Kako učinkovit bi bil tretji odmerek cepiva podjetij Pfizer in BioNTech? Gre za raziskavo, v kateri bodo v ZDA 144 sodelujočih šest do 12 mesecev po prvem in drugem odmerku cepili še tretjič. K raziskavi so podjetji spodbudile nove različice virusa. Foto: Reuters
Kako učinkovit bi bil tretji odmerek cepiva podjetij Pfizer in BioNTech? Gre za raziskavo, v kateri bodo v ZDA 144 sodelujočih šest do 12 mesecev po prvem in drugem odmerku cepili še tretjič. K raziskavi so podjetji spodbudile nove različice virusa. Foto: Reuters

Podjetji želita predvsem ugotoviti, kako učinkovit bi bil dodaten, obnovitveni odmerek pri preprečevanju okužbe z novimi, bolj nalezljivimi različicami virusa SARS-CoV-2. Konkretno bodo v raziskavi preverjali imunski odgovor telesa v času tretjega odmerka, teden dni pozneje in nato še po mesecu dni. Sodelovali bodo ljudje iz dveh starostnih skupin – skupine od 18 do 55 let ter skupine od 65 do 85 let. V okviru raziskave jih bodo nato spremljali še dve leti, so v izjavi za javnost pojasnili vodilni predstavniki obeh podjetij.

Bourla: Ni dokazov, da bi bilo cepivo proti različicam manj učinkovito
V Evropi se trenutno širi predvsem britanska različica novega koronavirusa, prisotni pa sta tudi južnoafriška in brazilska. Vse tri veljajo za bolj nalezljive od prvotne oblike virusa, pojavljajo pa se tudi skrbi, da so, še posebej južnoafriška, odpornejše proti obstoječim cepivom. Za zdaj sicer ni dokazov o tem, da naj bi bilo cepivo pri preprečevanju okužbe s temi različicami manj učinkovito, je v izjavi poudaril prvi mož Pfizerja Albert Bourla, a kljub temu se je treba pripraviti na morebitne poznejše različice, proti katerim obstoječe cepivo morda ne bo nudilo zadostne zaščite. Tudi vodja BioNTecha Ugur Sahin je poudaril, da se želijo pripraviti "na različne scenarije", tako da bodo lahko cepivo, če bo to potrebno, čim hitreje prilagodili.

Poleg omenjene raziskave podjetji razmišljata o testiranju nekoliko spremenjene različice svojega prvotnega cepiva, ki bi ponudila boljšo zaščito pred okužbo z južnoafriško mutacijo virusa B.1.351. O tem trenutno potekajo pogovori z regulatorji. Gre namreč za nevarnejšo med zdajšnjimi mutacijami, saj se izogne nekaterim blokadam protiteles, ki nastanejo ob okužbi s starejšo različico virusa, kar pomeni, da so ljudje, ki so že bili okuženi, dovzetnejši za ponovno okužbo s to različico.

Tudi Moderna preizkuša tretji odmerek
Ameriško farmacevtsko podjetje Moderna je v sredo sporočilo, da je že začelo testiranje poskusnega cepiva proti mutacijam novega koronavirusa. Hkrati tudi pri Moderni preizkušajo, ali bi morda proti novim različicam virusa zadostovalo cepljenje s tremi namesto z dvema odmerkoma cepiva. Od vseh mutacij novega koronavirusa tudi to podjetje najbolj skrbi južnoafriška in poskusno cepivo, ki ga bo ameriški nacionalni inštitut za zdravje preizkusil na nekaj sto prostovoljcih, je namenjeno predvsem njej.

Bo zadoščal že en odmerek cepiva Johnson in Johnson?
Medtem pa so ameriški regulatorji sporočili, da je učinkovit in varen že en sam odmerek cepiva podjetja Johnson in Johnson. S tem bi to cepivo lahko po Pfizerju in Moderni postalo tretje, ki bo odobreno na ameriškem trgu. Odobritev bi se lahko zgodila v nekaj dneh, navaja BBC. Podjetje se je z ameriško vlado že dogovorilo, da bo do konca junija dobavilo sto milijonov odmerkov cepiva, medtem ko so Združeno kraljestvo, Evropska unija in Kanada skupaj naročili 500 milijonov odmerkov.