom vlade in veljavno zakonodajo.

"Popolnoma nerazumljivo je, da minister za zdravje skrb za obolele stanovalke in stanovalce prelaga na dom za starejše, ki bi ga po njegovem osebnem mnenju morali že zdavnaj zapreti," so navedli v odzivu na izjave ministra Gantarja, ki skupnosti med drugim očita, da bi morali pripraviti standarde in normative za osnovno socialno oskrbo starejših v domovih, pa jih niso.

V skupnosti so opozorili, da se minister izmika vprašanju o predpisani obvezni osamitvi obolelih s covidom-19 v pooblaščenih zdravstvenih zavodih s trditvijo, da so v bolnišnico napoteni vsi, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje. Skupnost si na drugi strani prizadeva za popolno izolacijo bolnikov s covidom-19, ki se mora izvajati v pooblaščenem zdravstvenem zavodu, ne v domovih za starejše. "Skupnost ne pričakuje in ne zahteva bolnišničnega zdravljenja za vse stanovalke in stanovalce s koronavirusno boleznijo, temveč njihovo popolno osamitev izven domov, kot to predpisuje zakonodaja," poudarjajo.

Skupnost socialnih zavodov Slovenije se je ostro odzvalo na očitke ministra za zdravje. Foto: Shutterstock
Skupnost socialnih zavodov Slovenije se je ostro odzvalo na očitke ministra za zdravje. Foto: Shutterstock

Kje so negovalne bolnišnice?

Skupnost socialnih zavodov opozarja tudi, da so domovi za starejše do zdaj od različnih institucij prejeli več kot 50 različnih dokumentov z navodili in priporočili za preprečevanje in zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom, vključno z navodili ministrstva za zdravje o organizaciji treh con in izvajanju osamitve obolelih znotraj domov, ki so v nasprotju z zakonodajo. Navodila in priporočila po njihovih navedbah ne tvorijo celovite sistemske rešitve in ne odpravljajo pomanjkanja ter neprimernosti prostorov in opreme ter pomanjkanje zaposlenih v domovih starejših.

Ministrstvu za zdravje očitajo, da ni zagotovilo ustrezne mreže negovalnih bolnišnic, medtem ko se domovi za starejše že vrsto let spreminjajo v poceni negovalne bolnišnice in za veliko nižje stroške opravljajo delo, ki bi ga moralo zagotoviti zdravstvo.

Skupnost zavrača tudi trditve ministra, da ni pripravila predloga zahtevanih podrobnejših standardov za izvajanje posameznih vrst oskrbe in meril za določitev vrst oskrbe glede na potrebe uporabnikov storitev institucionalnega varstva v domovih.

"Skupnost je v okviru izvajanja javnih pooblasti predlog pripravila že leta 2012 ter ga dopolnila v letih 2018 in 2019. S predlogom je seznanila vse poslanske skupine, prav tako je na to problematiko junija letos ponovno opozorila vlado, ministrstvo za zdravje in ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti," so še zapisali v sporočilu za javnost.

Devet stanovalcev v šempetrski bolnišnici

V hrastniškem domu starostnikov že imajo vzpostavljeno rdečo cono, vendar njena kapaciteta ne zadostuje številu okuženih, zato so jih ta teden devet premestili v šempetrsko bolnišnico, kjer imajo kot edina od štirih pri ministrstvu za zdravje določenih bolnišnic že vzpostavljen negovalni oddelek. En stanovalec s težjimi simptomi okužbe je na zdravljenju v mariborskem kliničnem centru.

Strokovna direktorica šempetrske bolnišnice Dunja Savnik Winkler je v sredo povedala, da bo devet stanovalcev iz hrastniškega doma starejših pri njih predvidoma do konca tedna, potem se bodo lahko vrnili v dom. Na celotnem negovalnem oddelku za covid-19 imajo 14 postelj, vendar so na oddelku trenutno le starejši stanovalci doma iz Hrastnika.

