Z dvema odmerkoma cepiva Pfizer je cepljenih 13,5 milijona ameriških otrok. Foto: Reuters
Z dvema odmerkoma cepiva Pfizer je cepljenih 13,5 milijona ameriških otrok. Foto: Reuters

Enak ukrep mora sprejeti še Center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC).

FDA je poleg tega poživitveni odmerek za otroke od 12 do 15 let odobrila že pet mesecev po drugem odmerku, in ne šele po šestih mesecih.

Ameriške zdravstvene oblasti medtem še naprej pozivajo vse Američane k cepljenju s poživitvenim odmerkom Pfizerja ali Moderne, čeprav obenem trdijo, da tudi dva odmerka omenjenih cepiv dajeta relativno dovolj visoko stopnjo zaščite.

Različica koronavirusa omikron, ki se hitro širi po ZDA, se je izkazala za manj nevarno kot prejšnje, še posebej za tiste, ki so cepljeni. Poživitveni odmerek pa naj bi ščitil pred hospitalizacijo in smrtjo tudi v primeru okužbe z omikronom.

V ZDA je dva odmerka Pfizerja doslej dobilo približno 13,5 milijona otrok, starih od 12 do 17 let. Za stare 16 in 17 let je bil poživitveni odmerek Pfizerja odobren zgodaj decembra lani, stari od 12 do 15 let pa se lahko cepijo z dvema odmerkoma Pfizerja od maja lani.

Otroci, stari od pet do 11 let, pa so se lahko v ZDA začeli cepiti novembra lani.

V Italiji skokovito narašča število okužb z omikronom

V Italiji število okužb s koronavirusno različico omikron skokovito narašča. Ogroženo je delovanje številnih javnih služb in gospodarstva, saj je zaradi okužbe ali tveganega stika z okuženim v karanteni kar 2,5 milijona prebivalcev.

Okuženih z novim koronavirusom je približno milijon ljudi. Kot poroča avstrijska tiskovna agencija APA, ki povzema italijanske medije, bo zato v prihodnjih dneh v Italiji velik izziv ohraniti delovanje nujnih javnih služb in gospodarstva.

Med drugim kadrovski izpad že pesti lokalni promet, za zdaj predvsem železniški, težave se pojavljajo pri odvozu smeti in v bolnišnicah. Ozka grla so med drugim tudi domovi za ostarele, šole in veletrgovina.

Italijanska vlada je prejšnji teden omilila obstoječa pravila glede karantene in med drugim za tiste, ki so cepljeni s poživitvenim odmerkom ali so drugi odmerek prejeli v obdobju preteklih 120 dni, odpravila obvezno desetdnevno karanteno ob stiku z okuženim. Morajo pa ti deset dni po tveganem stiku nositi maske FFP2 in se po petih dneh testirati na okužbo z novim koronavirusom.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Bo omikron vplival na volitve?

Kot ob navajanju strokovnjakov poroča rimski časopis La Repubblica, bi lahko četrti val pandemije, ki ga poganja omikron, številnim poslancem in poslankam preprečil glasovanje o novem predsedniku države in s tem morda celo pomembno vplival na izid bližajočih se volitev. Pozitivnih na novi koronavirus je bilo doslej okoli 40 poslancev in poslank, do konca meseca bi jih lahko bilo več kot sto.

Predsednika v Italiji na plenarnem zasedanju izbira skupno 1009 članov parlamenta in predstavnikov dežel. Da bi zajezili širjenje okužb na plenarnem zasedanju, v parlamentu načrtujejo sprejetje strogih omejitev.

Sedanjemu italijanskemu predsedniku Sergiu Mattarelli se sedemletni mandat izteče 3. februarja, za drugega pa se ne namerava potegovati. Datum volitev bo predsednik poslanske zbornice Roberto Fico uradno določil v torek, poroča avstrijska tiskovna agencija APA, po pričakovanjih pa bosta prva kroga potekala 24. in 25. januarja.

Za zmago na volitvah je v prvih treh krogih potrebna dvotretjinska večina, nato pa le še absolutna večina. Kot morebitnega naslednika Mattarelle med drugim omenjajo sedanjega premierja Maria Draghija, ki pa še ni potrdil, ali se bo potegoval za ta položaj.

Avstrija prvič z več primeri omikrona kot delte

V Avstriji so zadnji teden prejšnjega leta prvič potrdili več primerov koronavirusne različice omikron kot delte, so danes sporočili iz avstrijske agencije za zdravje in varno hrano (AGES). S tem je omikron postal prevladujoča različica.

