Foto: BoBo
Foto: BoBo

Število pozitivnih testov je najvišje po 6. januarju, ko so potrdili 2697 okužb. Poleg 7507 PCR-testov je bilo v petek opravljenih tudi 33.085 hitrih testov. Število pozitivnih izvidov ni znano, saj jih pozneje potrdijo še s PCR-testi.

Po podatkih vlade se v bolnišnicah zdravi 455 okuženih (+15), na enotah intenzivne terapije pa 120 (toliko kot dan prej). Najmlajši bolnik na navadnih oddelkih je star 31 let, na intenzivni negi pa 35, še navaja vlada.

Število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev v zadnjih dveh tednih tako znaša 825 (66 več kot dan prej), povprečje potrjenih primerov v zadnjih sedmih dneh pa 1550 (121 več kot dan prej), še navaja NIJZ.

Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je po podatkih NIJZ-ja cepljenih 1.182.886 ljudi oz. 56 odstotkov celotne populacije. Z vsemi odmerki cepiva pa je cepljenih 53 odstotkov celotne populacije oz. 1.111.603 ljudi. Precepljenost starejših od 50 let je 73-odstotna, pri vseh polnoletnih pa 62-odstotna, navaja vlada na Twitterju. Z dodatnim odmerkom so do zdaj cepili 38.000 ljudi.

Življenje ostaja v primežu epidemije
Z epidemijo bomo morali še nekaj časa živeti. Foto: Reuters
Z epidemijo bomo morali še nekaj časa živeti. Foto: Reuters

Cizelj: Dnevno se okuži od 6000 do 7000 ljudi

Leon Cizelj z Instituta Jožef Stefan je za TV Slovenija pojasnil, kaj lahko glede epidemije pričakujemo v prihodnjih dneh. "Količine potrjenih okužb že nakazujejo, da bomo v naslednjem tednu, dveh v intenzivnih enotah prešli številko 150 brez težav, zdaj se ukvarjamo, v naslednjem tednu, med počitnicami in še malo naprej, z vprašanjem, ali lahko zadržimo številke pod lanskimi ali pa bomo presegli lanske," je povedal.

Kaj pa bi, poleg ukrepov, v teh razmerah najbolj vplivalo na upočasnitev širjenja virusa? "Tisto, kar bo epidemijo v mesecu, dveh bistveno upočasnilo, je izredno veliko število prebolevnikov, ki jih generiramo vsak dan, zdaj je ta številka 2000 dnevno, pa še kakšna dva nepotrjena sta na vsakega potrjenega, govorimo torej o od 6000 do 7000 ljudeh dnevno, kar v enem mesecu prinese kar 200.000 ljudi. Seveda, na žalost jih bo zelo veliko prišlo tudi v bolnišnico, po drugi strani pa bodo ti prebolevniki prispevali k temu, da se bo epidemija začela proti koncu leta zelo umirjati," je še pojasnil Cizelj.

Krek omenil študij na daljavo

Po poročanju TV Slovenija je vse več okužb predvsem med študenti. Podobno je v petek namignil tudi direktor NIJZ-ja Milan Krek, ki je dejal: "Če bo šlo tako naprej, bo treba uvesti še kakšen drug ukrep na področju študentskega življenja – to je začasni študij na daljavo."

Okužbe predhodnih sedem dni

Četrtek - 1965
Sreda - 1845
Torek - 2145
Ponedeljek - 1669
Nedelja - 364
Sobota - 632
Petek - 1437

Pozivi k odgovornemu in samozaščitnemu vedenju

Vodja posvetovalne skupine za zajezitev epidemije Mateja Logar pa je v petek znova pozvala, naj bolni ne hodijo na obiske ali med ljudi. Pred jesenskimi počitnicami tudi drugi zdravstveni strokovnjaki, vpeti v obvladovanje epidemije covida-19, prebivalce pozivajo k odgovornemu in samozaščitnemu vedenju ter opozarjajo, da je zloraba potrdil za dokazovanje izpolnjevanja pogoja PCT tako zakonsko kot etično sporna.

Zdravstveni inšpektorat in finančna uprava medtem zaostrujeta nadzor spoštovanja pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani), in sicer po vsej državi, so sporočili iz obeh organov. Furs je okrepljen nadzor začel že v petek, zdravstveni inšpektorji pa bodo v okrepljenem številu na terenu ob koncu tedna.

Podobnih prizorov naj po zagotovilih Počivalška ne bi bilo več. Foto: EPA
Podobnih prizorov naj po zagotovilih Počivalška ne bi bilo več. Foto: EPA

Počivalšek: Novega zapiranja ne bo

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je v intervjuju za Večer sicer zatrdil, da država zaradi širjenja okužb s koronavirusom ne bo več zapirala gospodarstva. "To povem jasno in glasno, ker si tega ne moremo več privoščiti," je poudaril in dodal, da v povezavi s tem ni nobenega komunikacijskega šuma med njim in premierjem Janezom Janšo.

Sorodna novica Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji