Beović: Mislim, da se ne bomo izognili rdeči fazi

Še pred objavo uradnih podatkov je vladni govorec Jelko Kacin tvitnil, da smo v soboto v Sloveniji prvič presegli mejo 400 okužb. Pozneje je v še enem tvitu zapisal, da je ob rekordnem številu potrjenih primerov najvišji tudi delež pozitivnih izvidov testov. V soboto je bilo ob 2956 testiranjih namreč potrjenih 411 primerov okužb, kar predstavlja 13,9-odstotni delež.

"Novoobolelih je več kot 400. Vse več nas osebno pozna ljudi, ki so zboleli. Nedelja, dan za razmislek, za spoznanja, za solidarnost, za dosledno spoštovanje omejitev in priporočil NIJZ. Pazimo nase in svoje bližnje, na vse, mnogi so v stiski, pokličite jih," je ob tem pozval Kacin.

Vodja strokovne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović padca krivulje še ne pričakuje. "Kaže, da se razmere stopnjujejo. Verjetno je k temu doprinesel tudi začetek študijskega leta na univerzah," je dejala za Televizijo Slovenija. "Mislim, da se ne bomo izognili rdeči fazi. Tudi če danes sprejmemo zadnje ukrepe oranžne faze, se bo krivulja še nekaj časa vzpenjala, preden bodo ti ukrepi prijeli," je ob tem dodala epidemiologinja.

Ob rekordnem porastu okužb je stanje na družabnem omrežju Twitter komentiral tudi minister za zdravje Tomaž Gantar. Opozoril je, da "le malo manjka do sprejema omejitev, s katerimi smo spomladi izboljšali razmere", in pozval k upoštevanju ukrepov za omejevanje širjenja novega koronavirusa.

Sorodna novica Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji

Hospitaliziranih več kot 150 bolnikov s covidom-19

Število bolnikov s covidom-19, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje, je prvič preseglo številko 150. Po zadnjih podatkih je hospitaliziranih 158 bolnikov, kar je devet več kot dan pred tem.

Naraslo je tudi število bolnikov, ki potrebujejo oskrbo na intenzivni negi – po zadnjih podatkih je takih 27, kar je šest več kot dan pred tem. Število bolnikov s covidom-19, ki potrebujejo pomoč medicinskega ventilatorja, ostaja nespremenjeno – 14. V prvem valu se je v slovenskih bolnišnicah največ bolnikov s covidom-19 zdravilo 30. in 31. marca, in sicer 119.

Po podatkih sledilnika za covid-19 je incidenca, število okuženih na 100.000 prebivalcev v 14 dneh, s 147 narasla na 159. Po oceni NIJZ-ja je v državi trenutno 3314 aktivnih primerov okužbe.

Sobota je minila brez smrti. Do zdaj je skupno umrlo 167 bolnikov s covidom-19. Skupno je bilo potrjenih 8863 okužb, opravljenih pa je bilo 258.707‬ testiranj.

Kacin: Vlada razmišlja o sprejetju tretjega oranžnega svežnja

Vladni govorec Jelko Kacin je v izjavi za Radio Slovenija opozoril, da so bolnišnice do zdaj še lahko zagotavljale proste postelje, a da bo ob takem tempu naraščanja okužb in hospitalizacij že v naslednjih dneh potrebnih 200 postelj za bolnike s covidom-19. "Iz teh razlogov že ves dan poteka koordinacija in usklajevanje, kaj bi bilo treba storiti, da se zagotovi potrebno število postelj, in kdaj in kaj bi bilo še treba sprejeti in zaostriti, da bi upočasnili tempo naraščanja okužb, ki ga imamo do sedaj," je dejal vladni govorec.

Ukrepi oranžne faze. Foto: MMC RTV SLO
Ukrepi oranžne faze. Foto: MMC RTV SLO

Vlada razmišlja o sprejetju tretjega svežnja ukrepov v oranžni fazi. Ker naj bi bilo vse več okužb ob rekreacijah, se tako razmišlja o zaprtju fitnesov in telovadnic, je dejal Kacin. "Na drugi strani so ta druženja ne samo veselice in praznovanja, ampak gre tudi za pevske zbore, ki še kar prepevajo, folklorne skupine še kar vadijo," je opozoril Kacin.

