Povprečje potrjenih primerov v zadnjih sedmih dneh je 25, prav tako tudi 14-dnevna pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev. Foto: EPA
Povprečje potrjenih primerov v zadnjih sedmih dneh je 25, prav tako tudi 14-dnevna pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev. Foto: EPA

Na danes posodobljenem zemljevidu Evropskega centra za obvladovanje in preprečevanje bolezni (ECDC) je zeleno obarvana celotna Slovenija. Zelena je sicer tudi večina drugih evropskih držav z izjemo Iberskega polotoka.

Že minuli teden je bila na zemljevidu ECDC zeleno obarvana vzhodna Slovenija, a je zahodni del države ostal oranžen in mu je preboj v zeleno uspel teden dni pozneje. V zeleno kategorijo območje uvrstijo, ko je 14-dnevna incidenca okužb na 100.000 prebivalcev nižja od 50 in delež pozitivnih testov nižji od štirih odstotkov ali ko je incidenca nižja od 75 in delež pozitivnih testov nižji od odstotka. Ta kriterija zdaj izpolnjuje vsa Slovenija, kjer je 14-dnevna incidenca v obdobju do 27. junija po podatkih ECDC-ja znašala približno 40 na 100.000 prebivalcev.

Posodobljen zemljevid Evropskega centra za obvladovanje in preprečevanje bolezni. Foto: ECDC
Posodobljen zemljevid Evropskega centra za obvladovanje in preprečevanje bolezni. Foto: ECDC

Portugalska oranžna, rdeči posamezni deli Španije

Zelena je tudi velika večina drugih članic EU-ja, oranžna je Portugalska in tudi del Španije, ki je na jugu rdeča – rdeče so Katalonija, Aragonija, Valencia, Andaluzija in Kanarski otoki. Oranžne so tudi Irska, Latvija, približno polovica Švedske in tretjina Finske ter precejšnji deli Belgije in Nizozemske. Zemljevid, ki temelji na podatkih držav članic, predstavlja osnovo za priporočila Sveta EU-ja glede nenujnih potovanj po EU-ju v času pandemije.

Evropsko digitalno potrdilo zaživelo

Zapleti z odpremo covidnih potrdil. NIJZ: Prva pošiljka vendarle odposlana

V Evropski uniji je z začetkom julija začelo veljati digitalno covidno potrdilo (DCP), ki so ga v Sloveniji začeli testirati prejšnji teden in je na voljo tako v papirni različici kot tudi v digitalni obliki na portalu zVem. Kmalu bo na voljo tudi posebna aplikacija. Cepljeni bi morali natisnjeno verzijo potrdila v nabiralnike že dobiti, a se to ni zgodilo.

Sorodna novica Na NIJZ-ju prosijo za potrpežljivost, tiskane različice covidnih potrdil bodo poslane v kratkem

Z NIJZ-ja so danes sporočili, da je bila prva pošiljka natisnjenih potrdil vendarle odposlana po pošti. Predvidevajo, da bi zadnja potrdila morala prispeti do naslovnikov do sredine naslednjega tedna. Kot so pojasnili, je teh potrdil veliko, približno milijon, zato bo pošiljanje potekalo nekaj dni. Potrdilo med drugim vsebuje QR-kodo, ki omogoča enostavno preverjanje podatkov o cepljenju, testiranju oz. prebolevnosti.

Kdo vse bo prejel digitalno covidno potrdilo?

Po pošti ga bodo prejeli vsi polno cepljeni proti covidu-19 in tudi tisti, ki so bili s prvim odmerkom cepljeni do 30. junija. Prav tako bodo potrdilo prejeli prebolevniki, ki imajo opravljen PCR-test, ki ni starejši od 180 dni. Testiranim na novi koronavirus pa potrdil ne bodo pošiljali, saj je veljavnost tega testa kratkotrajna.

Ob tem so na NIJZ-ju opozorili, da bo odslej potekala sprotna izdaja evropskih digitalnih covidnih potrdil cepljenim. Ob cepljenju jim bodo potrdilo izdali izvajalci, ki jih bodo cepili. Enako velja tudi za tiste, ki opravijo test na novi koronavirus. Tudi njim od 1. julija evropsko digitalno potrdilo izdajajo izvajalci ob izvedenem testu, so navedli na NIJZ-ju.

