Do nagrajevanja bodo upravičeni zdravstveni delavci v timih družinske medicine, ki bodo vsaj dve uri tedensko opravljali posebej določene naloge. Med njimi je opredeljena tudi udeležba v oddajah lokalnih medijev. Foto: BoBo
Do nagrajevanja bodo upravičeni zdravstveni delavci v timih družinske medicine, ki bodo vsaj dve uri tedensko opravljali posebej določene naloge. Med njimi je opredeljena tudi udeležba v oddajah lokalnih medijev. Foto: BoBo

Med posebej določenimi nalogami je vlada opredelila pristop do posameznih bolnikov, promocijo cepljenja proti covidu-19 in izvedbo cepljenja v okviru referenčnih ambulant, sodelovanje pri dejavnostih v lokalnem okolju, kot so udeležba v oddajah lokalnih medijev, priprava članka za lokalni časopis, izvedba predavanja za različna društva ali udeležba na okroglih mizah na temo cepljenja, izvajanje cepljenja v okviru dneva odprtih vrat in promocija cepljenja ob sočasnem hišnem obisku.

Tisti timi, ki bodo dosegli, da se v enem mesecu cepi od 20 do 49 njihovih opredeljenih bolnikov ali da se pri opredeljenih bolnikih, starejših od 50 let, v posameznem mesecu cepi najmanj od 10 do 19 bolnikov, bodo nagrajeni v znesku 10 odstotkov od svojih bruto osnovnih plač.

Timi, ki bodo dosegli, da se v enem mesecu cepi od 50 do 79 njihovih opredeljenih bolnikov ali da se pri opredeljenih bolnikih, starejših od 50 let, v posameznem mesecu cepi najmanj od 20 do 39 bolnikov, bodo nagrajeni v vrednosti 20 odstotkov od svojih bruto osnovnih plač.

Timi, ki jim bo uspelo k cepljenju v enem mesecu nagovoriti več kot 80 opredeljenih bolnikov ali vsaj 40 bolnikov, starejših od 50 let, bodo nagrajeni v vrednosti 30 odstotkov od svoje bruto plače.

Dodatno nagrajevanje v obliki delovne uspešnosti iz naslova posebnega vladnega projekta lahko izvajalci uveljavljajo takrat, ko izkažejo vsaj 45 odstotkov opredeljenih bolnikov, cepljenih s prvim odmerkom, ali vsaj 55 odstotkov opredeljenih bolnikov, starejših od 50 let, cepljenih s prvim odmerkom.

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Robert Cugelj je pojasnil, da je vrednost projekta ocenjena na okoli štiri milijone evrov. Ta znesek bo v celoti porabljen, če bodo k projektu pristopili vsi timi družinske medicine, ki bodo dosegli najvišjo mogočo nagrado v vrednosti 30 odstotkov osnovne bruto plače.

Ogorčenje zdravnikov nad nagradami za cepljenje

Odzivi na odločitev vlade o projektu nagrajevanja so sicer različni. Zdravniki in medicinske sestre opozarjajo na svojo siceršnjo preobremenjenost, pomisleke imajo tudi o etičnosti takšnega nagrajevanja. Igor Muževič, predsednik sindikata zdravnikov družinske medicine Praktik.um, meni, da gre za etično sporno prakso, ki lahko zamaje zaupanje med zdravniki in bolniki, ki se bodo lahko spraševali o morebitnem finančnem interesu. "Cepljenih bo kvečjemu manj ljudi, ker zdravniki ne želimo, da kdo pomisli, da svetujemo cepljenje zaradi finančnih koristi," je dodal.

Podobno menijo tudi Mladi zdravniki Slovenije, ki proti odločitvi o nagrajevanju protestirajo, ker bo po njihovem mnenju rušila zaupanje bolnikov v zdravnike. "Zdravniki priporočamo cepljenje, ker je varno in učinkovito, ne pa zato, da bi dobili denarne spodbude," so poudarili.