Glede na vladni načrt ukrepov bo epidemija razglašena, ko bo število okuženih na 100.000 prebivalcev v 14 dneh preseglo 140 in ko bo v slovenskih bolnišnicah hospitaliziranih več kot 250 bolnikov s covidom-19, ob tem pa jih bo več kot 50 potrebovalo zdravljenje na intenzivni negi. Število okuženih na 100.000 prebivalcev v 14 dneh je že v petek preseglo mejo, po kateri sta predvideni razglasitev epidemije in uveljavitev t. i. prvega svežnja rdeče faze. Drugi dve merili – število hospitaliziranih in število bolnikov v intenzivnih enotah – sta kljub vsakodnevnemu naraščanju za zdaj v mejah drugega svežnja ukrepov oranžne faze, a se približujeta tretjemu svežnju oranžne faze.

Ukrepi rdeče faze. Foto: MMC RTV SLO
Ukrepi rdeče faze. Foto: MMC RTV SLO

V tretjem svežnju oranžne faze so poleg zaprtja fitnes centrov in športnih objektov za amaterje in skupinske športe predvideni še ukrepe, kot so zapora ali karantena posameznih občin ali regij, splošna prepoved obiskov v bolnišnicah in zavodih, zaprtje gostinskih lokalov, omejitve pri delu frizerskih in kozmetičnih salonov, prepoved vseh kulturnih in verskih obredov in porok v posameznih občinah in regijah ter zaprtje nenujne zdravstvene in zobozdravstvene dejavnosti.

Več kot 30 okužb v domu starejših občanov v Loki pri Zidanem Mostu

Eno izmed novih žarišč je postal Trubarjev dom upokojencev Loka pri Zidanem Mostu. Rezultati testiranj stanovalcev in zaposlenih, ki so jih prejeli v soboto zvečer in danes, so potrdili okužbo z novim koronavirusom pri 28 stanovalcih in petih zaposlenih. V petek in soboto je bilo odvzetih kar 187 brisov, je na Facebook strani doma zapisal njegov direktor Robert Potočnik.

Danes so vzeli bris še vsem preostalim 71 stanovalcem, ki so trenutno v domu, in osmim zaposlenim. Okuženi stanovalci so sicer še vedno brez vsakršnih simptomov in se v tem trenutku počutijo dobro. Ker so prostori za rdečo cono zadostovali za nastanitev 20 stanovalcev, so morali v rdečo cono spremeniti še eno nadstropje iste stavbe.

Sorodna novica Na zelenem seznamu od ponedeljka nobene države Evropske unije

Okužbe v dveh logaških domovih

Okužbi z novim koronavirusom so v zadnjih dneh sicer potrdili tudi v domovih za starejše občane v logaški občini. V Domu starejših Logatec so tako v četrtek izdali obvestilo o zaprtju doma za zunanje obiskovalce zaradi pozitivne osebe, ki je zaposlena v enoti kuhinje. Vse sodelavce te enote so že testirali in imajo negativen rezultat. V dogovoru z regijskim koordinatorjem in epidemiološko službo v kuhinji pripravljajo le termično obdelano hrano za stanovalce, so pojasnili za STA.

Stanovalci se počutijo v redu in so z razumevanjem sprejeli nove preventivne ukrepe, so dodali. Iz preventivnih razlogov so vse skupinske aktivnosti v domu ustavljene in stanovalci se zadržujejo predvsem v svojih sobah. Gre sicer za preventivne ukrepe, saj okužena oseba ni imela neposrednih stikov s stanovalci, so zapisali v domu.

V logaškem Domu Marije in Marte pa so v petek na svoji spletni strani potrdili okužbo pri enem od stanovalcev, ki je v izolaciji v rdeči coni, a se počuti dobro. Preostale stanovalce in zaposlene so naročili za testiranje, obiske pa so do preklica odpovedali.

V občini Logatec so sicer po podatkih sledilnika za covid-19 v zadnjih dneh zaznali precejšen porast aktivnih okužb. Teh je trenutno 22, 13 ljudi pa je okužbo že prebolelo.

V soboto so nove okužbe sicer potrdili v 105 občinah, največ, 70, v Ljubljani. Sledijo Škofja Loka z 21 novimi okužbami, Kranj z 19 ter Grosuplje in Sevnica s po enajstimi. Drugod so zaznali po manj kot deset novih okužb. Po starostnih skupinah so največ novih okužb odkrili v starostni skupini od 35 do 44 let, in sicer 82. Sledi skupina v starosti 45–54 let z 79 primeri.

Bolnišnica Role 2 pripravljena na pomoč, a kot zadnja možnost