Foto: Reuters
Foto: Reuters

Bojana Beović je za Televizijo Slovenija še dodala, da pa bi lahko tudi o tej možnosti razmislili, saj bo, kot vemo, na voljo čedalje več cepiva.

Zadnja redna dobava cepiva AstraZenece 28. maja

Za zdaj torej cepivo AstraZenece ostaja v načrtu za dosego zadostne precepljenosti. Zadnja redna dobava je bila 28. maja, ko smo prejeli 62.400 odmerkov, sledila je še pomoč Madžarske, pri kateri smo si izposodili 300 tisoč odmerkov. Skupaj smo tako do zdaj prejeli več kot 626 tisoč odmerkov tega cepiva, za prvo in drugo cepljenje pa je bilo po podatkih NIJZ-ja porabljenih skupaj 264 tisoč odmerkov ali manj kot polovica, poroča Televizija Slovenija.

Marco Cavaleri bi Janssen predlagal le za starejše

Vodja strategije za cepljenje pri Evropski agenciji za zdravila (EMA) Marco Cavaleri je tudi dejal, da cepivo podjetja Johnson & Johnson pa predlaga za starejše od 60 let.

Obe cepivi sta v Evropski uniji odobreni za vse starejše od 18 let, vendar se spopadata s kritikami zaradi poročil o sicer zelo redkih krvnih strdkih kot stranskem učinku.

Na vprašanje italijanskega časopisa La Stampa, ali ne bi bilo bolje prepovedati cepiva AstraZenece, je Cavaleri odgovoril, da je to mogoče in da tako razmišljajo že v več državah ob porastu količin cepiv mRNA družb Pfizer in Moderna.

"Vendar so bili incidenti zelo redki, in to po prvem odmerku. Res je, da obstaja manj podatkov o drugem odmerku, a v Združenem kraljestvu to poteka dobro," je spomnil na cepilno kampanjo na Otoku, kjer so veliko cepili s cepivom AstraZenece. Pri tem je svetoval, da bi mlajše cepili s cepivi mRNA, vendar priznava, da je to odločitev posameznih držav.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Južna Afrika umaknila Janssen

Opozoril je še, da je bilo v primerjavi z AstraZenecinim cepivom manj težav po cepljenju s cepivom družbe Johnson & Johnson, pri katerem zadostuje en odmerek. Bi ga pa kljub temu bolj priporočil starejšim od 60 let, je dodal.

Južna Afrika je medtem iz programa cepljenja umaknila dva milijona odmerkov cepiva družbe Johnson & Johnson, potem ko so se pri enem od proizvajalcev v ZDA pojavile skrbi zaradi onesnaženja v cepivu.

Ameriška uprava za hrano in zdravila (FDA) je namreč v petek kot neustrezne označila več milijonov odmerkov cepiva Janssen, ki so jih proizvedli v tovarni Emergent BioSolutions v Baltimoru.