Novinarska konferenca vlade o aktualnem stanju glede bolezni covid-19

"Včerajšnji dan je bil za Slovenijo, kot druge države po EU-ju, res nekaj posebnega. Začeli smo cepljenje proti covidu-19, kar nam je vlilo dodatnega optimizma. Cepivo so tisti, ki so bili cepljeni, to so predvsem oskrbovanci v domovih starejših občanov, lepo sprejeli," je na popoldanski vladni novinarski konferenci pojasnila sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne.

"Cepljenih je bilo že več kot 8000 stanovalcev DSO-jev, vsi, ki so izrazili interes. V vsakem primeru ostajajo na prednostni listi, če se bo kdo premislil in izkazal interes, bo cepivo prednostno namenjeno njemu," je pojasnila.

Sekretarka Marija Magajne na vladni tiskovni konferenci. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Sekretarka Marija Magajne na vladni tiskovni konferenci. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

Poleg stanovalcev v domovih starejših občanov (DSO) je bilo po njenih besedah cepljenih tudi že nekaj zdravstvenih delavcev in drugih zaposlenih v domovih, pa tudi nekaj najbolj izpostavljenih zdravstvenih delavcev v bolnišnicah. "Za zdaj dobivamo zelo pozitivne povratne informacije, kakšnih podatkov o stranskih učinkih za zdaj ni," je navedla in hkrati poudarila, da še v tem tednu v Slovenijo dobimo naslednjo pošiljko cepiva, ki bo vsebovala slabih 7000 odmerkov cepiva, ki bo v celoti namenjeno zdravstvenim delavcem in sodelavcem v bolnišnicah ter tudi v DSO-jih. Prvi teden januarja pa nato v Slovenijo prihaja še pošiljka 16.575 odmerkov cepiva.

Ranljivejše skupine prebivalstva imajo prednost. Foto: Reuters
Ranljivejše skupine prebivalstva imajo prednost. Foto: Reuters

Prednost za ranljive skupine

"Zelo pomembno je, da bodo že v sredini januarja prvi odmerki cepiva na voljo tudi za starejše osebe, ki ne prebivajo v DSO-jih, ali za ljudi, ki imajo določene kronične bolezni," je napovedala Marija Magajne in dodala, da so zdravstvene domove in koncesionarje že pozvali, naj začnejo zbiranje naročil za cepljenje omenjenih še posebej rizičnih oseb. Informacijo, kdaj bo posameznik lahko na vrsti za cepljenje, bo tako dobil pri svojem osebnem zdravniku, je pojasnila.

Ko bodo cepljenje najranljivejše skupine prebivalstva, pri katerih se pričakuje težji potek bolezni, bo cepivo na voljo tudi za splošno prebivalstvo, kar se po njenih besedah pričakuje ob koncu prvega četrtletja leta 2021. "Pozivam vse, da se odločijo za cepljenje, saj s tem zaščitijo sebe, tudi svoje sodelavce, družinske člane, in tako vsi skupaj pripomoremo k temu, da se ta epidemija nekoliko lažje obvladuje," je dejala. Prednostno bodo cepljene tudi bolj izpostavljene skupine delavcev, ki so pomembni za delovanje državnih sistemov, kot so gasilci, učitelji itd., je še naštela.

Obvezno cepljenje zdravstvenih delavcev?

Pripravljenost cepiti se med zdravstvenimi delavci ni stoodstotna. "Interes za cepljenje glede na prve podatke močno raste, verjamemo, da bo interesa še več. Kar se tiče obveznosti cepljenja, pa je to stvar zakonodaje. Morali bi spremeniti zakon, a za zdaj o tem ne razmišljamo, se pravi, cepljenje je za vse skupine prebivalstva prostovoljno," je odgovorila na novinarsko vprašanje.

Zdravniki opozarjajo, da je v vialah tekočine dovolj za šest odmerkov. Evropska regulativa sicer pravi, da z eno vialo lahko cepimo pet ljudi. Foto: EPA
Zdravniki opozarjajo, da je v vialah tekočine dovolj za šest odmerkov. Evropska regulativa sicer pravi, da z eno vialo lahko cepimo pet ljudi. Foto: EPA

Pet ali šest odmerkov?

Na novinarsko vprašanje glede potencialnega šestega odmerka cepiva v vialah, saj je, kot so opozorili zdravniki, tekočine za več kot pet odmerkov, je dejala, da so cepiva zdravila, ki so izredno strogo regulirana.

