Foto: Twitter/UKC Ljubljana
Foto: Twitter/UKC Ljubljana

Vodja posvetovalne skupine za cepljenje pri Nacionalnem inštitut za javno zdravje (NIJZ) Bojana Beović je v oddaji Ultrazvok na Radio Prvi, glede cepljenja s tretjim odmerkom cepiva proti covidu-19 pojasnila, da je vedno več poročil o tem, da zaščita po cepljenju ugaša, in zato je smiselno, da se za poživitveni odmerek odločijo vsi, ki so bili že bazično cepljeni. "To ožje priporočilo se po vsebini nanaša na starejše od 50 let, na posebej ranljive kronične bolnike, na stanovalce socialnovarstvenih zavodov in na vse tiste ljudi, ki prihajajo zelo pogosto v stik z ljudmi. Tukaj gre seveda za zdravstvene delavce, za zaposlene v šolstvu …," je dejala.

Vzrok za ugašanje zaščite po cepljenju je opisala: "Postopno upada imunski spomin, ne proizvajajo se več protitelesa, čeprav seveda raziskave kažejo, da ostanejo v organizmu spominske celice imunskega odgovora." "Zato je seveda pri poživitvenem odmerku odgovor večji kot recimo pri osnovnem cepljenju. S tem nekako poživimo tisto imunost, ki je že nekoliko ugasnila, je pa še prisotna," je pojasnila.

Opozorila je tudi, da se do neke mere sčasoma zmanjša tudi zaščita proti hudemu poteku bolezni: "Za ponovno sorazmerno zgodnje cepljenje po cepivu AstraZeneca smo se odločili zaradi izzvenevanja učinka za okužbo, se pravi iz epidemiološkega razloga, že po dveh mesecih, medtem ko je zaščita pri mRNK-cepivih daljša in je poživitveno cepljenje smiselno po šestih mesecih, saj največ držav priporoča šest mesecev."

Ob tem je dodala, da sta v Sloveniji za tretji odmerek odobreni samo dve cepivi, Pfizer in Moderna, medtem ko v tujini kot poživitveni odmerek uporabljajo tudi cepivo podjetja Janssen. Pri nas s cepivom Janssen cepijo le tiste, ki to izrecno želijo, in tiste, ki bi bili lahko preobčutljivi za mRNK-cepiva. Če se kdo pri poživitvenem odmerku odloči za cepivo Moderna, je predviden le polovičen odmerek, glede na prejšnja odmerka.

"Raziskave so pokazale, da je odziv, ki se meri v koncentraciji protiteles, zadovoljiv že po polovičnem odmerku. Treba je povedati, da je učinkovine, ki sicer ni povsem primerljiva, v cepivu podjetja Moderna v enem odmerku več kot recimo pri cepivu podjetja Pfizer. Čeprav to ni popolnoma primerljivo, ker cepivi sta le različni," je razložila.

V Izraelu se je tretji odmerek izkazal kot učinkovit

V Izraelu, kjer je precepljenost za približno osem odstotnih točk višja od Slovenije (62,6-odstotna), je bila že opravljena velika opazovalna raziskava glede tretjega odmerka, ki je po njenih besedah pokazala, da je bil tretji odmerek zelo učinkovit: "Okužbo je preprečil v primerjavi s tistimi, ki so bili samo osnovno cepljeni, za 11-krat več. Hudo obliko bolezni pa je preprečil celo do 19-krat bolj pogosto, kot če so bili ljudje samo bazično cepljeni. Nekateri pravijo, da je prišlo pri njih tudi do izboljšanja stanja, do manjšega števila primerov, predvsem zaradi tega zelo obsežnega cepljenja s poživitvenimi odmerki pri tistih, ki so bili sicer cepljeni."

Velika izraelska raziskava je, kot pravi, pokazala, da je tudi neželenih učinkov po tretjem odmerku manj kot po prvem ali drugem. "So pa seveda še možni, najpogostejše so t. i. reakcije. Kakšnih drugih podatkov o kakšnih nepričakovanih neželenih učinkih tretjih odmerkov za zdaj ni. To obdobje opazovanja je res kratko oz. še ni bilo cepljenih toliko ljudi, da bi lahko opazili kaj nepričakovanega," je dejala.

Glede naraščanja okužb, tudi hospitalizacij med polno cepljenimi pa je še povedala, da več obolevajo ljudje, ki so bili cepljeni z vektorskimi cepivi: "Čeprav rezultati raziskav niso povsem enoumni, se kaže, da učinkovitost vektorskih cepiv ugasne prej kot učinkovitost mRNK-cepiv."

Dr. Beović: Tretji odmerek vrne učinkovitost cepiv na več kot 90 odstotkov