Kot je razložil na popoldanski vladni novinarski konferenci, se pri okužbah v domovih za ostarele pojavlja podobna težava, kot smo jo pred tedni spremljali na japonski turistični križarki – gre za veliko ljudi na relativno majhnem prostoru, okužba se z veliko lahkoto prenaša.

In ker je prav tam tudi populacija, ki je najobčutljivejša za te okužbe, se bojijo, da bi mikroepidemije po domovih, ki jih je v Sloveniji okoli 115, povsem zapolnile naš zdravstveni sistem.

"Zato smo oblikovali skupine strokovnjakov iz bolnišnic in primarnega zdravstva, da bodo odšle neposredno v domove. Najprej v tiste, kjer je okužba že prisotna, da bi jo zajezili in preučili pota prenosa ter z izkušnjami to preprečili v tistih domovih, kjer okužbe še ni," je pojasnil.

Če lahko, v domačo oskrbo

Pozval pa je, da bi šli tisti, ki lahko gredo, začasno v domačo oskrbo. "Naši domovi za ostarele so polni ljudi, pred to epidemijo pravzaprav ni bilo prazne postelje, bila je čakalna vrsta," je spomnil. "Zato si zelo želimo, da bi šli tisti, ki lahko gredo začasno domov, za katere svojci lahko poskrbijo, začasno v domačo oskrbo," je apeliral na svojce in spomnil, da je doma na čakanju veliko število ljudi, saj se v podjetjih trenutno ne dela.

V domovih za ostarele bi se tako sprostilo nekaj postelj, da bi naredili tamponska območja, ločili zdrave od bolnih, uredili izolacijski oddelek in tako učinkovito zajezili epidemijo. Če so vse sobe polne, postelje druga zraven druge, osebje hodi gor in dol, pa je to izredno težko, je razložil.

Slovenija s 86 novimi respiratorji

"V zadnjih petih dneh smo v Slovenijo pripeljali 86 dodatnih respiratorjev. Prvih 20 v Celje, v nedeljo 10 v Maribor, v ponedeljek 10 v Ljubljano, danes pa še dodatnih 46 za preostale uporabnike," pa je dobro novico o novih prispelih medicinskih ventilatorjih oz. napravah za umetno predihavanje pljuč sporočil vladni govorec Jelko Kacin.

Sorodna novica Kacin: V Slovenijo smo v zadnjih dneh pripeljali 86 respiratorjev

V bolnišnicah 119 ljudi, 28 na intenzivni negi

Do zdaj so v Sloveniji na okužbo z novim koronavirusom testirali 22.474 ljudi, samo v ponedeljek 1125. Od tega je bilo 46 na novo pozitivnih. Skupaj sta bili 802 pozitivni okužbi.

V ponedeljek sta za posledicami novega koronavirusa umrla dva bolnika, dva pa v torek. Skupaj je že 15 žrtev novega koronavirusa v Sloveniji.

V bolnišnicah 119 okuženih, 28 jih je na intenzivni negi. So pa v ponedeljek iz bolnišnice odpustili šest ljudi, ki so bolezen preboleli.

Na Golniku s poskusno kombinacijo

Na Univerzitetni kliniki za pljučne bolezni Golnik trenutno skrbijo za 15 bolnikov s covidom-19, od teh dva potrebujeta intenzivno zdravljenje. Obema se, kot je dejal Rozman, stanje izboljšuje. Na navadnem oddelku zagotavljajo 65 postelj, v primeru italijanskega scenarija pa lahko kapacitete še povečajo. "Edina stvar, ki nas skrbi na dolgo rok, je pomanjkanje respiratorjev," je opozoril.

Glede na obravnavane bolnike v njihovi bolnišnici ugotavljajo, da so za težji potek bolezni ogroženi predvsem starejši s spremljajočimi in kroničnimi boleznimi, pa tudi bolniki, ki prejemajo terapijo za zaviranje imunskega sistema, in populacija s prekomerno telesno težo.

Vse zdravljenje bolnikov s covidom-19 je trenutno poskusno, saj kakovostnih študij na tem področju še ni. Po Rozmanovih besedah pa je ena bolj obetavnih kombinacij zdravil hidroklorikin in azitromicin. Kot za zdaj kažejo ugotovitve iz Francije, zdravilo nima opaznejših stranskih učinkov, dokaj dobro pa skrajša čas izločanja virusa, posledično pa lahko skrajša tudi bolezen, je pojasnil Rozman. Ta način zdravljenja so uvedli tudi na Golniku.

