Ali stroka že zaznava vrh vala okužb?

V petek je bilo poleg 8127 PCR-testov, ki so potrdili 3232 okužb, opravljenih tudi 85.190 hitrih testov. Tisti, ki so bili na hitrem testiranju pozitivni, so bili poslani še na PCR-testiranje. Delež pozitivnih PCR-testov je bil v petek 39,8 odstotka, kar je za 2,7 odstotne točke nižje kot dan prej.

V bolnišnicah se zdravi 1106 bolnikov s covidom-19, kar je 21 manj kot dan pred tem. Od tega jih intenzivno nego potrebuje 266, deset več. Najmlajši bolnik na navadnem covidnem oddelku je star 18 let, v intenzivni negi pa 29 let, je sporočila vlada.

V petek je umrlo 22 bolnikov s covidom-19

Po oceni NIJZ-ja je trenutno v državi 44.713 aktivnih primerov okužbe. Število potrjenih primerov na 100 tisoč prebivalcev v zadnjih 14 dneh znaša 2121, povprečje potrjenih primerov v zadnjih sedmih dneh pa 3221. Sedemdnevno povprečje se je zmanjšalo o za 61, 14-dnevno na 100 tisoč prebivalcev pa za 20.

"Težko vam rečem, občutek je, kot da bi hodili po enem zelo visoko ležečem gorskem grebenu," je na vprašanje, ali stroka ocenjuje, da je val epidemije na vrhuncu ali celo v upadu, odgovorila vodja svetovalne skupine za cepljenje pri NIJZ-ju Bojana Beović. "Izračuni kažejo, da je možno, da bo ta greben vztrajal še nekaj časa in da se bo stanje počasi izboljšalo. Ampak negotovosti je seveda veliko, zato je potrebna velika pozornost vsakega državljana posebej," je v pogovoru za Televizijo Slovenija dejala infektologinja.

Glede na odnos prebivalstva bi lahko obvezno cepljenje poslabšalo situacijo

Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je po podatkih NIJZ-ja cepljenih 1.220.048 ljudi, z vsemi potrebnimi odmerki pa 1.138.127. Z vsemi potrebnimi odmerki je precepljenih 54 odstotkov prebivalcev. "Verjetno bi bilo prav, da bi se strinjali, da je cepljenje proti covidu-19 obvezno vsaj za ljudi, ki so recimo starejši od 50 let in bolj ogroženi za hud potek bolezni. Seveda je pa to široka odločitev, ki bi ji morala sprejeti družba," je ob nizki precepljenosti prebivalstva dejala Bojana Beović.

"Glede na trenutno stanje in odnos do cepljenja v Sloveniji pa imamo občutek, da bi lahko uvedba obveznega cepljenja pripeljala do odzivov, ki bi mogoče stanje še poslabšali. Mislim, da je trenutno najbolj primerno, da res dosledno vztrajamo na ukrepih, ki so v veljavi," je dodala.

Ali stroka že zaznava vrh vala okužb?