Šola Ludvika Pliberška ostaja odprta. Foto: Zajem zaslona
Šola Ludvika Pliberška ostaja odprta. Foto: Zajem zaslona

V Mariboru so potrdili manjši izbruh novega koronavirusa v eni družini. Najprej – v ponedeljek – so potrdili okužbo pri tretješolcu, ki obiskuje Osnovno šolo Ludvika Pliberška. NIJZ je šolo nemudoma obvestil, ta pa starše, naj otrok ne vozijo v šolo.

Doma je tako ostalo 18 otrok. Njihovi starši so brez omejitev, morajo pa biti pozorni na morebitne simptome. Doma ostaja še razredničarka. Skupaj je bilo v karanteno napotenih 25 ljudi, poroča TV Slovenija. Teh načeloma ne bodo testirali, testiranje izvajajo le v posebnih primerih.

Drugih niso napotili v karanteno. "Vsi drugi družinski člani teh otrok, ki so bili v stiku s pozitivnim primerom, se lahko normalno gibljejo in opravljajo vsakodnevne dejavnosti, v bistvu priporočamo edino minimalne stike tistega starša, ki skrbi doma za otroka, z okolico," je povedala Sanja Vuzem z območne enote NIJZ-ja.

Osnovna šola Ludvika Pliberška Maribor. Foto: Televizija Slovenija
Osnovna šola Ludvika Pliberška Maribor. Foto: Televizija Slovenija

Območna enota NIJZ-ja je izvedla epidemiološko anketo in preverila tesne stike otroka. Tako je odkrila še dve okužbi. Ugotovila je, da je v družini okužen tudi brat učenca, ki sicer v tem času ni obiskoval omenjene šole, pa tudi njegova mama.

Sanja Vuzem z mariborske območne enote NIJZ-ja je sicer dejala, da otroka nista kazala znakov bolezni. Tretješolca so testirali iz drugih razlogov. "Načeloma je pri tem otroku bila epidemiološka indikacija za odvzem brisa, ki se je pač izkazala za pozitivno. Ker drugače otroka ne bi testirali, ker je bil povsem brez simptomov."

Izvora okužbe še niso odkrili, domnevajo pa, da bi jo lahko prinesel oče iz tujine. A povsem verjetno je, da izvora ne bodo mogli z zanesljivostjo določiti.

Začasno so zaprli tudi eno izmed bencinskih črpalk v Mariboru, kjer je obolela delala, a ni imela opravka s strankami.

Epidemiologi pri vseh treh primerih in drugih družinskih članih nadaljujejo preverjanje morebitnih visoko tveganih stikov.

Okužen mariborski osnovnošolec

Prišla je epidemiologinja z nacionalnega inštituta, ki je pregledala stanje pri nas, preverila, kje se je učenec gibal, kako imamo razporejene učence v skupine, kako skrbimo za preventivne ukrepe. Potem se je odločila, da bomo zaradi skrajne previdnosti razred pustili v 14-dnevni karanteni skupaj z razredničarko.

Ravnateljica Lidija Todorović za STA

Za preostale učence pouk nemoteno

Vsi drugi učenci lahko obiskujejo šolo. NIJZ je namreč po besedah ravnateljice opravil epidemiološko oceno tveganja, in ker je šola navodila inštituta v celoti upoštevala, ni nevarnosti za druge učence. Ravnateljica je za TV Slovenija povedala, da niti učitelji v trenutnih razmerah nimajo tesnih stikov med sabo, saj so v svojih razredih, dogovarjanje pa poteka večinoma po spletnih komunikacijskih kanalih.

"Vsi si želimo, da naša šola ne bi bila prva, kjer se je pojavil posamičen primer, a smo že tukaj. Upoštevali bomo vsa navodila in priporočila ter se medsebojno obveščali kot tudi do zdaj. Razumljivo je, da smo vsi zaskrbljeni, saj se le počasi navajamo na drugačen način življenja in dela, ki ga je povzročil virus in s tem postal del našega vsakdanjika. Želim, da bi nam s skupnimi močmi uspelo premagati tudi to izkušnjo in predvsem, da bi se vse dobro zaključilo za vse udeležene," je še zapisala ravnateljica na spletni strani šole.

Zadnja potrjena okužba v Mariboru je sicer bila 30. aprila, zato se je Maribor razglasil za mesto brez okužbe.

V ponedeljek dve okužbi, nihče ni umrl

V ponedeljek so po 659 opravljenih testih na novi koronavirus našli dve novi okužbi. Ena je bila v Mariboru, druga v Mengšu. Pet ljudi se zaradi covida-19 zdravi v bolnišnici, en bolnik je na intenzivni negi.

Foto: Televizija Slovenija
Foto: Televizija Slovenija