V ljutomerskem domu starejših nove okužbe

Že 22 okuženih v domu starejših v Ljutomeru

Povečalo se je število pozitivnih primerov v domu starejših v Ljutomeru. V ponedeljek so tam odkrili 10 novih primerov okužbe, v nocojšnjih Odmevih pa smo poročali, da je pozitivnih še 6 stanovalcev. Po zdajšnjih podatkih so tako okuženi 20 stanovalcev in dva zaposlena.

Prvi okužbi so v domu potrdili v petek, nova testiranja pa so opravili, ker se je eden od okuženih stanovalcev prosto gibal po domu in bi lahko širil okužbo med stanovalci v domu ali parku pred njim. V ponedeljek so po neuradnih podatkih vzeli brise okoli 50 stanovalcem, tudi v torek naj bi jih večjemu številu.

Županja občine Ljutomer Olga Karba je na Facebooku zapisala, da število okuženih v domu starejših strmo narašča. Ljutomerska županja je za preprečitev nevarnosti širjenja okužb z odredbo zaprla oba ljutomerska parka, dodatno so omejili gibanje na javnih površinah v okolici doma starejših občanov. V njem je 90 zaposlenih in 152 stanovalcev.

Dom bodo razdelili na tri dele
Popoldne so se o težavah v domu prek videokonference prvič pogovarjali predstavniki ljutomerske občine, doma starejših, civilne zaščite in tamkajšnjega zdravstvenega doma.
"Ker je bilo rečeno, da so iz doma še vedno vozili malice in da so po malice ljudje prihajali v dom, smo sklenili, da malic ne bodo več vozili, pripravljali jih bodo le za oskrbovance. Za druge občane, teh je okoli 30, bo občina v sodelovanju s civilno zaščito odslej kuhala ločeno na drugem kraju," podžupan občine Ljutomer Niko Miholič.

V skladu s priporočili zdravstvenega doma naj bi dom čim prej razdelili na tri dele, enega z zdravimi, drugega s sumljivimi in tretjega z obolelimi osebami. Poleg tega bodo poskušali za varovance, ki so po testiranju negativni, najti drugo zgradbo, kamor bi jih preselili in jih tako ločili od sumljivih in obolelih. Po Miholičevih besedah se pogovarjajo s ponudniki turističnih in drugih nastanitev, pri čemer upa, da do večera najdejo rešitev za selitev teh ljudi.

V domu so danes vzeli brise približno 30 ljudem, izide testiranj pričakujejo pozno zvečer ali zjutraj. Tamkajšnji zdravstveni dom pa se je po Miholičevih besedah dodatno organiziral in jemlje več brisov, kot jih predvideva Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), da bi čim bolj ločili okužene in zdrave.

V Velenju sestanek zaradi karantene v hotelu Paka

Dva pozitivna brisa v karanteni v Postojni

Civilna zaščita je sporočila, da so za 43 Slovencev, ki so se v nedeljo vrnili iz Španije in so jih namestili v karanteno v postojnski hotel Epic, znani rezultati testov na koronavirus. 40 je negativnih, dva sta pozitivna, en test pa bo treba ponoviti. Tveganja, da bi se virus širil znotraj karantene, po zagotovitvah regijskega štaba Civilne zaščite za Notranjsko ni, saj nimajo medsebojnih stikov. Vseh 43 bodo znova testirali, preden jih bodo izpustili domov.

Sedem okuženih delavcev na začasnem delu v Avstriji

V nedeljo pa se je v Slovenijo vrnilo 27 državljanov iz avstrijske Tirolske, ki so jih nastanili v karanteno v Dolgi vasi pri Lendavi. Večinoma gre za delavce na začasnem delu v Avstriji, delali pa so v krajih, kjer je žarišče novega koronavirusa v Avstriji. Takoj po prihodu v Slovenijo v nedeljo zvečer so jih testirali na okužbo z novim koronavirusom. Vsi so bili v dobrem zdravstvenem stanju. Testi so pokazali, da jih je sedem pozitivnih na okužbo z novim koronavirusom, so sporočili z Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Vlada razmišlja o ločitvi zdravih in okuženih v karanteni

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o novem koronavirusu smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod omejenim številom novic. Svoje mnenje o dogajanju v povezavi z novim koronavirusom lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.