Božično vzdušje v Rimu. Foto: Reuters
Božično vzdušje v Rimu. Foto: Reuters

Španija je bila ena prvih evropskih držav, ki jih je prizadel drugi val pandemije covida-19. Vendar ji je uspelo z ukrepi, kot so nočna policijska ura in omejitve potovanj med regijami, omejiti okužbe.

V zadnjem času pa je začelo dnevno število okužb znova naraščati. V torek so poročali o več kot 10.000 novih okužbah, medtem ko so še na začetku decembra o okoli 9000 novih okužbah dnevno.

Madrid. Foto: Reuters
Madrid. Foto: Reuters

Premier je poudaril, da se ne bo obotavljal pri tem, da bi v sodelovanju z regionalnimi vladami, ki so pristojne za zdravje, zaostril omejitvene ukrepe za božič. "Ta božič odloča o tem, ali se lahko izognemo tretjemu valu," je poudaril. "Na nas je, da ne odpremo vrat tretjemu valu."

Ukrepi za božično-novoletne praznike trenutno predvidevajo omejitev števila ljudi, ki se lahko zbirajo v zaprtih prostorih, in omejitve za potovanja po Španiji.

Španija je sicer ena najhuje prizadetih evropskih držav v pandemiji. Do zdaj so potrdili več kot 1,7 milijona okužb s koronavirusom, umrlo je več kot 48.000 covidnih bolnikov.

  • Hrvaška: Novi mejnik okužb

Hrvaški nacionalni štab je potrdil, da je v zadnjem dnevu umrlo 92 obolelih s covidom-19, več kot 3300 pa je okuženih.

Na Hrvaškem so največ primerov okužbe znova potrdili v Zagrebški županiji, 712, iz Istrske županije poročajo o 87 primerih. Foto: EPA
Na Hrvaškem so največ primerov okužbe znova potrdili v Zagrebški županiji, 712, iz Istrske županije poročajo o 87 primerih. Foto: EPA

Minister za zdravje Vili Beroš je povedal, da je imela večina umrlih v zadnjem dnevu, ki so imeli potrjen tudi covid-19, še druge hujše oblike bolezni. Med umrlimi so bili stari večinoma okoli 77 let, 16 odstotkov umrlih ni imelo pridružene bolezni. Stopnja smrtnosti med bolniki, ki zaradi covida-19 potrebujejo podporo medicinskih ventilatorjev, je 68-odstotna.

V zadnjem dnevu so opravili 11.387 testov, od katerih jih je bilo 3327 pozitivnih, 92 obolelih s covidom-19 je umrlo.

Od začetka tedna je bilo 7059 na novo okuženih, v prvih treh dneh prejšnjega tedna 9019, v tednu pred tem pa od ponedeljka do srede 8269. V tem tednu gre za občutno nižje tridnevno povprečje, je poudaril vodja hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak.

  • Nemčija ustavila javno življenje
Po novem bodo v Nemčiji zaprte vse nenujne dejavnosti. Foto: EPA
Po novem bodo v Nemčiji zaprte vse nenujne dejavnosti. Foto: EPA
Sorodna novica Evropa med prazniki: od popolnih zaprtij do milostnih sprostitev

Nemčija je skoraj v celoti ustavila javno življenje: zaprte so šole in vrtci, nekatere storitvene dejavnosti, večina trgovin, omejeno je druženje. Strogi omejitveni ukrepi, ki veljajo vse do 10. januarja, bodo nekoliko sproščeni le med prazniki.

Država je sprejela ostre ukrepe, saj se število okuženih vztrajno povečuje; samo v zadnjem dnevu je umrlo 952 obolelih, kar je največ od začetka epidemije, potrdili pa so 27.728 novih okužb, pri čemer manjkajo podatki za Saško.

K zaostritvi ukrepov zaradi neustavljanja rasti okužb je nemško vlado prejšnji teden pozvalo več ministrov in ministrskih predsednikov, v nekaterih deželah so že pred današnjim dnem veljali strogi ukrepi. V okviru novih ukrepov so omejena zasebna druženja na lastno in še eno gospodinjstvo, druži se lahko lahko največ pet ljudi, ki so starejši od 14 let.

