Foto: EPA
Foto: EPA

Najprej smo poročali, da je 20-letnica umrla, pozneje so iz UKC-ja sporočili, da je njeno stanje kljub zdravljenju zelo resno.

"Tukaj sem zato, ker se grem poslovit od moje 20-letne hčere, ki je danes umrla zaradi posledic cepljenja od Janssena. Ja, možganska kap, stara 20 let," je novinarki Televizije Slovenija Erni Petrač Barborič danes zjutraj pred nevrološko kliniko dejal razburjeni moški in povedal, da je oče 20-letnice, ki naj bi jo pred kratkim cepili. "Mislim, da je bilo 10 dni, tri tedne nazaj, ne vem točnega podatka, ker ne živimo več skupaj. Niti nisem vedel, da se je šla cepit. Zdaj se grem pa poslovit od nje."

Na vprašanje, ali so zdravniki potrdili, da je njeno stanje posledica cepljenja, je odgovoril, da so dejali, da je posledica cepljenja možganska kap.

20-letnica v kritičnem stanju - obstaja sum na zaplet po cepljenju
Sorodna novica Komisija potrdila gotovo povezavo smrti žene diplomata po cepljenju s cepivom Johnson & Johnson

Popoldne so iz UKC-ja sporočili, da so pri bolnici takoj ob sprejemu v ponedeljek v zgodnjih jutranjih urah prepoznali življenjsko ogrožajoče stanje, skladno s tem se je začelo urgentno zdravljenje, a se kljub naporom stanje bolnice ni izboljšalo. Trenutno je hospitalizirana v enoti intenzivne terapije v skrajno težkem zdravstvenem stanju, so sporočili iz UKC-ja.

Zaradi časovnega sosledja s cepljenjem z vektorskim cepivom, ki se aplicira z enkratnim odmerkom, je primer kot mogoč stranski učinek prijavljen na NIJZ-ju.

Čeprav je dokazovanje neposredne povezave stvar nadaljnjih postopkov NIJZ-ja, kar še ni bilo opravljeno, se vzbuja utemeljen sum, da gre za vzročno povezavo med cepljenjem in zapletom, so dodali.

Po podatkih nevrološke klinike gre za drugi resni zaplet v Sloveniji, povezan s cepivom proti covidu-19. Oba sta bila pri ženskah, mlajših od 50 let, cepljenih z vektorskim cepivom. Pri prvi bolnici se je zdravljenje zapleta končalo uspešno. Po najnovejših podatkih je bilo z Janssenom, za katerega je predviden en odmerek, pri nas cepljenih 119.799 ljudi.

B. Beović: Moje mnenje je, da tega cepiva ne bi več uporabljali

Takšen nezaželeni učinek, kot se je pripetil v ljubljanskem UKC-ju se zgodi v nekaj primerih na milijon in česa takega nismo pričakovali, je za Radio Slovenija dejala vodja svetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović. "Od nikjer nismo imeli kakšnih resnih opozoril, da bi morali to cepljenje omejiti. Je pa dogodek tako tragičen, da je moje osebno mnenje, da v tem trenutku ne bi več tvegali in ne bi tega cepiva več uporabljali, ne glede na drugačno mnenje tako EME kot številnih drugih držav, ki ga uporabljajo." Za POP TV je dejala, da je za začasno prekinitev uporabe, dokler se situacija ne analizira.

Po poročanju Odmevov se je zvečer sešla svetovalna skupina za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, seja še poteka.

Minister za zdravje Janez Poklukar je med vladnim obiskom v Zasavju dejal, da bodo pristojne institucije primer pregledale. Kot je pojasnil, je potrebno, da na vprašanja najprej odgovorita NIJZ, ki transparentno spremlja vse zaplete pri cepljenju, in Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke. Dodal je, da verjame, da bosta obe instituciji v primeru, če bosta ugotovili, da obstaja kakršna koli povezava s cepljenjem, aktivirali ustrezno komisijo pri ministrstvu za zdravje, ki bo pregledala vso potrebno dokumentacijo oziroma vse, kar je potrebno, da se zadeva razišče do dna.

Slovenija bo od Madžarske odkupila dodatnih 100 tisoč odmerkov

Interes prebivalcev za cepljenje s cepivom proizvajalca Jannsen je v zadnjih tednih bistveno presegal predvidene dobave. Ob zaostrovanju pogoja PCT in napovedi uvedbe pogoja PC za zaposlene v državni upravi se je veliko ljudi s tem cepivom želelo cepiti tudi zato, ker zadošča zgolj en odmerek.

Na podlagi trenutnih epidemičnih razmer in izraženega interesa prebivalcev Slovenije, je vlada na dopisni seji zato sprejela predlog za nabavo dodatnih 100 tisoč odmerkov cepiva Jannsen. Kot so sporočili z ministrstva za zdravje, bo Sloveniji dodatne odmerke odprodala Madžarska, ki ima trenutno višje zaloge od dejanskih potreb po cepljenju s tem cepivom.

Maja umrla žena slovenskega diplomata

Kot je znano, je komisija, ki je pregledovala primer smrti žene slovenskega diplomata v Bruslju 21. maja po cepljenju s cepivom Johnson & Johnsona, julija ocenila, da je povezava smrti s cepljenjem gotova.

V poročilu Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) o spremljanju neželenih učinkov po cepljenju proti covidu-19 je pisalo, da je v tem primeru smrt nastopila zaradi tromboze v povezavi z nizko vrednostjo trombocitov. Zaradi tega primera so v Belgiji tudi začasno prekinili cepljenje mlajših od 41 let s tovrstnim cepivom.

Evropska agencija za zdravila (EMA) je konec aprila sporočila, da se lahko strdki pojavijo v zelo redkih primerih v kombinaciji z nizko ravnijo krvnih ploščic v roku treh tednov po cepljenju. Med zelo redke stranske učinke cepiva podjetja Johnson & Johnson, ki je tako kot cepivo AstraZenece vektorsko cepivo, je EMA julija dodala tudi Guillain-Barrejev sindrom, pri katerem se pojavi nevrološka motnja, ki lahko povzroči začasno paralizo.