Pri naših severnih sosedih so prejšnji teden potrdili 2915 primerov delte in 4360 primerov omikrona. En teden prej je bila delta še prevladujoča, saj so potrdili 5953 primerov delte in 1905 omikrona.

Do zdaj so v Avstriji potrdili 6768 primerov omikrona. AGES je poudaril, da bodo verjetno sledili še popravki podatkov za prejšnji teden, ko bodo preučili dodatne primere.

Nemški virologi glede covida-19 previdno optimistični

PCR-test nujen pred prihodom na Ciper in po njem

Obiskovalci Cipra bodo morali po novem opraviti dva testa PCR na okužbo z novim koronavirusom, enega pred prihodom in drugega takoj po prihodu v državo. Test, opravljen pred prihodom, ne bo smel biti starejši od 48 ur.

Tisti, ki niso bili cepljeni s poživitvenim odmerkom, bodo morali poleg tega v 72 urah po vstopu v državo opraviti še hiter antigenski test.

Vsi testi bodo samoplačniški, je za nemško tiskovno agencijo DPA danes pojasnila tiskovna predstavnica ciprskih zdravstvenih oblasti. Nova pravila veljajo tako za cepljene proti covidu-19 kot necepljene, so pa iz njih izvzeti otroci, mlajši od 12 let.

Novi ukrepi, namenjeni zajezitvi bliskovitega širjenja omikrona, bodo začeli veljati v torek ob 23. uri po krajevnem času oziroma ob 22. uri po srednjeevropskem času. Za zdaj bodo v veljavi do 15. januarja, nato pa jih bo vlada v Nikoziji znova pretehtala.

Število na novo potrjenih okužb na Cipru je v preteklem tednu hitro naraščalo. To nedeljo so jih potrdili 3538, teden dni pred tem le 1925.

Izrael cepi s četrtim odmerkom in odpira meje za cepljene

Izrael bo z 9. januarjem znova odprl meje za turiste, a le za tiste, ki so cepljeni s poživitvenim odmerkom ali so zaključili osnovni cikel cepljenja v preteklih šestih mesecih. Obenem morajo v karanteno do negativnega izvida testa PCR.

Izrael je turistom vstop v državo prepovedal zaradi nevarnosti nove koronavirusne različice omikron, potem ko so konec novembra v državi potrdili prve primere okužbe s to zelo nalezljivo različico. Strokovnjaki so zdaj presodili, da ukrep ni več smiseln, saj se je omikron medtem v Izraelu že močno razširil.

Izrael prvi na svetu cepi s četrtim odmerkom. Foto: Reuters
Izrael prvi na svetu cepi s četrtim odmerkom. Foto: Reuters

Vlada je odločila, da z 9. januarjem omili pogoje za vstop v državo za turiste, ki ne prihajajo iz pandemično visoko tveganih držav. Omilitve veljajo le za tiste, ki so bili cepljeni po izraelskih standardih – so prejeli poživitveni odmerek ali so bili cepljeni v zadnjih šestih mesecih – ali so covid-19 preboleli. Vseeno morajo po prihodu v Izrael še v karanteno za 24 ur oziroma dokler ne dobijo negativnega izvida testa PCR na okužbo z novim koronavirusom.

V Izraelu so sicer danes zaradi hitrega širjenja omikrona med prvimi na svetu začeli razdeljevati četrte odmerke cepiva proti covidu-19 zdravstvenim delavcem in ljudem, starejšim od 60 let. Pogoj je, da so prvi poživitveni odmerek prejeli pred vsaj štirimi meseci. Že pred dvema dnevoma se je začelo cepljenje s četrtim odmerkom tistih, ki imajo močno oslabljen imunski sistem.

V nedeljo so po navedbah ministrstva za zdravje v državi potrdili 6562 novih okužb, kar je skoraj dvakratnik dnevnega povprečja prejšnjega tedna. Izraelski premier Naftali Benet je v nedeljo posvaril, da bi lahko že v kratkem odkrili po 50.000 primerov dnevno.

V Izraelu je sicer tri odmerke cepiva proti covidu-19 doslej prejelo več kot štiri milijone od skupno 9,2 milijona ljudi. A obenem jih je po veljavnih pravilih cepljenih le 60 odstotkov – 31 odstotkov se jih sploh ni cepilo, devetim odstotkom pa se je iztekla veljavnost cepilnih potrdil.