90 dobavljenih medicinskih ventilatorjev bi na predlog ministrstva obdržali, če se zagotovi vsa potrebna in ustrezna dodatna oprema, kar je Geneplanet že obljubil. 20 respiratorjev, ki so že v skladišču na Rojah, se družbi vrne, pogodba o dobavi še 110 pa prekine. Takšno odločitev je minister za zdravje Tomaž Gantar posredoval direktorju Zavoda RS za blagovne rezerve Tomiju Rumpfu na predlog strokovne skupine pod vodstvom Bojane Beović, so sporočili z ministrstva.

V podjetju Geneplanet so namreč zavodu za blagovne rezerve predlagali razvezo pogodb za dobavo medicinskih ventilatorjev v delu, kjer še ni bila izpolnjena, odkup že dobavljenih medicinskih ventilatorjev po dobavni ceni in vračilo predplačila ter razvezo pogodb za dobavo zaščitnih mask v delih, kjer te še niso bile izpolnjene.

"Ob tej krizi se je govorilo, da bodo ljudje umirali, ker ne bomo imeli dovolj ventilatorjev, na katere bi lahko dali prizadete bolnike. Seveda je bila zato takrat, kot se spomnim, v Sloveniji velika zmešnjava," je povedal Mirkovič in dodal, da so nekateri medicinski ventilatorji boljši, drugi pa slabši. (Fotografija je simbolična.) Foto: EPA

V družbi so, kot so sporočili pred dnevi, opazili, da se zaradi poročanja o domnevnih nepravilnostih pri nabavah zaščitne opreme njihovo ime pojavlja v negativnem kontekstu brez utemeljenega razloga, kar škoduje njihovemu ugledu. V javnosti se je namreč odprlo vprašanje ustreznosti ventilatorjev za umetno predihavanje siriusmed R30, kakršnih je 110 Geneplanet že dobavil, do 15. maja pa bi jih moral v skladu s pogodbo dobaviti še 110.

Dokončno odločitev glede ventilatorjev je zavod za blagovne rezerve prepustil ministrstvu za zdravje. In čeprav je bil pristojni minister Tomaž Gantar, kot je dejal, "malo presenečen", ker se odgovornost zdaj prenaša na ministrstvo za zdravje, ki do zdaj ni sodelovalo pri nabavah opreme, so odločitev kljub vsemu sprejeli.

Geneplanet znova zanikal neustreznost medicinskih ventilatorjev

V podjetju Geneplanet so medtem znova zanikali neprimernost medicinskih ventilatorjev. Poudarili so, da se uporabljajo v številnih državah (v Veliki Britaniji, Nemčiji, Italiji in na Nizozemskem), da ustrezajo strokovnim zahtevam in da imajo vse ustrezne certifikate. Njihovo brezhibnost so po navedbah podjetja potrdili tudi v Sloveniji. "Kot je danes potrdil tudi Tomislav Mirkovič z Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, je ta tip ventilatorjev primeren tudi za obravnavo bolnikov s covidom-19, če imajo kompresor, ogrevane cevi in vlažilec. Vsi dobavljeni ventilatorji R30 imajo že vgrajen kompresor, prav tako pa smo tudi sami ponudili nadgradnjo z aktivnim vlažilcem z dvojno ogrevanimi cevmi. Za večino bolnikov s covidom-19 pa je ventilator primeren tudi v obstoječi različici," so zapisali.

Kot je razvidno iz gradiva, ki so ga priložili sporočilu za javnost, njihove ventilatorje uporablja 12 slovenskih bolnišnic, od tega oba univerzitetna klinična centra ter splošne bolnišnice Celje, Murska Sobota, Ptuj, Nova Gorica, Trbovlje, Slovenj Gradec, Izola in Brežice. V bolnišnicah so izvedli tudi usposabljanje za uporabo, je razvidno iz gradiva.

Prekinitev pogodbe za dobavo preostalih ventilatorjev Geneplaneta

Mirkovič: Ventilator lahko ob nepravilni uporabi dodatno poškoduje pljuča

Vodja oddelka za intenzivno terapijo na UKC-ju Ljubljana Tomislav Mirkovič je namreč na dopoldanski novinarski konferenci spregovoril o respiratorjih, ki jih v ljubljanskem kliničnem centru uporabljajo pri reševanju kritično ogroženih bolnikov. "V javnem govorjenju se veliko primerjajo z mercedesi in z golfi. Gotovo si za svoje bolnike želimo čim boljše ventilatorje, kajti ventilatorji na koncu le imajo tisto dodano vrednost, ki je omogočati dejansko varno ventilacijo pri bolniku," je povedal Mirkovič in opozoril, da lahko ventilator ob nepravilni uporabi dodatno poškoduje pljuča.