Sveže epidemične številke

V sredo potrjenih 23 okužb

Ob 1623 PCR-testih, ki so potrdili 23 okužb, je bilo v četrtek opravljenih tudi 17.704 hitrih antigenskih testov.

V slovenskih bolnišnicah se po podatkih sledilnika zdravi 66 bolnikov s covidom-19, dva manj kot dan prej, 16 jih potrebuje intenzivno zdravljenje, kar je eden manj kot dan prej.

Po podatkih sledilnika je sreda minila brez smrti bolnikov s covidom-19.

Povprečje potrjenih primerov v zadnjih sedmih dneh je 25, tako kot tudi 14-dnevna pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev.

Doslej pri nas 65 primerov različice delta

Število potrjenih primerov delta različice novega koronavirusa, ki so jo najprej potrdili v Indiji, je po zadnjih analiziranih vzorcih doseglo 65, kaže zadnje poročilo sledenja različicam virusa. Potrdili so tudi 48 primerov različice eta, 29 primerov različice beta, sedem primerov različice gama, v štirih primerih pa so potrdili različico jota.

Po državi dejavnih več mobilnih enot za cepljenje

Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je po podatkih NIJZ-ja v Sloveniji cepljenih več kot 821 tisoč ljudi, z vsemi potrebnimi odmerki pa več kot 670 tisoč. Precepljenih je 31,8 odstotka prebivalstva.

Po državi je dejavnih več mobilnih enot za cepljenje proti covidu-19. V Ljubljani se je v mobilni enoti mogoče s cepivom podjetja Janssen cepiti na parkirišču Tivoli med 9. in 12. uro ter med 14. in 17. uro, v Vilharjevem podhodu bodo med 14. in 17. uro cepili s cepivom Pfizerja, ki je prav tako na voljo v Filipovem dvorcu med 8. in 10. ter med 17. in 19. uro, pa tudi na Kongresnem trgu med 14.30 in 16.30.

Mobilne enote za cepljenje proti covidu-19 bodo tudi v Kungoti in v občini Hoče - Slivnica med 14. in 16. uro, v Miklavžu na Dravskem polju med 16.30 in 18.30, v občini Rače - Fram med 16.30 in 18.30 ter v Kamniku med 9. uro in 14.30.

Ugasnitev vladnega klicnega centra o covidu-19

Vladni klicni center, v katerem so študentje višjih letnikov ljubljanske medicinske fakultete in sodelavci pristojnih služb zagotavljali informacije ter nasvete, povezane z epidemijo covida-19, od danes ne deluje več. Odgovornost za obveščanje o posameznih vprašanjih bodo prevzela resorna ministrstva.

NIJZ: Polno cepljeni razvijejo visoko zaščito tudi proti različici delta

Medtem ko se širjenje novega koronavirusa v Sloveniji že nekaj tednov umirja, se po svetu zelo hitro širijo številne nove različice virusa, določene med njimi so po oceni NIJZ-ja skrb vzbujajoče in zahtevajo takojšen odziv ter ustrezno ukrepanje. Ob tem izpostavljajo različico delta, za katero je velika verjetnost, da se bo širila predvsem med mladimi in preostalimi, ki še niso bili cepljeni.

Na podlagi do zdaj pridobljenih podatkov je različica delta namreč še bolj nalezljiva od drugih različic novega koronavirusa. Prve ocene Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) kažejo, da bo ta različica do konca avgusta predstavljala 90 odstotkov vseh okužb s koronavirusom na območju EU-ja, so zapisali na spletni strani NIJZ-ja.

Skrb vzbujajoče je po navedbah NIJZ-ja predvsem dejstvo, da lahko različica delta okuži tudi posameznike, ki so že prejeli prvi odmerek odobrenih cepiv proti covidu-19 od dveh. Spodbudno pa je, da tisti, ki so polno cepljeni, razvijejo visoko zaščito tudi proti tej različici. Po trenutno dostopnih podatkih različica delta prav tako ne povzroča porasta števila ponovnih okužb pri tistih posameznikih, ki so okužbo z novim koronavirusom že preboleli.

"Še vedno je precej oseb, pri katerih je prisotno tveganje za težji potek covida-19, zato še naprej poudarjamo in izpostavljamo doslednost pri spoštovanju zaščitnih ukrepov in pomen cepljenja kot ključna dejavnika za omejitev širjenja okužb in zaščito tistih, ki to najbolj potrebujejo," so pozvali na NIJZ-ju.