"Tako proizvajalec kot regulator, v tem primeru evropska agencija za zdravila, predvidevata, da je v vialah s pravilnim rokovanjem in uporabo cepiva za pet odmerkov, izjemoma lahko šest, a kot rečeno, registracija zdravila govori o petih odmerkih in kakršna koli druga uporaba bi bila zunaj tega regulatornega okvira," je odvrnila. Kakršna koli uporaba cepiva zunaj regulative bi bila odgovornost posameznika, ki bi to izvajal, je še navedla.

Množično testiranje in cepljenje se nadaljujeta
Nadaljevalo se je cepljenje zdravstvenih delavcev
Hitro testiranje na Notranjskem in Krasu

Preventivni hitri testi

Množično testiranje je bilo po njenih besedah v preteklem tednu izjemno lepo sprejeto. Verjetno zato, ker so se odgovorni posamezniki želeli prepričati, preden so se odločili za obisk staršev, starih staršev. "Pokazalo se je nekaj sto okužb, ki mogoče sploh ne bi bile prepoznane, saj gre za asimptomatske nosilce virusa, bodisi s tako blagimi znaki, da verjetno ne bi obiskali zdravnika. V tem primeru so bili odkriti, to pa pomeni, da so lahko sprejeli ukrepe, da okužbe niso širili naprej. Odgovornost posameznika je izjemno pomembna in pohvalna," je opisala rezultat hitrih testov.

Sorodna novica Do 15. ure na množičnih testiranjih odkrili 169 okužb

Ker je bil za hitre teste tako velik interes, so se dogovorili za dodatna testirna mesta. V Ljubljani ostajata do konca leta dve testirni mesti na Kongresnem trgu in v Vilharjevem podhodu, kjer poteka testiranje. Jutri, 29. 12., je testiranje organizirano v Kopru, Slovenj Gradcu, Cerkljah, Zagorju ob Savi, Medvodah, Pivki, Postojni, Ilirski Bistrici, Sežani, Podčetrtku, Črnomlju in Slovenski Bistrici (tudi 4. 1. in 5. 1.). V sredo, 30. 12., bo testiranje v Radencih, Sv. Andražu in Dolu pri Ljubljani. Jutri, 29. 12., in v sredo, 30. 12., pa se bo mogoče testirati v Ravnah na Koroškem, Kranju in Šentjurju (kjer bo testiranje potekalo tudi 31. 12.). Natančni podatki so na voljo na spletnih straneh ministrstva za zdravje.

"Ko se bo dovolj ljudi cepilo, bo to pripomoglo k omejitvi epidemije, do takrat pa nam množično testiranje zelo pomaga, predvsem ko se bomo po novoletnih praznikih vračali v delovna okolja, številne organizacije testiranje izvajajo, zelo je pomembno, da se testiranj udeležimo in s tem omogočimo sebi in drugim varna okolja," je sklenila Marija Magajne in dodala, da za zdaj še vedno ostaja zlato pravilo spoštovanja vseh zaščitnih ukrepov, saj virus med nami še vedno kroži.

Beovićeva o dvomih, da se je cepila

Med prvimi se je včeraj cepila tudi vodja vladne svetovalne skupine Bojana Beović. Objavi fotografij cepljenja na infekcijski kliniki pa je kmalu sledil odziv na družbenih omrežjih. Številni so izražali dvom, da se je Beovićeva res cepila, opozarjali so na razlike v njeni podobi na fotografijah, ki naj bi bile posnete isti dan.

Beovićeva je za TV Slovenija pojasnila: "Na vsak način moram povedati, da sem se včeraj cepila, danes me nekoliko boli roka, morda se nekoliko slabše počutim, a to bi lahko bilo tudi od vremena, skratka, nič hudega. Pozvala bi vse ljudi, da se cepijo, če pa imajo kakšne dvome, naj se pozanimajo pri zanesljivih virih."

Dvomljivci na družbenih omrežjih so izpostavljali dolžino las na obeh fotografijah. Foto: TV Slovenija/zajem zaslona
Dvomljivci na družbenih omrežjih so izpostavljali dolžino las na obeh fotografijah. Foto: TV Slovenija/zajem zaslona
Pojasnilo Beovićeve o cepljenju po dvomih na družbenih omrežjih
Pogovor z Bojano Beović in Matejo Logar o letu 2020