Cugelj takšne očitke zavrača. "Ne gre za finančne koristi zdravnikov," poudarja in dodaja, da je namen spodbude višanje precepljenosti prebivalstva. Pri tem po njegovem mnenju družinski zdravniki lažje dostopajo do bolnikov, "saj imajo z njimi prve stike".

Nekateri zdravniki ne predpisujejo zdravila proti covidu
Bojana Beović je namignila na možnost spremembe priporočil glede poživitvenega odmerka. Foto: BoBo/Borut Živulović
Bojana Beović je namignila na možnost spremembe priporočil glede poživitvenega odmerka. Foto: BoBo/Borut Živulović

Beović napovedala možnost spremembe priporočil glede poživitvenega odmerka

Vodja posvetovalne skupine za cepljenje pri NIJZ-ju Bojana Beović je napovedala možnost spremembe priporočil za cepljenje proti covidu-19 s poživitvenim odmerkom. Strokovna skupina o tem sicer še ni končala razprave.

Kot je spomnila Bojana Beović, je Evropska agencija za zdravila (EMA) odločitev o cepljenju s poživitvenim odmerkom prepustila posameznim državam, je pa odobrila dodatni odmerek za ljudi, pri katerih pričakujejo nezadosten imunski odgovor po cepljenju z osnovnimi odmerki. V Sloveniji poživitveni odmerek posebej priporočajo starejšim od 65 let, ljudem s kroničnimi boleznimi, zaradi katerih so posebej ranljivi, in stanovalcem domov za starejše občane.

Hkrati pa je cepljenje s poživitvenim odmerkom brez posebnega priporočila omogočeno tudi vsem, ki so se z vsemi potrebnimi odmerki cepili najmanj pred šestimi meseci. "Mogoče je, da bomo to priporočilo izrecneje razširili še na druge skupine prebivalcev," je napovedala Beović.

Dodala je še, da so bili v teh dneh objavljeni podatki raziskave podjetja Pfizer, ki kaže na več kot 95-odstotno učinkovitost poživitvenega odmerka za preprečevanje okužbe. S cepljenjem se preprečujejo težji poteki bolezni in smrti, je opomnila. "Seveda se marsikdo okuži, ker slabše preprečujejo okužbo z različico delta novega koronavirusa, kar pomeni, da se okužbe širijo naprej. Zato bodo verjetno v prihodnjih dneh širše pristopili k spodbujanju poživitvenega odmerka," je napovedala.

Sorodna novica Krek: Pomembno je, da pogoj PCT v resnici upoštevamo, zloraba tega pogoja je zavržno dejanje

Dokončna odločitev še v zraku

Posvetovalna skupina se sicer še mora sestati in sprejeti dokončno odločitev, je dejala.

Poudarila je še nekaj praks iz drugih držav. Glede na to, da vektorska cepiva slabše ščitijo pred različico delta, v Avstriji poživitveni odmerek priporočajo posebej za ljudi, ki so bili cepljeni z vektorskimi cepivi. V Franciji pa cepljenje s poživitvenim odmerkom priporočajo že štiri tedne po cepljenju z Janssenom.

Na današnji novinarski konferenci Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je še poudarila, da se je pojavil nesporazum glede upoštevanja stroke pri sprejemanju ukrepov. Pojasnila je, da stroka ni bila izrecno vprašana o začetku veljavnosti pogoja PCT po cepljenju, saj ni šlo za strokovno vprašanje, ampak administrativni ukrep. Ocenila je tudi, da je bilo cepivo Janssen zaradi cepljenja samo z enim odmerkom za nekatere privlačnejše.

Sicer pa meni, da ministru za zdravje Janezu Poklukarju ni treba prevzeti objektivne odgovornosti za smrt mlade bolnice po cepljenju z Janssenom. Kot je dejala, je šlo za ukrep, kdaj je kdo dobil potrdilo, ne kdaj se vzpostavi zaščita.

Minister za zdravje ni objektivno odgovoren za smrt 20-letnice
Vlada sprejela poseben načrt za večjo precepljenost