Foto: EPA
Foto: EPA

Kot je navedeno v poročilu Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) o spremljanju neželenih učinkov po cepljenju proti covidu-19, je v tem primeru smrt nastopila zaradi tromboze v povezavi z nizko vrednostjo trombocitov. Zaradi tega primera so v Belgiji tudi začasno prekinili cepljenje mlajših od 41 let s tovrstnim cepivom.

Sorodna novica NIJZ: Neželeni učinki pri pol odstotka cepljenj, 113 resnih primerov

Ženska je bila cepljenja s cepivom Johnson & Johnson nekaj dni pred razvojem prvih simptomov v okviru skupinskega cepljenja 168 slovenskih diplomatov in njihovih družinskih članov.

Gre sicer za zelo redke mogoče stranske učinke po cepljenju s tem cepivom. Evropska agencija za zdravila (EMA) je konec aprila sporočila, da se lahko strdki pojavijo v zelo redkih primerih v kombinaciji z nizko ravnijo krvnih ploščic v roku treh tednov po cepljenju. Primeri strdkov, ki so jih preučili, so bili zelo podobni primerom, ki so se pojavili po cepljenju s cepivom AstraZenece. Čeprav je EMA takrat sporočila, da gre za zelo redek stranski učinek cepiva, pa je poudarila, da so dobrobiti cepiva še vedno večje od tveganj.

Po podatkih NIJZ-ja je bilo s cepivom Johnson & Johnson do zdaj v Sloveniji cepljenih 50.297 ljudi. Od začetka cepljenja do vključno 6. julija so v register neželenih učinkov prejeli 268 prijav neželenih učinkov po cepljenju s tem cepivom, večinoma so se prijave nanašale na splošne težave s kratkotrajnim slabim počutjem ali povišano temperaturo in spremembe na mestu vboda.

Prejeli pa so tudi tri prijave resnih neželenih učinkov. Poleg omenjenega primera smrti so prejeli še prijavo možganske kapi in venske tromboze, a pristojna komisija še preverja, ali sta primera povezana s cepljenjem.

Na današnji novinarski konferenci so o primeru smrti povprašali tudi ministra za zdravje Janeza Poklukarja, ki je dejal, da zadeve ne more komentirati zaradi varovanja osebnih podatkov.

Vzročna povezava med cepljenjem in smrtjo Slovenke je gotova