Zapleti z dobavo zaščitnih mask. (Fotografija je simbolična.) Foto: Pixabay
Zapleti z dobavo zaščitnih mask. (Fotografija je simbolična.) Foto: Pixabay

Kdo je bosansko podjetje Global Transport iz Gračanic, ki naj bi Sloveniji obljubilo, a nikoli dostavilo dobave večje količine mask švicarskega proizvajalca? Podatki so skopi, registrirano je za posredništvo, njegov direktor je Emir Begovič.

Ko ga pokličem na prenosni telefon, potrdi, da je to res on, na vprašanje o maskah pove, da oni mask nimajo in jih nikoli niso imeli ter da je to pomota. Ali je Slovenija pri vas iskala maske? "Ne, od nas ne," pravi in odloži slušalko.

Čez nekaj minut pokliče nazaj in zatrdi, da je bilo njegovo podjetje Global Promet zgolj posrednik med slovenskim podjetjem Labena Boruta Čeha in bosanskim podjetjem Winsdor Group iz Zavidovićev, ki ga po javno dostopnih podatkih vodi Sead Žilo in se ukvarja s projektiranjem, elektroinštalacijami in tehnično zaščito objektov.

Sorodna novica Tonin: Dobava treh milijonov mask je bila prevara

Pingpong med podjetjema Global Transport in Winsdor Group

In tu se zgodba še zaplete. Direktor Winsdorja Sead Žilo je za TV Slovenija pravi, da maske imajo in da je z Begovićem večkrat kontaktiral, nazadnje sinoči, češ da ima zagotovljen in plačan posel s Slovenijo, da pa posla nikoli niso izpeljali, ker prvim dogovorom ni sledila nobena pogodba ali naročilnica. "Begović mi je nato poslal kopijo potrdila o vplačilu 405.000 mark (207.000 evrov) za dobavo treh milijonov mask, a naše podjetje tega denarja nikoli ni prejelo. Poklical sem banko in jim dal navodilo, da tudi če bo denar vplačan na naš račun, naj se takoj vrne plačniku, ker brez ustrezne pogodbe in drugih papirjev Sloveniji ne moremo dostaviti mask. Nekaj mi smrdi v tej zgodbi. Nekdo "vleti" v posel iz Slovenije in potem še iz Bosne, ne da bi ga zanimala cena ... Vsakega zanima cena."

"Nihče ni oškodovan, predujem sem vrnil"

"Maske bi moralo naročiti podjetje Winsdor, mi pa bi jih kot posredniki dostavili Sloveniji. A zdaj se direktor Žilo tudi meni ne javlja več," trdi Begović, ki za to nima razlage. Na naše vprašanje, ali so za naročilo mask od Slovenije dobili plačilo vnaprej, pravi: "Ja, kot posrednik sem dobil nekaj avansa, a sem denar vrnil Borutu Čehu, s katerim prijateljujeva, tako da ni nihče oškodovan."

Svoje za TV Slovenija pojasnjujejo tudi v Labeni. "Z ministrstva za gospodarstvo so nas poklicali za dobavo treh milijonov mask v vrednosti 1,7 milijona evrov, ki bi jih moral dobavitelj dostaviti najpozneje do 31. marca. Dogovorjeno je bilo, da nam bo država plačala šele po prejetju mask. Predujem v višini 25 odstotkov od vrednosti posla, 300.000 evrov, smo posredniku Global Transport plačali iz lastnega žepa. Zaradi neresnosti tega bosanskega partnerja smo nato prekinili pogodbo in predujem naj bi nam bil vrnjen, s tega denarja na račun še nismo prejeli," pravi lastnik podjetja Borut Čeh.

Na vprašanje, zakaj so posel izpeljali prek posrednika in kot kaže direktorjevega prijatelja Emirja Begovića, ne pa kar neposredno s podjetjem Winsdor Group, odgovarjajo, da pač delajo prek različnih posrednikov, da podjetja Winsdor do sedaj niso poznali in da v tej zgodbi ni netransparentnega ozadja. Čeh, ki nas je kasneje osebno poklical, zanika, da bi bila z Begovićem prijatelja: "Videl sem ga samo enkrat, v začetku marca, ko sva v Tuzli sklepala posel pri notarju," zatrjuje, "Naše podjetje je bilo prevarano," pravi in s prstom kaže na podjetje Windsor, ki je po njegovem v tej zgodbi glavni krivec, saj ni dobavil obljubljenih mask. Na naše vprašanje, kako pa si razlaga skrivnostnega tovornjakarja, ki naj bi v Slovenijo pripeljal naročeni tovor in ki ga je bil dolžan zagotoviti Begović, ni znal natančno pojasniti. Pravi, da je to tudi zanj neznanka, da pa mu je Begović še včeraj popoldne zagotovil, da tovornjak je na poti in da bo do večera v Sloveniji.

Podobno so potek dogajanja opisali tudi na ministrstvu za gospodarstvo: "Dobavitelj, podjetje Labena, nas je obvestil, da so pogodbo z bosanskim poslovnim partnerjem prekinili in zagotovili, da bodo novo pošiljko zaščitnih mask dostavili do dogovorjenega roka."