"Dobra stran je, da država še ni nič plačala za te maske in da vsaj državni proračun ni bil oškodovan," je ob neuspeli dostavi mask dejal Tonin. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

Ta prevoz in te maske niso nikoli obstajali.

Tonin

Obrambni minister Matej Tonin je podal nekaj pojasnil o nesojeni dobavi treh milijonov mask prek Italije. Šlo je za očitno prevaro, je dejal na novinarski konferenci.

Sorodna novica Emir Begović: Bil sem posrednik med prijateljem Borutom Čehom in bosanskim podjetjem

Dobava je bila obljubljena za včeraj zvečer. V stiku z voznikom je bilo ministrstvo za gospodarstvo. Voznik je dejal, da bo okoli 14.30 včeraj na carini v Sežani, okoli 17.30 je javil, da je bil izpuščen s carine, okoli 18. ure je sporočil, da je bil na bencinski črpalki v Postojni in da bo zdaj zdaj v Ljubljani. "Od takrat naprej je bil vsakršen stik izgubljen in se ni več javljal," je povedal obrambni minister.

Takoj, ko je to izvedel, je govoril z vršilcem dolžnosti generalnega direktorja policije Antonom Travnerjem. Ta se je nemudoma angažiral, in ugotovili so, da gre za klasično prevaro: prevoza ni bilo, mask ni bilo, nikogar ni bilo na carini. Gre za podjetje Global Promet, ki ga vodi Emir Begović iz Bosne in Hercegovine. Obljubljal je dobavo treh milijonov mask švicarskega proizvajalca. "Te maske niso bile nikoli dobavljene, gre za klasično prevaro," je povedal minister. Direktor policije je zagotovil, da bo v naslednjih dneh in tednih prednostno postavil pregon tovrstnih zlorab in "vojnih dobičkarjev". "Dobra stran je, da država še ni nič plačala za te maske in da vsaj državni proračun ni bil oškodovan," je dejal Tonin.

Najnujnejše potrebe po maskah kljub prevari pokrite

Še v sredo zvečer je Tonin dejal, da je po njegovih informacijah Slovenija že plačala 10 milijonov mask, a je minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek danes pojasnil, da zavod za blagovne rezerve doslej ni ničesar plačal vnaprej. "Vse posle delamo tako, da jih plačamo po dobavi," je dodal.

Zdravko Počivalšek za Tarčo glede trimilijonske pošiljke mask: "Ni šlo za prevaro. Podjetje Lebena ima rok do 31. marca, da maske dostavi, in verjamem, da se bo to zgodilo." "Ni toliko težav v prostem trgu, bolj so težave v logistiki," pa je povedal o težavah pri nabavi mask po Evropi.

Policija bo izkoriščanje aktualnih razmer obravnavala prednostno

Sorodna novica Od polnoči bo zbiranje na javnih krajih predvidoma prepovedano

Na Policijski upravi Ljubljana so potrdili, da so bili ponoči obveščeni o sumu kaznivega dejanja, povezanega z dobavo zaščitnih mask. Takoj so začeli izvajati predkazenski postopek, ki poteka intenzivno in je trenutno "prednostna preiskava". Preiskujejo sum, da je prišlo do kaznivega dejanja poslovne goljufije.

"Poteka zbiranje obvestil od oseb, ki bi lahko dale koristne informacije, sodelujemo z domačimi pristojnimi organi, povezali pa smo se tudi s tujimi varnostnimi organi iz več držav. O vseh ugotovitvah bomo obvestili pristojno državno tožilstvo," so napovedali.

Dodali so, da bodo prednostno in dosledno obravnavali vse primere sumov kaznivih dejanj, pri katerih bi storilci z izkoriščanjem aktualnih razmer želeli pridobiti protipravno premoženjsko korist in s tem škoditi družbi kot celoti.

Sorodna novica Kako ravnati, da se ne okužite, in kaj storiti, če sumite, da ste se

Resni ponudniki bodo morali opremo pripeljati v Slovenijo

O zataknjeni dobavi mask iz Nemčije Tonin ni odgovarjal, temveč je novinarje pozval, naj vprašanje zastavijo Počivalšku, saj postopek vodijo na ministrstvu za gospodarstvo.

Sicer se v teh dneh na ministrstvu za obrambo in za gospodarstvo po Toninovih besedah obračajo številni, ki zagotavljajo, da lahko v prihodnjih dneh zagotovijo ogromno mask. Ker preverjanje resnosti ponudb in dogovarjanje z vsakim posebej zahteva ogromno časa in energije, pa sta se z ministrom za gospodarstvo dogovorila, da bodo postopek nekoliko spremenili. "Kdor koli je resen pri teh stvareh, naj zaščitno opremo pripelje v Slovenijo," je pojasnil. Država pa bo od njih nato po točno določeni ceni to opremo tudi odkupovala. "To je najhitrejša in najbolj racionalna pot," je povedal.

