Avstrija naj bi zaostrila pogoje vstopa v državo. Foto: EPA
Avstrija naj bi zaostrila pogoje vstopa v državo. Foto: EPA

Osnutek vladnega predloga je pridobila avstrijska tiskovna agencija APA. Ministrstvo za zdravje je v četrtek poslalo predlog v usklajevanje z deželami in socialnimi partnerji. Končno obliko naj bi objavili prihodnji teden, ko naj bi ukrepi tudi začeli veljati.

Glede na trenutni osnutek bi morali ob vstopu v državo tudi dnevni migranti predložiti negativen izvid na novi koronavirus, ki ni starejši od 72 ur. Če tega ne bi imeli, bi morali v desetdnevno karanteno. Če opravijo testiranje, lahko zapustijo karanteno.

Glede na prvotni predlog bi ukrep začel veljati že v ponedeljek, vendar se o končni obliki še vedno dogovarjajo, tako da ni znano, kdaj bi lahko dokončno začel veljati.

V Avstriji trenutno velja, da morajo vsi potniki v karanteno. Šele po petih dneh jo lahko prekinejo, če so negativni na testiranju na novi koronavirus. Izjema velja za dnevne migrante in transport.

Koroški glavar Kaiser trdi, da bodo ukrep preoblikovali

Deželni glavar avstrijske Koroške Peter Kaiser je bil kritičen do načrtovanih dnevnih testiranj dnevnih migrantov in posvaril pred kaosom. Samo na Koroško dnevno na delo pride okoli 10.000 ljudi iz Slovenije, skupno pa okoli 25.000, piše APA.

Pozneje je Kaiser še sporočil, da mu je minister za zdravje Rudolf Anschober zagotovil, da bodo preoblikovali del ukrepa, ki predvideva dnevno predložitev negativnega testa ali zdravniškega spričevala za dnevne migrante.