5. septembra bo vlada organizirala posvet z vsemi zavodi, kjer bodo natančno predstavili navodila glede covida, dela in plačila. Foto: Pixabay
5. septembra bo vlada organizirala posvet z vsemi zavodi, kjer bodo natančno predstavili navodila glede covida, dela in plačila. Foto: Pixabay

"Sledimo priporočilom NIJZ-ja, spopadanje z epidemijo vodi stroka. Smo v fazi 1. Dokazali smo, da vlada zna in zmore slediti strokovnim priporočilom, in ne bomo počeli tega, kar je počela prejšnja vlada, torej vladali z odloki. Imamo strategijo do konca leta 2023 in pri tem bomo vztrajali," je po seji vlade zagotovil minister za zdravje Danijel Bešič Loredan. Še enkrat je potrdil, da obveznega cepljenja proti koronavirusu ne bodo uvajali.

Sorodna novica Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji

"Naredili bomo vse, da bo dovolj posteljnih kapacitet, da do faze 2 vso zimo ne bomo prišli in da bodo lahko vsi pacienti prišli do ustrezne zdravstvene storitve," je še dodal.

V sredo je bilo zaradi covida-19 na navadnih oddelkih hospitaliziranih 82 bolnikov, na oddelkih intenzivne nege pa 11. V primerjavi s torkom je bilo v sredo potrjenih 21 primerov okužb manj, v primerjavi s prejšnjo sredo pa 338 več.

Skupno je bilo po podatkih ministrstva za zdravje v sredo hospitaliziranih 229 bolnikov s potrjeno koronavirusno okužbo, torej zaradi covida in s covidom-19, kar sta dva manj več kot v torek. Na intenzivnih oddelkih je bilo v sredo s potrjeno okužbo skupno 16 bolnikov, kar je eden manj.

Sorodna novica Brezplačni testi na koronavirus tudi za študente

V sredo sta umrla dva bolnika s covidom-19.

Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov po podatkih NIJZ-ja trenutno znaša 1382, kar je 13 več kot dan prej. Število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev pa je trenutno 898 oziroma 24 več kot dan prej.

Po podatkih NIJZ-ja je v Sloveniji trenutno 18.991 aktivnih primerov okužb, kar je 405 več kot dan prej.