Božični prazniki bodo izjema

Med božičnimi prazniki bo med 24. in 26. decembrom sicer veljala izjema za srečanja v najožjem družinskem krogu z do štirimi osebami, ki niso del gospodinjstva. Prepoved druženja bo veljala na silvestrovo in novoletni dan, prepovedana je tudi prodaja pirotehnike.

Ob upoštevanju zaščitnih ukrepov so še naprej dovoljeni verski obredi. Na drugi strani pa so prepovedali izvajanje večine storitvenih dejavnosti, med njimi so frizerski in kozmetični saloni. Odprte ostajajo trgovine z živili in hrano za živali ter lekarne, drogerije, pošte, trafike in dovoljeni so prodajalci božičnih drevesc. Delodajalce še prosijo, naj v tem času dovolijo izrabo dopusta ali pa omogočijo delo na daljavo. Vlada ob tem še poziva k upoštevanju higienskih predpisov in priporoča namestitev koronske aplikacije.

Nemčija ustavlja javno življenje

Rekordno število okuženih

Po poročanju RTV-jeve dopisnice Polone Fijavž je direktor Inštituta Roberta Kocha Lothar Wieler dejal, da so tovrstni ukrepi nujni, saj pristojne oblasti pričakujejo, da se bo število okužb po praznikih tako ali tako povečalo: "Imamo rekordno število okužb, in ker smrti in resni primeri prihajajo z nekajdnevno zamudo, se moramo pripraviti na poslabšanje razmer za božič. Zato pozivam, omejimo stike le na najnujnejše in presodimo, kaj nam je zares pomembno.

Številni gredo z današnjim dnem v karanteno, da bodo lahko med prazniki vsaj v ožjem družinskem krogu. "Kljub razširjenosti virusa tudi v domovih za ostarele bodo tam obiski še naprej dovoljeni," pravi minister za zdravje Jens Spahn. Negovalci so povedali kanclerki, da je bilo spomladi kot v zaporu brez rešetk. "Med božičnimi prazniki ne bomo mogli poljubno prihajati. Potrebne so napovedi obiskov, spoštovanje urnika in ponekod negativen test," je še dejal po poročanju Fijavževe.

  • Na Češkem množično testiranje

Na Češkem se je začelo množično brezplačno in prostovoljno testiranje s hitrimi antigenskimi testi, za katero se je prvi dan prijavilo 17.000 ljudi. Pred nekaterimi mesti za testiranje, ki jih je sicer več sto, so nastale vrste, testiranje pa bo potekalo do sredine januarja.

Opozicija medtem kritizira češko vlado, ker še ni sprejela nacionalnega načrta za cepljenje. Zdravstveni minister Jan Blatny je zatrdil, da se bo cepljenje začelo takoj, ko bodo v državo prispeli prvi odmerki cepiva. Prvi ga bodo prejeli zdravstveni delavci.

Češka je ena najhuje prizadetih evropskih držav v drugem valu pandemije. Razmere so se že nekoliko umirile, a število novih primerov v zadnjem času znova narašča. V torek so jih potrdili 7889, kar je približno 2000 več kot teden dni pred tem.

  • Von der Leyen: Cepljenje v EU-ju naj bo hkratno
Evropska komisija je s Pfizerjem in BioNtechom novembra sklenila dogovor o nakupu 200 milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19 z možnostjo nabave dodatnih 100 milijonov odmerkov. Foto: Reuters
Evropska komisija je s Pfizerjem in BioNtechom novembra sklenila dogovor o nakupu 200 milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19 z možnostjo nabave dodatnih 100 milijonov odmerkov. Foto: Reuters

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je vse države članice EU-ja pozvala k hkratnemu začetku cepljenja proti covidu-19, celo na isti dan. Napovedala je, da bo v enem tednu v EU-ju odobreno prvo cepivo, zato se bo cepljenje lahko začelo takoj in se nadaljevalo po novem letu. Za precepljenost prebivalcev EU-ja pa bo treba cepiti do 70 odstotkov prebivalstva, da bi končali pandemijo.

