V Hrastniku je zdaj 73 aktivno okuženih z novim koronavirusom

Vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović je za TV Slovenija tudi poudarila, da je treba upoštevati vsa navodila za preprečitev vnosa okužbe v domove starejših občanov, ob morebitnem vnosu pa mora biti reakcija takojšnja. Za nekatere domove bo po njenih besedah potreben tudi poseben dogovor, saj se dana navodila ne dajo izvesti v vsakem domu, pri čemer morajo domovom pomagati lokalne skupnosti.

"V bolnišnico gre le oseba, ki potrebuje bolnišnično zdravljenje. Če je oseba samo okužena z novim koronavirusom in ne potrebuje bolnišničnega zdravljenja, ostane doma. Stanovalci domov za starejše občane imajo v domovih svoj dom. Tako da je neustrezno in diskriminatorno, da bi stanovalce domov za starejše občane selili drugam zgolj zato, ker so okuženi. S strani negovalnih bolnišnic je bila sicer ponujena možnost, da se preselijo za nekaj dni, dokler dom ne uredi ustrezne cone, vendar moramo tudi tukaj upoštevati voljo vsakega posameznika," je glede premestitve okuženih stanovalcev DSO-jev v bolnišnice pojasnila Beovićeva.

Glede finančne in kadrovske pomoči domovom pa je povedala, da njena svetovalna skupina na to nima konkretnih odgovorov. "Zelo pametno je, da v trenutku, ko še ni okužbe v domu, vsako vodstvo skrbno pregleda navodila in naredi načrt, kako bodo ukrepali, da do okužbe ne bi prišlo, in kaj se mora v domu zgoditi, če pride do okužbe," je še poudarila.

13 na novo okuženih v hrastniškem domu starejših občanov, v nedeljo umrla dva stanovalca

V Domu starejših Hrastnik so v soboto potrdili okužbo z novim koronavirusom še pri 12 oskrbovancih in eni zaposleni, na testu je bil poleg tega pozitiven še en občan. V Hrastniku je tako trenutno 73 aktivnih okužb, so sporočili z občine Hrastnik.

"Rezultati nas opominjajo, da so razmere v Domu starejših Hrastnik še vedno zelo resne," so te številke komentirali na občini.

V soboto v Sloveniji 16 novih okužb

V soboto so v Sloveniji ob 565 testih skupno potrdili 16 okužb z novim koronavirusom. V bolnišnicah se zdravi 21 bolnikov s covidom-19, štirje bolniki so na intenzivni negi, dva pa sta zapustila bolnišnico. V soboto ni nihče umrl. Okužbe so bile potrjene v Hrastniku, Žalcu, Litiji in Brezovici.

Med 16 na novo potrjenimi okuženimi jih je 14 iz Hrastnika. Kot so danes sporočili z občine Hrastnik, so v tamkajšnjem domu starostnikov, kjer so v soboto vzeli brise vsem oskrbovancem in zaposlenim, potrdili okužbo še pri 12 oskrbovancih in eni zaposleni.

Do zdaj so v Sloveniji potrdili 2082 okužb z novim koronavirusom, trenutno je potrjenih aktivno okuženih 241 ljudi, je razvidno iz podatkov Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Do zdaj je umrlo 116 bolnikov.

Večina na novo potrjenih okuženih (12) je starejših od 65 let, od teh so štirje starejši od 85 let. Dva na novo okužena sta v starostni skupini od 25 do 34 let, po eden pa v starostnih skupinah od 35 do 44 let in od 55 do 64 let.

V soboto so v Hrastniku znova vzeli 174 brisov, in sicer so v testiranje vključili vse oskrbovance in zaposlene v domu starejših občanov, ki so ga po izbruhu okužb z novim koronavirusom v občini pred dvema tednoma zaprli za obiskovalce.

Direktor doma Drago Kopušar je povedal, da so bili v nedeljo obveščeni, da je v mariborskem kliničnem centru za posledicami covida-19 umrl njihov oskrbovanec, ponoči pa je v domu umrla tudi oskrbovanka, ki je bila okužena z novim koronavirusom.

Izmed 73 aktivnih okužb v Hrastniku jih je 41 med oskrbovanci doma, 11 med zaposlenimi in 21 med drugimi občani.

V preteklih dneh je v hrastniškem domu potekalo premeščanje con in oskrbovancev ter vključevanje dodatnih delavcev v delovni proces. Pri tem so jim na pomoč priskočili tudi pripadniki občinske civilne zaščite in tamkajšnje območne enote Rdečega križa.

Z novim tednom bo premeščanje in vzpostavljanje con končano, še vedno pa v domu močno primanjkuje delavcev, so še sporočili z občine Hrastnik, kjer za zdaj dodatnih ukrepov ne načrtujejo, prav tako ne v domu starostnikov.

Hrastniški župan Marko Funkl je dejal, da bo morala država najti sistemsko rešitev – ne samo glede kadrov, ampak tudi pri nabavi zaščitne opreme. Dodal je, da bo zdravstvena inšpekcija v naslednjih dneh nadaljevala preverjanje oseb s karantenskimi odločbami.