Hrvaški predsednik Milanović in premier Plenković med ogledom posledic potresa v Zagrebu, po katerem je notranji minister Božinović v boju proti novemu koronavirusu uvedel najstrožje ukrepe do zdaj. Foto: Reuters
Hrvaški predsednik Milanović in premier Plenković med ogledom posledic potresa v Zagrebu, po katerem je notranji minister Božinović v boju proti novemu koronavirusu uvedel najstrožje ukrepe do zdaj. Foto: Reuters

"Današnji močan potres, ki je prizadel Zagreb, je močno okrnil boj proti koronavirusu, vendar je preprečevanje širjenja virusa še vedno naloga številka ena," je v izjavi za RTL dejal Božinović.

Zaradi slabe organizacije in neupoštevanja ukrepov je nato predstavil novo strogo omejitev gibanja ter zaprtje vseh tržnic.

"Od jutri zjutraj bo prepovedano zapustiti kraj bivanja. Nič več ne bo potovanja iz mesta v mesto," je po poročanju regionalne televizije N1 sporočil notranji minister.

Na Hrvaškem so do nedelje do 10. ure zaznali 29 novih primerov okužb z novim koronavirusom, je po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina sporočilo poveljstvo civilne zaščite. Skupno je na Hrvaškem 235 obolelih.

  • Poziv državljanom Srbije, naj se ne vračajo domov

Zunanji minister Srbije Ivica Dačić je vse srbske državljane v tujini pozval, naj se ne vračajo v Srbijo. Če pa se že morajo, jih bo brez izjeme čakala karantena, je dejal. Medtem sta policijsko uro uvedli tudi Severna Makedonija ter Bosna in Hercegovina.

V Srbiji so od sobote popoldne našteli 17 novih primerov okužbe z novim koronavirusom in jih imajo zdaj že 188. A skupno so do zdaj naredili le 700 testov, kar pomeni, da je realno število okužb verjetno precej višje.

V Srbiji velja policijska ura, s katero želijo oblasti zamejiti širjenje koronavirusa. Foto: Reuters
V Srbiji velja policijska ura, s katero želijo oblasti zamejiti širjenje koronavirusa. Foto: Reuters

Srbske oblasti si prizadevajo širjenje virusa zajeziti z drakonskimi omejevalnimi ukrepi za prebivalstvo, tudi s policijsko uro. Težavo predstavljajo ljudje, ki se vračajo v domovino, tudi bolni, da bi imeli na voljo državno zdravstveno oskrbo. Oblasti so odredile karanteno za vse prišleke, vzpostavili pa jo so v kraju Morović na meji s Hrvaško.

Srbija je medtem prejela potrebno pomoč iz Kitajske. V Beogradu je okoli 11.15 pristalo letalo Air Serbie, ki je iz Šanghaja pripeljalo medicinsko opremo, zaščitne maske, respiratorje in zdravila, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Prva smrtna žrtev v Severni Makedoniji

V Severni Makedoniji so potrdili skupno 114 primerov okužbe z novim koronavirusom. Od sobote popoldne so potrdili 29 novih primerov.

Danes so sporočili še, da so potrdili prvo smrtno žrtev. V soboto je za posledicami covida-19 umrla 57-letna ženska, je sporočil minister za zdravje Venko Filipče.

Policijska ura in vojska na ulicah

Severna Makedonija medtem sledi srbskemu zgledu omejevalnih ukrepov proti novemu koronavirusu in je uvedla policijsko uro. Veljala bo od 21. do 6. ure, je v soboto zvečer napovedal premier Oliver Spasovski. To je prvič, da je ta država uvedla ta ukrep, poroča makedonska tiskovna agencija Mia.

Konec nočnih sprehodov po Skopju. Foto: Reuters
Konec nočnih sprehodov po Skopju. Foto: Reuters

Vlada Severne Makedonije je na pomoč pri spoprijemanju z epidemijo novega koronavirusa v državi poklicala tudi vojsko. Kot je povedala obrambna ministrica Radmila Šekerinska, bo vojska prevzela varovanje meja, pomagala policiji pri nadziranju izvajanja karantene in policijske ure v mestih, pa tudi pri varovanju pomembnih objektov, kot sta vlada in parlament.

Notranje ministrstvo je do zdaj že ovadilo 77 ljudi, ki niso spoštovali odredb o samoizolaciji. Ovadili so jih zaradi nespoštovanja zdravstvenih odredb med epidemijo in zaradi širjenja nalezljivih bolezni, navaja Mia.

Za večino kršilcev so predlagali zgolj globo in obravnavo pred sodnikom za prekrške, pet pa so jih zaradi resnih kršitev ovadili pristojnemu državnemu tožilstvu. V državi so sicer samoizolacijo odredili 604 ljudem, 6662 pa se jih je k temu samih obvezalo. Policija jih je do zdaj preverila 1357, navaja Mia.

Policijska ura v BiH-u

V Bosni in Hercegovini pa so policijsko uro začeli izvajati že preteklo noč. V Federaciji BiH-a je tako prepovedano zapustiti domove med 20. in 5. uro. V Republiki Srbski pa bodo to prepoved začeli izvajati z današnjim dnem. V celotni državi so sicer doslej našteli že 94 potrjenih primerov okužbe z novim koronavirusom.

Kitajska bo v Srbijo poslala zaščitne maske

V soboto popoldne so v bolnišnici v Bihaću potrdili prvo smrtno žrtev v tej državi zaradi bolezni covid-19. Televizija N1 poroča, da je umrla starejša ženska, ki je imela kronična obolenja.

Na Madžarskem se je število okuženih povečalo na 131. Štirje so umrli, poroča madžarska tiskovna agencija MTI.

O prvi smrti zaradi covida-19 medtem poročajo iz Romunije. Umrl je 67-letni moški, ki je imel raka, je sporočila vlada. V Romuniji imajo potrjeno 367 okuženih ljudi.

Prvo smrtno žrtev zaradi covida-19 so potrdili tudi na Kosovu, kjer je umrl 82-letnik. "Bolnik je imel kronične srčne in pljučne bolezni," so navedli pri Inštitutu za javno zdravje.

Zaradi koronavirusa na Balkanu zaostrujejo ukrepe