"Kupili smo več kot dovolj cepiva za vse v Uniji, lahko pa bomo z njim podprli tudi sosede in partnerje po svetu s pobudo Covax, da nihče ne bo ostal zadaj," je še sporočila von der Leynova.

V Zruženem kraljestvu, ZDA in Kanadi so odobrili cepivo ameriškega Pfizerja in nemškega BioNTecha, EU pa še čaka na odobritev Evropske agencije za zdravila (EMA). Ta je v torek sporočila, da bo o odobritvi tega cepiva odločala 21. decembra.

Pričakovati je, da bo EMA cepivo odobrila, nato pa mora Evropska komisija dati dovoljenje za promet s cepivom, kar velja za formalnost in bi lahko sledilo v nekaj dneh. S tem bi bila odprta pot za množično cepljenje v vseh članicah Evropske unije.

  • Rusija: V Sankt Peterburgu zmanjkuje postelj

V Rusiji so v zadnjem dnevu potrdili 26.509 novih okužb, umrlo pa je 596 ljudi. Rusija se spopada z drugim valom epidemije. Oblasti skušajo ukrepe uvajati predvsem ciljno in se izogibajo zaprtju države. Vendar se razmere za zdaj ne umirjajo, Sankt Peterburg je na robu svojih zmogljivosti, postelj za covidne bolnike pa počasi zmanjkuje.

Predstavnik mestnih oblasti Oleg Ergašev je sporočil, da je na voljo le še nekaj odstotkov posteljnih kapacitet za covidne bolnike. "Razumemo, da moramo organizirati dodatne kapacitete," je dodal.

V drugem največjem ruskem mestu so od izbruha pandemije potrdili 6529 smrti s covidom-19, v celotni državi pa okoli 48.500. Skupno so v Rusiji potrdili več kot 2,73 milijona okužb.

Medtem so v državi začeli množično dostavljati rusko cepivo proti covidu-19 Sputnik V. Doslej so z njim cepili že več kot 200.000 ljudi.

Norveška: Kljub dobrim rezultatom ukrepi do velike noči?

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Norveška zaznava v primerjavi z drugimi državami dobre rezultate v boju proti koronavirusu. Kljub temu norveška premierka Erna Solberg ne izključuje možnosti, da bi protikoronski ukrepi v državi veljali do velikonočnih praznikov.

Solbergova je še opozorila, da je sicer pravilen razmislek o načrtih za običajno poletje, "a moramo biti pripravljeni, da poletje 2021 ne bo v celoti enako poletju 2019".

Prva cepljenja proti covidu-19 bi se lahko na Norveškem začela ob božiču in novoletnih praznikih. A na enak način, kot je trajala kriza zaradi pandemije, bo potreben čas tudi za izhod iz nje, je še opozorila premierka.

Norveška s 5,4 milijona prebivalcev ima v primerjavi s preostalimi evropskimi državami eno najnižjih stopenj okužb v zadnjih 14 dneh. Pred njo sta samo Islandija in Irska. Na Norveškem so do zdaj potrdili 41.852 okužb, umrlo je 395 bolnikov s covidom-19.

Na Norveškem zaradi pandemije veljajo omejitve javnega življenja, karantenski predpisi za tiste, ki potujejo, ter priporočilo, da posamezna gospodinjstva istočasno gostijo do največ pet ljudi.

Papež: Božič je lahko zaradi ukrepov pristnejši

Papež Frančišek je dejal, da bi lahko bil letošnji božič zaradi ukrepov za zajezitev novega koronavirusa pristnejši. "Letos nas čakajo omejitve in nelagodje," je dejal na tedenski avdienci.

Pri tem je spomnil na svetopisemsko zgodbo o Mariji in Jožefu in težave, s katerimi sta se soočala ob rojstvu Jezusa. "Vendar pa so ju vera, upanje in ljubezen vodili in podpirali. Naj bo enako pri nas. Naj nam te težave pomagajo, da bi nekoliko očistili način praznovanja in doživljanja božiča," je poudaril. "Pustimo potrošništvo ob strani, naj bo bolj prežet z vero, bolj pristen in resničen."

Ursula von der Leyen se je zavzela za hkratno cepljenje