Sorodna novica Slovenski respirator: "Če rešimo eno življenje, je ves naš trud poplačan"

"Ob tej krizi se je govorilo, da bodo ljudje umirali, ker ne bomo imeli dovolj ventilatorjev, na katere bi lahko dali prizadete bolnike. Seveda je bila zato takrat, kot se spomnim, v Sloveniji velika zmešnjava," je povedal Mirkovič in dodal, da se je zato klinični center v sodelovanju s posamezniki podal v razvoj slovenskega respiratorja. "Razvili smo dobre ventilatorje, do njihove klinične uporabe je seveda še dolga pot. Posebej pomemben je obsežen proces certificiranja teh ventilatorjev," je pojasnil Mirkovič in dodal, da bodo ventilatorji pripravljeni na morebitno novo krizo, ki bi lahko nastala.

Vodja oddelka za intenzivno terapijo na UKC-ju Ljubljana je potrdil, da so eni ventilatorji boljši kot drugi. Povedal je, da je ljubljanski klinični center samostojno nabavil 50 zelo dobrih ventilatorjev in nekaj malo slabših. "Trenutno je stanje z ventilatorji, ob tem da se stanje epidemije umirja, zadovoljivo. Za zdaj še vedno uporabljamo ventilatorje, ki smo jih vajeni, ki jih obvladamo in ki so po našem mnenju seveda dobri," je povedal Mirkovič.

Presojanje zgolj na podlagi dokumentacije

Mirkovič je spregovoril tudi o delu strokovne komisije, ki je bila zadolžena za pregled ponudbe ventilatorjev. "Komisija je na pregled dobila 90 ventilatorjev različnih tipov. Za ta namen dobite samo brošuro in iz nje si lahko predstavljate, kaj vam ta ventilator lahko nudi. Seveda so velikokrat pomembne stvari v drobnem tisku, ki pa ga po navadi v brošurah ni," je povedal Mirkovič in pojasnil, da so se pred epidemijo medicinski ventilatorji pred nakupom preizkušali, zdaj pa je bilo treba odločitve v kratkem času sprejemati samo na podlagi dokumentacije. "Komisija, ki jo je vodil profesor Noč, je podala mnenje in trinajstim ventilatorjem z različno stopnjo prioritete dodelila možnost, da se uporabljajo pri bolnikih s covidom-19," je povedal Mirkovič in podal mnenje, da je komisija pravilno razvrstila in opredelila ventilatorje.

"Trenutno je stanje z ventilatorji, ob tem da se stanje epidemije umirja, zadovoljivo," je stanje na ljubljanskem UKC-ju komentiral Mirkovič. Foto: MMC RTV SLO
Sorodna novica Izsledki nacionalne raziskave o razširjenosti covida-19 bodo znani v torek

R30 za bolnike s covidom-19 sprejemljiv ob zagotovitvi dodatne opreme

Komentiral je tudi ustreznost spornega medicinskega ventilatorja sirius R30, ki jih je zavod za blagovne rezerve naročil pri Geneplanetu. "Dokumentacija, ki smo jo dobili v povezavi s tem ventilatorjem, kaže, da ima v primerjavi z drugimi ventilatorji veliko dodatnih izbir, modusov predihavanja, ki jih je treba dokupiti," je povedal Mirkovič in dodal, da bi bil ob dobavi kompresorja, ogrevanih cevi in vlažilca za ogrevanje ventilator R30 sprejemljiv tudi za ventiliranje bolnikov s covidom. Kot je dejal, je po njegovem mnenju stroka glede tega kar enotna in da so tudi v celjski bolnišnici po njegovih podatkih uporabljali ventilatorje s kompresorji in vlažilnimi cevmi.

Domnevno sporne respiratorje je komentiral tudi Jelko Kacin. Kot je dejal, so v Splošni bolnišnici Celje, ki je sprejela bolnike iz žarišča v Šmarju pri Jelšah, omenjene respiratorje prilagodili in aktivno uporabljali. "Na posebnem intenzivnem oddelku so uspešno ventilirali 18 bolnikov, umrl jim ni nihče," je dejal Kacin.

