Cepljenje bo prostovoljno in brezplačno

Evropske države, med njimi tudi Slovenija, so v težkem pričakovanju varnih in učinkovitih cepiv proti covidu-19, saj naj bi ta po mnenju stroke ponudila edini izhod iz težkih razmer, ki so posledica pandemije.

Potem ko se je na četrtkovi seji vlada seznanila s predlogom nacionalnega programa, ki predstavlja podlago za oblikovanje strategije cepljenja, ki so jo dolžne pripraviti posamezne države članice, je danes podrobnosti celotnega procesa nabave cepiv proti covidu-19 na ravni EU-ja predstavila tudi Doroteja Novak Gosarič, sekretarka z direktorata za zdravstveno varstvo na ministrstvu za zdravje.

Kot je povedala, bodo v Sloveniji v najboljšem primeru prvi odmerki cepiva na voljo še pred koncem leta. Vse pa je odvisno od tega, ali bo enemu izmed proizvajalcev, s katerimi se je Evropska komisija pogajala za dobavo cepiv, uspelo do začetka decembra pridobiti dovoljenje za promet od Evropske agencije za zdravila.

EU se je namreč zavezal, da bodo na evropskem trgu dostopna izključno tista cepiva, za katera bodo proizvajalci dokazali, da so varna, kakovostna in učinkovita.

Evropska komisija se je pogajala s proizvajalci glede cen, pogojev dobav, dostopa. Kako bo to potekalo na izvedbeni ravni, pa se moramo države članice pogovarjati s proizvajalci same /.../ Skratka, pogovarjali se bomo izključno o logistiki, zahtevah, ki jim moramo zadostiti za pravilno shranjevanje - nekatera cepiva se morajo namreč hraniti na temperaturi do -80 stopinj.

Doroteja Novak Gosarič

Finančna sredstva za cepivo iz državnega proračuna

V Sloveniji cepljenje proti koronavirusni bolezni ne bo obvezno. "Potrudili se bomo, da bodo imeli vsi na voljo ustrezne informacije, kjer bi se mogoče dvom, nezaupanje razblinilo, skratka, da bi bil odpor do cepljenja čim manjši. Naš cilj je zaščititi ljudi pred koronavirusnimi boleznimi, ki pri številnih povzročajo resne zaplete in znatno povečujejo smrtnost ter hromijo našo družbo v celoti," je pojasnila Novak Gosaričeva. Cepljenje bo za državljane tudi brezplačno, saj bo strošek pokril državni proračun. "Namen tega je, da se vsem državljanom zagotovi dostop do cepiva in cepljenja in s tem čim hitrejša vzpostavitev normalnega življenja v naši družbi," je poudarila Novak Gosaričeva.

Kot je znano, Slovenija z drugimi državami članicami EU-ja sodeluje v skupnem javnem naročilu za nabavo omenjenih cepiv. Evropska komisija se pogaja s sedmimi proizvajalci cepiv, ki jim bo med prvimi uspelo zagotoviti cepiva proti koronavirusni bolezni. Ti bodo ponudili cepiva iz treh različnih platform. S štirimi je komisija že sklenila dogovore o predčasnem nakupu, kar pomeni, da je z njimi že dorekla najnižje mogoče cene in pogoje oskrbe držav članic v ustreznih časovnih intervalih.

Sorodna novica Gantar: Prve odmerke cepiva bi lahko dobili že decembra

Kdaj bo dokončana strategija cepljenja, ki jo zahteva Evropska komisija?

Do pridobitve prvega dovoljenja bo Slovenija pripravila tudi končno strategijo cepljenja, ki bo med drugim vsebovala prioritetni seznam ljudi, ki bodo najprej upravičeni do cepljenja. "Glede na priporočilo Evropske komisije bo stroka odločila, kako pripraviti prioritetni seznam. Pri prvi količini cepiv, ki bo omejena zaradi večjega povpraševanja, se bodo upoštevale najranljivejše skupine glede na starost, kronične bolezni, seveda tudi zdravstveni delavci in drugi, ki delajo v za državo pomembni infrastrukturi," je pojasnila sekretarka z direktorata za zdravstveno varstvo na ministrstvu za zdravje. Vse države članice bodo po njenih besedah dobile prve količine cepiva hkrati in količinsko na enakopraven način. Konkretneje, razdelitev cepiv bo potekala glede na delež prebivalcev v posamezni državi članici, za Slovenijo ta znaša 0,47 odstotka.

Cepivo naj bi dobili že letos
Pozor! Letaki ponujajo lažno zdravilo

Posnetek celotne novinarske konference z Dorotejo Novak Gosarič si lahko ogledate spodaj.

Novinarska konferenca o cepljenju proti covidu-19