Minister za zdravje je napovedal, da bodo julija objavili tudi mobilno aplikacijo, s katero bodo uporabniki lahko dostopali v sistem zVem in
Minister za zdravje je napovedal, da bodo julija objavili tudi mobilno aplikacijo, s katero bodo uporabniki lahko dostopali v sistem zVem in "digitalno potrdilo nosili s seboj v telefonu". Foto: MMC RTV SLO/Shutterstock

Kot so zapisali na NIJZ-ju, bodo po pošti digitalna covidna potrdila poslali vsem, ki "do tega trenutka izpolnjujejo pogoje" za prejem potrdila. Poleg državljank in državljanov, ki so bili cepljeni z enim ali dvema odmerkoma cepiva proti covidu-19, so med njimi navedli državljane, ki so preboleli covid-19 in njihov pozitivni PCR-test ni starejši od 180 dni, ter tiste, ki so na testiranju za novi koronavirus prejeli negativni rezultat, ki v primeru hitrega antigenskega testa ni starejši od 48 ur, v primeru PCR-testa pa ne od 72 ur.

Na NIJZ-ju vse prejemnike prosijo za potrpežljivost. Obdelati morajo namreč ogromno podatkov in natisniti skoraj milijon potrdil, pojasnjujejo. Proces pošiljanja na dom se sicer izvaja prek Pošte Slovenije. "Stvari tečejo in bodo, ne bom rekel zjutraj, v nabiralnikih, vendar stvar je aktivna. Tudi sam sem pred to novinarsko konferenco preveril pri direktorju in mi je zagotovil, da stvari tečejo in da bodo," je v izjavi za javnost dejal minister za zdravje Janez Poklukar. Kot je pojasnil direktor NIJZ-ja Milan Krek, na inštitutu računajo, da bo večina upravičencev potrdila dobila do sobote, zaradi velike količine pošiljk pa nekateri morda tudi v ponedeljek ali torek.

"To razumem kot prehodne in manjše težave," je zaplet v Odmevih Televizije Slovenija komentiral vodja konzularnega oddelka na ministrstvu za zunanje zadeve Andrej Šter. "Vsakomur, ki ima potrdilo o svojem zdravstvenem stanju – da je cepljen ali da je bolezen prebolel – to potrdilo velja," je poudaril Šter. "Dejstvo, da bo nekdo potrdilo dobil šele v ponedeljek ali kakšen dan pozneje, ne spremeni tega, da je ustrezno poskrbel za svoje zdravstveno stanje in lahko z dokazilom, ki ga ima, potuje. S kartončkom na Hrvaško, Madžarsko in v Srbijo, s potrdilom o cepljenju v angleški različici pa v tako rekoč vsako državo EU-ja," je pojasnil.

Pristnost dokumenta potrjuje QR-koda

Potrdilo je identično tistemu, ki ga uporabniki z digitalno identiteto lahko prenesejo s portala zVem in natisnejo. "Glavna funkcija tega dokumenta so enotni pogoji za prehajanje meja," je dejal Šter. Ob tem je dodal, da se bo dalo na potrdilo vezati tudi druge funkcije, kot je na primer vstopanje vstop v javne ustanove, v gledališča, na športne prireditve.

Med drugim vsebuje QR-kodo, ki omogoča preprosto preverjanje podatkov o cepljenju, testiranju oz. prebolevnosti. "QR-koda zagotavlja, da potrdilo ni ponarejeno in je popolno. Ko boste potovali, tako ne boste v skrbeh, ali je z dokumentom kaj narobe, ali bo kdo o njem podvomil," je prejšnji teden pojasnil Poklukar. Šter je v Odmevih dodal, da bo zadostovalo, da ima posameznik QR-kodo natisnjeno na papirju. "Seveda je morda bolj uporabno, če jo imamo na pametnem telefonu," je dejal. Kot je opozoril, policija opozarja, da lahko nastane težava, če ljudje list s kodo zaščitijo s plastičnim ovojem, kar lahko oteži ustrezno delovanje čitalnikov.

Potrdilo tudi v aplikaciji, tiskane različice bodo izdajale tudi lekarne

Minister za zdravje Poklukar je napovedal, da bodo julija objavili tudi mobilno aplikacijo, s katero bodo uporabniki lahko dostopali v sistem zVem in "digitalno potrdilo nosili s seboj v telefonu". Prav tako so se na ministrstvu z vsemi izvajalci cepljenja in testiranja dogovorili, da bodo na lokacijah cepljenja oz. testiranja najpozneje od 1. julija omogočili pridobitev digitalnega covidnega potrdila.

Potrdilo o prebolelosti oz. cepljenju bo od četrtka mogoče natisniti tudi v lekarnah, vendar le v tistih, ki so tehnično zmožne tiskanja potrdil. Kot je za Televizijo Slovenija poročal Matej Luzar, na Lekarniški zbornici ne vedo, katere lekarne bodo ponujale tisk, prav tako od ministrstva za zdravje še niso prejeli navodil glede enotne cene za potrdila. Po poročanju Televizije Slovenija naj cena sicer ne bi smela preseči dveh evrov.

Kaj prinaša enotno covidno potrdilo?