Gostinstvo ima slab promet. Foto: Reuters
Gostinstvo ima slab promet. Foto: Reuters

Iz Italije poročajo tudi o slabem prometu v gostinstvu, saj številni državljani še naprej delajo od doma, turistov pa ni. Kot je za Radio Slovenija poročal Janko Petrovec, pa alarmi zaradi draginje v Italiji že kot po navadi zazvonijo pri dvigu cene skodelice kave. Kjer je bila prej po devetdeset centov, je zdaj po en evro.

Trideset barov iz Vicenze je po poročanju časopisa Corriere della sera ceno skodelice ekspresa dvignilo na 1,3 evra, v Rimu ponekod celo na 1,5 evra.

Zadnji vladni odlok uvaja davčne olajšave za stroške obveznega razkuževanja, toda lastnikom lokalov to ni dovolj. Višje cene so tudi v frizerskih salonih in še kje. Pri organizacijah za varstvo potrošnikov svarijo, da bodo gospodinjstva na slabšem za več kot 500 evrov mesečno.

Kupce skrbijo predvsem podražitve v trgovinah. Državni statistični urad je izračunal, da so se cene aprila v povprečju dvignile za 2,8 odstotka. Trst je med mesti s 5,3-odstotno rastjo drugi v Italiji, Furlanija - Julijska krajina pa s 4,8-odstotno podražitvijo na samem vrhu med deželami.

Z združenja trgovcev Confcommercio medtem sporočajo, da je v prvih dveh dneh sprostitve ukrepov vrata odprlo devetdeset odstotkov trgovin z oblačili in obutvijo. Odprtih je tudi 70 odstotkov barov in restavracij, dve petini zaposlenih v trgovini in gostinstvu pa je še vedno na čakanju. Zaradi dela na daljavo in odsotnosti turistov italijanski gostinci za zdaj računajo na komaj petino prometa.

V središčih turističnih mest, kot so Benetke in Rim, je večina lokalov ravno zato ostala zaprtih. Nasprotno pa iz mest prizadetega severa, kot so Milano, Padova in Torino, poročajo o množični vrnitvi mladih k večernemu aperitivu, in to brez varnostne razdalje in mask.