Foto: Reuters
Foto: Reuters
Bruselj želi olajšati vstop v Unijo za cepljene

"Komisija predlaga možnost vstopa v EU iz nenujnih razlogov ne samo za vse ljudi, ki prihajajo iz držav z dobro epidemiološko sliko, ampak tudi za ljudi, ki so prejeli zadnji priporočeni odmerek v EU-ju odobrenega cepiva," so zapisali v Bruslju.

Cepljeni bi morali biti najmanj 14 dni pred prihodom, so pojasnili.

To bi lahko veljalo tudi za cepiva, ki so prejela izredno dovoljenje Svetovne zdravstvene organizacije (WHO). V Uniji so trenutno odobrena cepiva Pfizerja, Moderne, AstraZenece in Johnsona & Johnsona. WHO pa je poleg tega izredno dovoljenje izdal še za cepivo indijskega inštituta Serum.

Kot so pojasnili na komisiji, ta predlog odraža zadnje ugotovitve znanstvenikov, da cepljenje bistveno pripomore k prekinitvi širjenja okužb z novim koronavirusom.

Ob tem predlagajo, da če se države odločijo, da na svojem ozemlju za cepljene ljudi odpravijo obveznost karantene ali predložitve negativnega izvida testa na novi koronavirus, to storijo tudi za cepljene ljudi, ki pripotujejo iz tretjih držav.

To bi lahko olajšalo zeleno digitalno potrdilo oziroma potrdilo, da je bil nekdo cepljen proti covidu-19, da ga je prebolel ali pa da je bil negativen na testiranju. Evropski parlament in države članice se o tem covidnem potrdilu še pogajajo. Dokler potrdilo ne bo na voljo, naj države priznavajo potrdila tretjih držav na podlagi nacionalne zakonodaje, še predlaga Evropska komisija.

Dokler potrdilo ne bo na voljo, naj države priznavajo potrdila tretjih držav na podlagi nacionalne zakonodaje, predlaga Evropska komisija. Foto: Reuters
Dokler potrdilo ne bo na voljo, naj države priznavajo potrdila tretjih držav na podlagi nacionalne zakonodaje, predlaga Evropska komisija. Foto: Reuters

Lažji prihod iz držav z nižjo incidenco, neodvisno od cepljenja

Predlaga tudi, da bi omilili omejitve za nenujna potovanja iz tretjih držav, ne glede na to, ali je bil nekdo cepljen proti covidu-19 ali ne. Predlog komisije predvideva, da bi bila potovanja dovoljena iz držav, kjer je 14-dnevna incidenca okužb na 100.000 prebivalcev nižja od sto. Trenutno je meja postavljena pri 25 okužbah.

Tako bi lahko Svet EU-ja razširil seznam držav, iz katerih bi bila dovoljena potovanja ne glede na to, ali je bil posameznik cepljen ali ne. Bi pa veljali ukrepi, kot sta obvezna karantena in testiranje. Bruselj predlaga, da bi seznam še naprej pregledovali na dva tedna.

Zasilna zavora v primeru skrb zbujajoče različice virusa

Ob tem komisija predlaga še t. i. zasilno zavoro, ki bi v primeru hitrega poslabšanja razmer v določeni tretji državi, predvsem pa ob pojavu skrb zbujajoče različice novega koronavirusa, državi članici omogočila takojšnjo uvedbo začasne prepovedi vseh potovanj za prebivalce te države, ki niso državljani EU-ja. Države članice bi nato skupaj pregledale razmere v sodelovanju s komisijo.

Predlog Evropske komisije bo zdaj obravnaval Svet EU-ja. Prva obravnava na tehnični ravni je predvidena že za torek, v sredo pa bodo o predlogu razpravljali še veleposlaniki članic pri EU-ju.

EU je svoje meje za nenujna potovanja iz tretjih držav zaprl marca ob izbruhu pandemije covida-19. Junija je nato vzpostavil seznam varnih držav, katerih prebivalci lahko vstopijo v Unijo. Od konca februarja letos je na njem sedem tretjih držav.

Epidemične razmere v Italiji boljše