Foto: BoBo
Foto: BoBo

Prostovoljno izvajanje samotestiranja s hitrimi antigenskimi testi za učence, dijake ter mladostnike, vključene v zavode za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov, po novem pa tudi študente, ureja danes sprejeti odlok o začasnem ukrepu uporabe hitrega antigenskega testa za samotestiranje na koronavirus.

Brezplačni testi bodo v lekarnah na voljo od ponedeljka. Sredstva bo vlada zagotovila iz proračuna, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje (Ukom).

Sorodna novica V sredo potrjenih 1571 okužb z novim koronavirusom. Minister: Sledimo stroki.

Odlok je pripravljen v skladu s priporočili posvetovalne skupine za spremljanja gibanja koronavirusa pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), ki jo vodi epidemiolog Mario Fafangel. "Sledimo priporočilom NIJZ-ja, spopadanje z epidemijo vodi stroka. Smo v fazi ena," je po seji vlade poudaril minister za zdravje Danijel Bešič Loredan.

In v prvi fazi epidemije covida-19 se v vzgoji in izobraževanju priporoča samotestiranje na domu za posameznike, ki imajo znake okužbe ali so bili v stiku s pozitivnimi na koronavirus.

V drugi fazi, ki bi nastopila ob poslabšanju epidemične slike, pa skupina predlaga vsakotedensko samotestiranje, ki bi bilo obvezno za vse učence, dijake, študente in udeležence izobraževanja odraslih.