Pri nas za cepljenje s cepivom AstraZenece ni omejitev. Foto: EPA
Pri nas za cepljenje s cepivom AstraZenece ni omejitev. Foto: EPA

Italijanska najstnica Camilla Canepa je umrla v četrtek, s cepivom britansko-švedskega proizvajalca AstraZeneca pa je bila cepljena 25. maja. Zaradi primera se je v državi razvnela burna razprava o tem, ali je prav, da s tem cepivom cepijo vse starostne skupine, čeprav se je pred tem pojavilo več pomislekov zaradi mogočih stranskih učinkov. Italijanska vlada je zato sporočila, da bodo po novem s cepivom AstraZenece cepili le še starejše od 60 let.

EMA pa je sporočila, da je njen varnostni odbor kot nov stranski učinek po cepljenju s tem cepivom po podrobni preučitvi dodal sindrom kapilarnega prepuščanja in odsvetoval cepljenje ljudem, ki imajo zgodovino težav s tovrstnim krvavenjem.

Stranski učinek: sindrom kapilarnega prepuščanja

EMA je začela pregledovati primere krvnega prepuščanja v aprilu. Pri sindromu kapilarnega prepuščanja tekočina uhaja iz krvnih žil, kar povzroča otekanje tkiva in padec krvnega tlaka.

Že prejšnji mesec je EMA odsvetovala drugi odmerek AstraZenece za ljudi, ki imajo težave s strjevanjem krvi.

Nova tovarna Moderne bo v Franciji

Ob tem pa je EMA odobrila novo proizvodno mesto za cepivo proti covidu-19 ameriškega podjetja Moderna. Končni izdelek bodo lahko po novem proizvajali tudi v obratu švedskega podjetja Recipharm v Montsu v Franciji. Kot je sporočila EMA, se bo s tem okrepila dobava tega cepiva v Evropski uniji.

Poleg odločitve o novem proizvodnem mestu je pristojni odbor EME sprejel tudi pozitivno mnenje o več dodatnih mestih za izvajanje nadzora oziroma testiranje cepiva. Že pred tednom dni je agencija odobrila tudi dve novi mesti za proizvodnjo aktivne snovi in končnih polizdelkov v ZDA.

Skupno naj bi te spremembe po pričakovanjih omogočile proizvodnjo dodatnih enega do dveh milijonov odmerkov cepiva na mesec za uporabo na trgu EU-ja, so dodali. Pojasnili so še, da odločitev ne zahteva potrditve Evropske komisije, kar pomeni, da lahko obrat v Montsu začne delovati takoj.

Evropska komisarka za zdravje Stela Kiriakides je novico na Twitterju pozdravila kot nov korak do zmožnosti hitrejše dobave cepiva državljanom EU-ja in po svetu.