Foto: BoBo
Foto: BoBo

Včeraj popoldne je specializant infektologije Federico V. Potočnik na družbenih omrežjih sporočil, da je za njim 32-urno dežurstvo, danes je bil v zgodnjih jutranjih urah znova na delovnem mestu. Na oddelku, na katerem deluje, se je s koronavirusom ta teden okužilo 14 medicinskih sester, med okuženimi so tudi trije zdravniki. "To je stvar, na katero se moramo navaditi, tudi mi smo ljudje, pričakovano je, da bomo zboleli, čeprav maksimalno pazimo, to je realnost, na katero se moramo navaditi." Po njegovih besedah vsak pomaga, kolikor lahko, "gre za izredno stanje. Smo na robu, prehajamo v novi val, dolgoročno ne more iti tako, potrebujemo pomoč ljudi, da pazijo nase in na bližnje, da se zdravstveni sistem čim manj obremeni."

Naročite se na Koronavirus podkast

Kako virus deluje, kako se ga ubraniti, kateri ukrepi so nujni, kaj lahko pričakujemo? Verodostojne informacije, konkretna navodila, pojasnila strokovnjakov in nova spoznanja.

Koronavirus podkast.

Kot ponazori v preprostem izračunu, bomo imeli v dobrem tednu zaradi dnevnega prirasta 400 na novo okuženih ob predpostavki, da se petini stanje tako poslabša, da bo potrebovala bolnišnično pomoč, dodatnih 80 hospitaliziranih ljudi na dan. "Zelo kmalu bomo prišli do tega, da sistem ne bo več zmogel. Reorganizacije potekajo vsak dan, na naš oddelek prihajajo sestre z drugih, že tako podhranjenih oddelkov."

Opisal je tudi, zakaj je obravnava bolnikov s covidom organizacijsko toliko zahtevnejša kot obravnava bolnikov z gripo. "Pri gripi imamo cepivo, ki ga pri covidu nimamo. Pri covidu so obravnave težje, saj vse z respiratornimi simptomi obravnavamo kot kužne. Pazljivi moramo biti, da tega ne vnesemo v čista območja v bolnišnicah. Bolnike obravnavamo dlje, ob vsakem pozitivnem pa je tudi deset takih sumov, ki se pozneje ne izkažejo za pozitivne, a smo zanje porabili enako veliko časa."

Kot za konec še poudarja Potočnik, lahko največ storimo prav sami. "Gre za to, da lahko sami največ naredimo za svoje zdravje, za naše bližje. Ukrep je zelo preprost: higiena rok in kašlja, ne dotikajte se obraza, kašljajte v rokav, nosite masko in vzdržujte razdaljo metra in pol. Če storimo samo to, smo naredili ogromno."

Merila za razglasitev ukrepov z rdečega seznama bi lahko dosegli v manj kot enem tednu

V zadnjem tednu se je število na novo odkritih okuženih v Sloveniji vidno povzpelo, trend naraščanja je presenetil tudi tiste, ki se ukvarjajo z napovedanimi modeli širjenja epidemije koronavirusa. Po dozdajšnjem gibanju krivulje trenutne epidemije bi namreč lahko vsa tri merila za razglasitev ukrepov z rdečega seznama po nekaterih modelih dosegli že v manj kot tednu dni.

Kaj vse nam sporočajo aktualni podatki, kaj lahko izluščimo iz njih in kaj je mogoče napovedati za prihodnje tedne, smo se v Vročem mikrofonu na Valu 202 pogovarjali s strokovnjaki, ki že od samega začetka spremljajo razvoj epidemije pri nas.

Merila za razglasitev ukrepov z rdečega seznama bi lahko dosegli v manj kot enem tednu