Televizija Slovenija je pozneje poročala, da so iz celjske bolnišnice sporočili, da teh ventilatorjev niso uporabljali za zdravljenje bolnikov s covidom-19.

Drugi dan zapored brez okužbe

Nobene nove potrjene okužbe ob 616 testih

V nedeljo je bilo opravljenih 616 testov na novi koronavirus. Drugi dan zapored ni bila potrjena nobena nova okužba. Umrl je en bolnik s covidom-19, trije pa so bili odpuščeni iz bolnišnice. Hospitaliziranih je 58 ljudi, od tega 20 na intenzivni negi. Skupno število potrjenih okužb z novim koronavirusom ostaja pri številki 1439, skupno število žrtev pa je naraslo na 97. Iz bolnišnic je bilo doslej skupno odpuščenih 244 bolnikov.

V Sloveniji je bilo doslej opravljenih 56.136 testov. Foto: BoBo
V Sloveniji je bilo doslej opravljenih 56.136 testov. Foto: BoBo

V Sloveniji je bilo med umrlimi za covidom-19 do vključno nedelje več žensk kot moških. Vendar pa je delež umrlih glede na število okuženih v vseh starostnih skupinah občutno višji pri moških. Velika večina smrti je bila doslej v starostni skupini nad 85 let, medtem ko med mlajšimi od 45 let doslej ni bilo smrtnih žrtev. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je bilo med potrjeno okuženimi v nedeljo največ starih med 45 in 54 let. Največ potrjeno okuženih žensk je prav v tej starostni skupini, moških pa je največ v starostni skupini od 55 do 64 let.

V UKC-ju Ljubljana je danes hospitaliziranih 17 bolnikov s covidom-19. Intenzivno zdravljenje potrebuje sedem ljudi, štirje so intubirani, so iz osrednje slovenske bolnišnice sporočili prek Twitterja. Deset bolnikov je danes potrebovalo zdravljenje v Kliniki Golnik, od tega sta bila dva hospitalizirana na intenzivnem oddelku. V UKC-ju Maribor pa je bilo v nedeljo do polnoči hospitaliziranih 26 bolnikov, na intenzivnem zdravljenju pa je bilo osem ljudi. Doslej so iz mariborskega kliničnega centra odpustili 71 bolnikov.

Izsledki raziskave o razširjenosti virusa pokazali višjo prekuženost, kot so pričakovali pristojni

Za danes je bila napovedana tudi predstavitev rezultatov nacionalne raziskave o razširjenosti novega koronavirusa v Sloveniji, a je vodja raziskave Miroslav Petrovec sporočil, da je prestavljena na torek. Po do zdaj objavljenih podatkih so v raziskavi na podlagi 1368 odvzetih brisov dokazali eno novo okužbo, in sicer 25. aprila. Eni osebi, pri kateri je bil test v raziskavi pozitiven, pa je bila okužba diagnosticirana že pred enim mesecem. Rezultatov krvnih preiskav za zdaj še niso objavljali, je pa Petrovec zatrdil, da so tudi krvni testi že opravljeni. Kot je na dopoldanski novinarski konferenci pojasnil vladni govorec Jelko Kacin, se mora z izsledki seznaniti še strokovna skupina, javnost pa bo z rezultati seznanjena v najkrajšem mogočem času.

Po poročanju Radia Slovenija je raziskava pokazala višjo prekuženost, kot so pričakovali.

Nova lokacija ambulant infekcijske klinike

Kot so sporočili iz ljubljanskega kliničnega centra, se specialistične ambulante klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja odpirajo na novi lokaciji, v stavbi na Poljanskem nasipu 58 v Ljubljani. Tam bodo opravljali vse specialistične prve in kontrolne preglede, ki niso povezani z epidemijo novega koronavirusa in niso urgentni. Osrednja stavba infekcijske klinike bo še naprej prilagojena zgolj oskrbi bolnikov s covidom-19.

V stavbi na Japljevi 2 bosta tako še naprej potekala sprejem in oskrba bolnikov s covidom-19. Na novi lokaciji, v nekdanjih prostorih kliničnega inštituta za medicino dela, prometa in športa, pa bodo potekali pregledi, ki niso povezani z epidemijo in niso urgentni oziroma so označeni s stopnjami nujnosti zelo hitro, hitro, redno.

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o novem koronavirusu smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod omejenim številom novic. Svoje mnenje o dogajanju v povezavi z novim koronavirusom lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.