Foto: UKC Ljubljana/Matej Povše
Foto: UKC Ljubljana/Matej Povše

77-letna zakonca Srečko in Danica Šajn iz primorske vasice Račice sta se s koronavirusom okužila na pevskih vajah v začetku avgusta. Oba sta zaradi hujšega poteka bolezni kmalu pristala na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja v Ljubljani.

"Žena je imela precej visoko temperaturo, mene je pa sključilo, bilo mi je slabo. Prišla je zdravnica, tako da so me odpeljali naravnost na Infekcijsko kliniko. Tam je bila že žena, ampak je nisem prepoznal," nam pove Srečko, žena Danica pa dodaja: "Ponoči, jaz nisem spala, je začel tako čudno hropsti v grlu, da sem se prestrašila do konca."

V strahu, mož je namreč nehal dihati, je poklicala na pomoč. Takoj so ga priključili na respirator. V umetni komi je bil tri tedne, poleg covida-19 je imel tudi hudo obliko pljučnice in poškodbo glasilk.

"Prve dneve so govorili, da moramo biti pripravljeni na vse, " nam pove žena Danica, Srečko pa dodaja: "21 dni so bili pripravljeni na vse, ali na življenje ali na smrt." Srečko je imel v umetni komi halucinacije: "Rekel bi, da sem sanjal, da imava še eno hčerko, da ima žena potovalno ladjo Costella in da je bila takrat v Trstu zasidrana."

Ko so ga zdravniki prebudili iz kome, se ni mogel premikati, bil je trd kot hlod, pravi, težko je govoril. Odkar je zbolel, mu peša spomin, imen se skoraj ne spominja, določenih dogodkov prav tako ne. Postopno je začel rehabilitacijo, ki jo zdaj nadaljuje na Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu Soča. Po nekaj dneh je lahko ob podpori prehodil petdeset korakov, desno roko je lahko premikal, leve pa ne.

Srečko Šajn, nekdanji bolnik s covidom-19

"21 dni so bili pripravljeni na vse, ali na življenje ali na smrt"

Foto: Televizija Slovenija
Foto: Televizija Slovenija

Okvara mišic in perifernega živčevja

Pri tovrstnih bolnikih, ki so jih morali več tednov umetno predihavati, pogosto pride do okvare mišic in perifernega živčevja, pojasnjuje specialist fizikalne medicine in rehabilitacije na Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu Soča Primož Novak.

"Posledično se ti bolniki potem ne morejo kar tako enostavno postaviti na noge, hoditi; zaradi prizadetosti zgornjih udov, tudi mišic trupa, velikokrat ne morejo opravljati vsakodnevnih opravil," še pojasnjuje dr. Novak. Bolniki imajo lahko po dolgotrajni izolaciji tudi psihološke težave, še dodaja. "In zato vključujemo tudi psihologinjo. Ta podpora je zelo pomembna, to seveda delamo vsi člani tima, ampak vseeno so pa terapevti in pa zdravstvena nega s pacienti največ časa."

Po vnetju sinusov še covid-19

53-letni Davor Tavčar in njegova 46-letna žena Špela sta trenutno okužena z novim koronavirusom. Predvidevata, da ju je okužila Davorjeva mama. Špela se na trenutke bolje počuti, Davorjevo in taščino stanje pa je precej slabše.

"Tašča in mož imata pridružene bolezni, ki jih jaz nimam, to se zelo pozna pri poteku. Še vedno kašljam, energija mi zelo niha. Tašča je bruhala, imela drisko, kašljala tako, da ni mogla govoriti, deset dni je imela vročino, višjo od 38 stopinj Celzija," pojasni Špela.

Davor je imel pred okužbo s koronavirusom vnetje sinusov. "Osem dni je moral čakati na zdravnika, ker ga niso sprejeli, dokler prvi test ni bil negativen, šele potem je dobil antibiotike. In seveda se je stanje v osmih dneh toliko poslabšalo, potem pa je zbolel še za covidom 19. Je zelo, zelo slaboten, zadiha se," še dodaja žena Špela.

Davor potoži, da nima energije in da je izgubil okus: "Grem do wc-ja, pridem nazaj in zaspim za eno uro, ker sem popolnoma brez moči. Pišem neke vrste dnevnik na Facebooku, 30 vrstic v 2, 3 urah. Edina hrana, ki jo lahko zaužijem, so mandarine. Šalim se, da so sorte Axe, Nivea in Fa, ker ima vse okus po milu."

Špela predvideva, da je okužbo, ko še ni imela očitnih simptomov, razširila naprej: "Sama sem mogoče kriva še za dve okužbi, in mi tega ni lahko priznati. S prijateljico sva bili v četrtek, preden je tašča izvedela, da je pozitivna, na kavi. Začela se je slabše počutiti in sta bila oba z možem testirana in pozitivna." Skrbi pa jo tudi, kako bodo zaradi izpada dohodka preživeli, saj sta oba z možem samostojna podjetnika, imata pa štiri otroke.

Davor Tavčar, bolnik s covidom-19

"Edina hrana, ki jo lahko zaužijem, so mandarine. Šalim se, da so sorte Axe, Nivea in Fa, ker ima vse okus po milu."

Simptomi, podobni gripi, test negativen

Za covidom-19 je zbolel tudi tridesetletni sogovornik. S partnerko sta imela podobne simptome, ona celo nekoliko hujše, vendar je bila na testu negativna. Sogovornik sklepa, da je virus domov prinesla partnerka: "Ampak potem se je izkazalo, da je bila negativna, tako da je težko trditi z gotovostjo, je pa imela vse znake, ki so značilni za covid, zato sklepamo, da je bil njen negativni rezultat lažen. Tudi v njeni službi so bili trije pozitivni primeri."

Sprva sta imela simptome, podobne gripi. "Močna utrujenost, izčrpanost, slabost, mrzlica, veliko potenja, glavoboli, izguba voha in okusa, ni bilo vročine, prehlad, boleče mišice in sklepi. Malo se je poslabšala tudi moja osnovna kronična bolezen," nam še opiše sogovornik.

Konec junija se je okužil tudi 53-letnik, ki pa je sprva mislil, da ima vnetje sinusov. "Moji simptomi sploh niso bili tako izraziti, da bi jih lahko na začetku povezoval s covidom. Potem so se te stvari malo stopnjevale, začele so se težave z nosom, vohom, vročina ni bila visoka, bila je samo do 38 stopinj Celzija."

Pred pregledom sinusov je moral na testiranje, rezultat je bil pozitiven. Potem pa so se pojavili še drugi simptomi, predvsem zelo močne bolečine v črevesju. Po dveh tednih je bil še vedno pozitiven, po besedah zdravnikov bi bil lahko pozitiven celo do 72 dni.

Naši sogovorniki še opozarjajo, da je lahko potek bolezni pri nekaterih bolnikih manj, pri drugih pa zelo zapleten. Tako Srečko Šajn po treh tednih umetne kome svari: "Verjemite, da je to huda bolezen, in se zaščitite, varujte sebe in druge pred to okužbo, ki je zelo, zelo težka."

Od viroze do kome