Cepivo proti koronavirusni bolezni 19 po oceni Evropske agencije za zdravila (EMA) še najmanj leto dni ne bo pripravljeno za potrditev in dostopno v dovolj velikih količinah za splošno uporabo.

Oceno so podali na podlagi trenutno dostopnih informacij in preteklih izkušnjah z razvojem cepiv.

Doslej se je pri dveh cepivih začela prva faza kliničnih preizkusov na zdravih prostovoljcih, vendar je na splošno težko predvideti razvoj medicinskih proizvodov. Zaenkrat še niso našli zdravila, ki bi se izkazalo kot uspešno pri zdravljenju covida-19, so še dodali pri EMA.

46 novih primerov okužb

V ponedeljek je bilo 46 novih primerov. Podatki kažejo, da se okužba še vedno najhitreje širi v domovih za ostarele. Tudi v domu v Ljutomeru so v ponedeljek odkrili deset novih primerov okužbe, po poročanju v Odmevih pa je pozitivnih še šest stanovalcev. Po zdajšnjih podatkih so tako okuženi 20 stanovalcev in dva zaposlena

V bolnišnicah je 119 okuženih, 28 jih je na intenzivni negi. Zaradi covida-19 je umrlo 15 ljudi.

Podatki kažejo, da se okužba še vedno najhitreje širi v domovih za ostarele. Tudi v domu v Ljutomeru so včeraj odkrili 10 novih primerov okužbe, pravkar pa smo izvedeli, da je pozitivnih še 6 stanovalcev, so sporočili v Odmevih na Televiziji Slovenija. Po zdajšnjih podatkih so tako okuženi 20 stanovalcev in dva zaposlena

Kot je povedal vladni govorec Jelko Kacin, smo v zadnjih petih dneh v Slovenijo pripeljali 86 dodatnih respiratorjev. Prvih 20 v Celje, v nedeljo deset v Maribor, v ponedeljek deset v Ljubljano, danes pa dodatnih 46 še za druge uporabnike. "Dihamo lažje. Prav je, da povem, da je pri nakupu teh respiratorjev pomagal kitajski lastnik Gorenja Hisense," je dejal Kacin.

Kacin je ljudi pozval, naj ne hodijo na upravne enote zaradi urejanja začasnega bivališča, saj lahko vloge oddajo elektronsko. Po njegovih besedah ima spodbudne informacije tudi Pošta Slovenija, ki je sporočila, da danes upokojenci niso množično hodili na pošte, da bi dvigovali pokojnine.

"Bravo, skupaj zmoremo. Za zajezitev virusa lahko največ naredimo sami s samoizolacijo, higieno in upoštevanjem vseh varnostnih navodil. Vsi in brez izjeme," je ponovil vladni govorec.

Zajeten sveženj ukrepov za pomoč ob epidemiji začenja pot v parlament

Vladni trimilijardni zakon o interventnih ukrepih se seli v parlament, danes je na odboru za finance, jutri pa na izredni seji državnega zbora. S sprejemom pa se mudi, saj naj bi veljal že od 1. aprila do 31. maja z možnostjo podaljšanja do konca junija.