Celoten EU naj bi uvedel omejitev vstopa iz tretjih držav, pridružile naj bi se mu tudi članice schengenskega območja, ki niso članice Unije. Foto: Reuters
Celoten EU naj bi uvedel omejitev vstopa iz tretjih držav, pridružile naj bi se mu tudi članice schengenskega območja, ki niso članice Unije. Foto: Reuters

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je v ponedeljek voditeljem članic Unije predlagala začasno omejitev nenujnih potovanj v EU, pri čemer naj bi bili izjema državljani članic, ki se bodo vračali domov, zdravniki, znanstveniki in čezmejni delavci.

Poudarila je, da je izvajanje ukrepa v rokah članic, ki pravijo, da ga bodo izvedle takoj. Po besedah predsednice Evropske komisije, je ukrep požel "veliko odobravanja", nobena članica se ni odzvala negativno.

Kaže, da ukrepa ne bosta izvedla Združeno kraljestvo (ki ni več član EU-ja) in Irska (članica EU-ja, ki pa ni del schengenskega območja), so pa britanski državljani kljub brexitu v prehodnem obdobju še vedno obravnavani kot državljani EU-ja, zato omejitve zanje ne bodo veljale.

Ukrep naj bi uvedel celoten EU, torej tudi neschengenske članice Bolgarija, Romunija, Hrvaška in Ciper, ter schengenske države, ki niso članice EU-ja, torej Islandija, Lihtenštajn, Norveška in Švica.

Ukrep naj bi po navedbah Evropske komisije omogočil odpravo nadzora na notranjih mejah EU-ja, ki so ga za zajezitev virusa uvedle številne članice in ki povzroča tveganje resnih posledic za delovanje notranjega trga.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen opozarja na tveganje za delovanje notranjega trga. Foto: Reuters
Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen opozarja na tveganje za delovanje notranjega trga. Foto: Reuters

To je Ursula von der Leyen znova izrecno poudarila. Na notranjih mejah je obtičalo preveč ljudi, preveč je zastojev, treba je zagotoviti prosti pretok blaga, je opozorila.

Ob tem je spomnila na usmeritve Evropske komisije, naj članice zagotovijo prednostne ali "zelene" pasove za prevoz blaga.

Poudarila je tudi pomen neoviranega gibanja čezmejnih delavcev, kar je na primer pomembno za Luksemburg, kjer veliko zaposlenih v zdravstvenem sektorju prihaja iz sosednjih držav.

Ursula von der Leyen je izpostavila tudi vzpostavitev posebne skupine strokovnjakov, zlasti virologov in epidemiologov, ki povsem odobravajo ukrepe za ohranjanje družbene razdalje, saj da so nujni za zajezitev širjenja virusa in zagotovitev zadostnih zmogljivosti v zdravstvenem sektorju.

Janša: Najprej sta varnost in zdravje ljudi

Kot so sporočili iz urada vlade za komuniciranje, je slovenski premier Janez Janša opozoril, da moramo pri spopadu z novim koronavirusom vedno imeti pred očmi najprej varnost in zdravje ljudi. "Seveda so izjemno pomembni tudi ukrepi za gospodarstvo, nenazadnje gre dolgoročno tu za drugo plat istega kovanca, toda za nas vse je takojšnja prioriteta varnost in zdravje ljudi," je dejal premier. Predlagal je, da EU nemudoma oblikuje zalogo kritične medicinske in zaščitne opreme ter zdravil, s katero lahko takoj pomagamo katerikoli državi članici, ki bi se lahko zelo kmalu znašla v podobni situaciji kot Italija pred tedni.

Voditelji podprli ukrepe, ki jih je pripravila Evropska komisija

Voditelji so v celoti podprli sveženj ukrepov za boj proti virusu, ki ga je pripravila Evropska komisija. Ta vključuje smernice za ukrepe na mejah, ukrepe v pomoč gospodarstvu, skupna javna naročila ter prožnost pri državnih pomočeh in fiskalnih pravilih.

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je opozoril, da je to resna in izjemna kriza, tako po svoji naravi kot po razsežnosti.

Poleg znanih štirih prednostnih nalog, torej pomoč gospodarstvu, preprečevanje širjenja virusa, zagotavljanje zadostnih količin zdravstvene opreme in spodbujanje raziskav, je Michel poudaril tudi zavezanost članic pri usklajevanju med veleposlaništvi v pomoč državljanom Unije, tudi v okviru evropskega mehanizma za civilno zaščito.

Sporočil je še, da se voditelji članic Unije prihodnji teden ne bodo sestali v Bruslju na dvodnevnem zasedanju, kot je bilo predvideno, temveč se bodo pogovorili po videokonferenci.

EU sprejel 30-dnevno omejitev nenujnih potovanj v Unijo