Del okuženih stanovalcev doma v Hrastniku je bil zaradi prostorske stiske premeščen v bolnišnico Franca Derganca v Šempetru pri Gorici. Foto: Radio Koper/Karin Zorn
Del okuženih stanovalcev doma v Hrastniku je bil zaradi prostorske stiske premeščen v bolnišnico Franca Derganca v Šempetru pri Gorici. Foto: Radio Koper/Karin Zorn

Gantar: "Zdravstveno osebje se uporablja za nenamenska dela"

"Mislim, da zadeve kljub vsemu počasi zamirajo in jih bomo obvladali," je dogajanje komentiral minister Gantar. "Upam pa, da je to še zadnje opozorilo za vse ostale domove, da se podobna situacija lahko zgodi kjer koli in da nihče od njih ne sme zanemarjati osnovnih ukrepov – od nadzora zaposlenih do ustreznega ravnanja, ko se pojavi okužba ali znaki respiratornega obolenja pri oskrbovancu. Brez tega želje, kot jih ima tudi skupnost socialnih zavodov, da bi vsi ti okuženi bili sprejeti v bolnišnico, enostavno ne zdržijo nobenega kriterija," je pojasnil minister in dejal, da bi ob takem načinu dela lahko zdravstvo zaprli in ne bi več zdravili drugih bolnikov, ter dodal, da si tega verjetno ne želi nihče v državi.

Minister je poudaril, da bo država iz namenskih sredstev za zdravstvo v domove letos vložila več kot 160 milijonov evrov za zdravstveno nego. "Zato trditi, da to ni problem tudi doma, ki mora skrbeti za to področje, je dejansko nesprejemljivo," je dejal minister. "Prihaja do tega, da se sredstva nenamensko izkoriščajo za tisto, kar plačuje zdravstvena blagajna, v škodo predvsem ljudem, ki v domovih bivajo," je dejal minister opozoril, da se izurjeno zdravstveno osebje v domovih uporablja za druga dela. "Na žalost zdravstveno osebje pogosto, če grem v skrajen primer, uporabljajo za čiščenje posode in ne za njihovo delo," je še opozoril Gantar.

Cigler Kralj: Gre za soodgovornost vseh vpletenih

Minister za delo, družino in socialne zadeve Cigler Kralj pa je na novinarski konferenci spomnil vse zaposlene v domovih starejših občanov, vse sorodnike in znance zaposlenih, pa tudi vse svojce stanovalcev, da so soodgovorni za to, da do vnosa novega koronavirusa v domove ne pride. Poudaril je, da so bili zadnji vnosi praktično vsi prek zaposlenih. Treba je biti previden pri vstopanju in načrtovanju obiskov, saj v domovih biva zdravstveno najranljivejša populacija, je poudaril.

Ocenil je, da v morebitni drugi val epidemije domovi vstopajo boljše pripravljeni kot v prvega. Imajo zaloge zaščitne opreme, imajo izkušnje. Obstaja sicer kadrovska stiska, a zanjo je vlada z interventnim zakonom zagotovila 30 milijonov evrov v naslednjih dveh letih. Uredba, s katero bodo zakon udejanjili, bo kmalu šla v medresorsko usklajevanje, nato v sprejetje na vladi. Dala bo možnost dodatnih kadrovskih okrepitev v domovih za ostarele, je povedal minister.

Bistveno je, da se okužene starostnike čim prej umakne v bolnišnice, je dejal minister Janez Cigler Kralj. Foto: EPA
Bistveno je, da se okužene starostnike čim prej umakne v bolnišnice, je dejal minister Janez Cigler Kralj. Foto: EPA

Glede postopkov v domovih je bistveno, da se pozitivne stanovalce v roku 24 ur umakne v bolnišnice, da se lahko domu da možnost priprave rdeče cone, prostorov in vseh protokolov. Tako je bilo storjeno pri vseh zadnjih vnosih, je povedal Cigler Kralj. Vlada je pripravila tudi možnost, da se v primeru težjega razvoja dogodkov poseže po ostrejših ukrepih, vključno z omejevanjem gibanja, saj je domove starejših razglasila za ogrožena območja.

