Foto: EPA
Foto: EPA

Država je sicer v krču drugega vala okužb, prvi odmerek cepiva pa je v 211-milijonski državi prejelo le 13 odstotkov ljudi. V državi so za zdaj potrdili 14 milijonov okužb z novim koronavirusom in skoraj 400.000 primerov smrti s covidom-19 od začetka epidemije pred enim letom.

Odbor omenjenega organa je soglasno zavrnil uvoz ruskega cepiva proti covidu-19, saj je medicinsko osebje opozorilo na "tveganja" in "resne" pomanjkljivosti, med katerimi navajajo pomanjkanje informacij glede varnosti, kakovosti in učinkovitosti cepiva.

Sorodna novica Katero "cepivo" vas najbolj mika: zeleni Pfizer, rumena Astra ali oranžni Sputnik?

Direktorica urada za spremljanje zdravja Ana Carolina Moreira Marino Araujo je pojasnila, da so odločitev sprejeli na podlagi pregleda dokumentacije in podatkov ter informacij od drugih zdravstvenih regulatorjev, ki so dejali, da je "tveganje" preveliko.

Ključna težava naj bi bila prisotnost adenovirusa, ki bi se v cepivu lahko razmnožil, kar je po besedah Gustava Mendesa iz Amvisa "resna napaka".

Ruski znanstveniki: Cepivo je 97,6-odstotno učinkovito

Iz podjetja Gamaleya, ki proizvaja cepivo Sputnik V, so na Twitterju sporočili, da je cepivo odobreno v 62 državah po svetu, med drugim tudi v Srbiji in na Madžarskem, in da je bilo z njim cepljenih 3,2 milijona ljudi po svetu. Pred njim je bilo več odmerkov podeljenih le še s cepivom AstraZeneca, in sicer 4,4 milijona ljudem.

Ruski znanstveniki trdijo, da je cepivo proti covidu-19 97,6-odstotno učinkovito, podatki temeljijo na cepljenju 3,8 milijona ljudi, sta prejšnji teden sporočila moskovski inštitut Gamaleya in ruski investicijski sklad Direct.

Sputnika V za zdaj še vedno ni potrdila Evropska agencija za zdravila (EMA), saj potrebuje več dodatnih informacij glede samih testiranj in postopka proizvodnje.