Cigler Kralj je zatrdil, da je skupna delovna skupina njegovega ministrstva in ministrstva za zdravje dnevno na terenu in pomaga domovom, te dni je v Hrastniku in nudi "vso potrebno podporo". Ministrstvo je ob tem pozvalo skupnost socialnih zavodov, naj pomaga pri akutni kadrovski stiski s kadri. "Žal nismo dobili nobene pomoči od njih." Zato sta se ministrstvi angažirali "po svojih kanalih" in zagotovili nekaj ljudi iz bolnišnic ter drugih domov, tako da je kadrovsko stanje v Hrastniku po ministrovi oceni trenutno stabilno.

V odzivu na novinarsko vprašanje je spregovoril še o finančnem stanju ministrstva. Ob prevzemu mandata je bil "na njegovih proračunskih postavkah" 300-milijonski manko. Nato so nastali dodatni stroški, povezani tako z zdravstveno kot socialno krizo. Ministrstvo bo zato pogledalo vse postavke in poiskalo vse možnosti, kjer se lahko določene obveznosti morda preložijo. Obenem Cigler Kralj pričakuje "fleksibilnost" finančnega ministrstva, da bo glede na razmere v družbi razumevajoče in zagotovilo resorju dodaten denar. Pri tem bo lahko v pomoč pred kratkim izpogajan evropski denar. Ministrstvo ga bo poskušalo prvenstveno vložiti v pokritje nastalih stroškov, med drugimi prioritetami pa so še gradnje dodatnih domov za ostarele, njihove obnove in krepitev drugih ustanov socialnega varstva, je dodal.

Slovenija na seznam Finske

Finska vlada je posodobila seznam držav, za katere bodo zaradi novega koronavirusa od ponedeljka veljale omejitve ob vstopu v državo. Zaradi slabšanja epidemiološke slike sta se na seznam poleg Slovenije uvrstili še Avstrija in Švica, piše na spletni strani finske vlade.

Finska vlada na približno dva tedna posodablja seznam držav, za katere zaradi slabe epidemiološke slike veljajo omejitve ob vstopu v državo. Na seznamu držav članic EU-ja so med drugim ostale že od prej Španija, Luksemburg, Portugalska, Poljska, Francija, Švedska in Češka.

Omejitve, ki sicer predvidevajo 14-dnevno karanteno, lahko finska vlada odpravi, ko v državi na seznamu ni več kot osem novih okužb na 100.000 prebivalcev v preteklih 14 dneh.

V vipavskem domu se stanje umirja

Spodbudnejše novice prihajajo iz centra starejših Pristan v Vipavi, kjer so prvi okuženi stanovalci že zapustili rdečo cono. V rdeči coni so tako še štirje stanovalci, trije pa so lahko znova v svojih sobah. Na delo so se vrnili tudi štirje zaposleni, saj jih je v karanteni le še sedem, je povedal direktor centra Martin Kopatin.

Ozdravljeni stanovalec se je vrnil tudi iz Univerzitetnega kliničnega centra v Mariboru, tako da ostaja tam na zdravljenju še eden izmed stanovalcev, pet pa jih je na ljubljanski infekcijski kliniki. "Stanje se pri nas umirja, tudi nova okužba, ki so jo ugotovili v Vipavi, ni povezana z našim centrom," je še dejal Kopatin, ki pričakuje, da se bodo iz bolnišnic kmalu vrnili vsi ozdravljeni stanovalci ter zaposleni iz karantene. Znova bodo ob koncu tega tedna testirali vse stanovalce in zaposlene na prisotnost virusa.

Okužbe v 13 občinah

V sredo je bilo 10 novih okužb potrjenih pri občanih Hrastnika, pet pa pri občanih Ljubljane, dve pri občanih Kamnika. Po en nov primer je bil potrjen pri občanih Šentjurja, Postojne, Vipave, Radovljice, Jesenic, Naklega, Trebnjega, Prebolda, Škofje Loke in Polzele.

Med novookuženimi je šest starejših od 85 let. Po dva okužena spadata v starostne kategorije od 45 do 54, od 55 do 64, od 65 do 74 in od 75 do 84 let. Pet primerov je bilo potrjenih med ljudmi, starimi od 35 do 44 let, tri okužbe pa so bile v sredo odkrite v starostni skupini od 15 do 24 let.

Hrastnik ostaja žarišče okužb