Prevara pri nakupu mask
V skladišče civilne zaščite na Rojah so dopoldne dostavili 400.000 trislojnih zaščitnih mask dobavitelja Sanolabor, zanje pa odšteli 250.000 evrov. Že zjutraj so Slovenske železnice v skladišče dostavile približno 100.000 mask. Foto: BoBo
V skladišče civilne zaščite na Rojah so dopoldne dostavili 400.000 trislojnih zaščitnih mask dobavitelja Sanolabor, zanje pa odšteli 250.000 evrov. Že zjutraj so Slovenske železnice v skladišče dostavile približno 100.000 mask. Foto: BoBo
Sorodna novica Da v trgovinah ne bo gneče, bodo odprte 12 ur dnevno

Tonin je ob tem izrazil zadovoljstvo nad odzivom gospodarstvenikov na njegova opozorila v sredo glede kritičnega pomanjkanja zaščitne opreme. Danes se je namreč na to temo že sešel z direktorico Gospodarske zbornice Slovenije Sonjo Šmuc in s predsednikom Obrtne zbornice Slovenije Brankom Mehom. Oba sta zagotovila, da bosta podjetnike in gospodarstvenike pozvala, naj v naslednjih 14 dneh donirajo ali posodijo zaščitno opremo slovenskemu zdravstvu.

Zaradi zapletov s tovornim prometom bodo začeli spreminjati tudi logistiko dobave. Čim več zaščitne opreme bodo tako skušali zagotoviti z letalskim prevozom, pri čemer bodo vključili tako civilne kot vojaške zmogljivosti. Nekateri so tako v ta namen tudi že ponudili transportna letala za prevoz zaščitne opreme. Prav tako obrambni minister upanje za izboljšanje logistike polaga v skupne evropske nabave oz. medsebojno pomoč med evropskimi državami.

Najnujnejše potrebe trenutno pokrite

V skladišče civilne zaščite na Rojah so dopoldne dostavili 400.000 trislojnih zaščitnih mask dobavitelja Sanolabor, zanje pa odšteli 250.000 evrov. Že zjutraj so Slovenske železnice v skladišče dostavile približno 100.000 mask. Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je zatrdil, da so najnujnejše potrebe po maskah v tem trenutku pokrite. Napovedal je, da bodo do konca tedna skušali izvesti še načrtovano dobavo 1,5 milijona zaščitnih mask tipa FFB2, na začetku naslednjega pa enako število še učinkovitejših mask tipa FFP3.

Sorodna novica Vrsta zakonodajnih ukrepov za blaženje posledic epidemije

Počivalšek računa, da jim bo kljub težavam v logistiki med posameznimi državami uspelo uresničiti zastavljeno, da bodo zaščitno opremo lahko zagotovili tako zdravstvenim delavcem kot v nadaljevanju drugim javnim službam, ki so v stiku z ljudmi, in gospodarstvu. V podjetjih se tudi sami po svojih močeh oskrbujejo s temi sredstvi, je pojasnil. Ob tem je Počivalšek poudaril, da zavod za blagovne rezerve doslej ni ničesar plačal vnaprej. "Vse posle delamo tako, da jih plačamo po dobavi," je pojasnil.

Na trgu je po njegovih besedah ogromno različnih ponudnikov, tako da se blagovne rezerve v tem trenutku dogovarjajo še za približno 11 milijonov trislojnih mask. "Želim si, da čim prej zagotovimo toliko zaščitnih sredstev, da jih ne bo treba redistribuirati, ampak da bomo vsem omogočili dostop do toliko sredstev, kolikor jih potrebujejo," je dejal.

Ministrstvo za gospodarstvo in zavod za blagovne rezerve sta pristojna za nabavo zaščitnih sredstev, ki jih nato dostavijo v skladišče civilne zaščite. Distribucija sredstev pa je v rokah ministrstva za obrambo, je še pojasnil Počivalšek.

Obrambni minister Matej Tonin je v sredo pojasnil, da bodo zaščitno opremo delili po prioritetnem vrstnem redu. Najprej bo tako namenjena zdravstvu, socialnim zavodom, nato kritični infrastrukturi in gospodarstvu. Poleg navedenih Slovenija pričakuje še 300.000 zaščitnih mask, donacije fundacije spletnega trgovskega velikana Alibaba in fundacije lastnika Alibabe Jacka Maja. Potem ko je pošiljka v sredo prispela na belgijsko letališče Liege, jo v Sloveniji pričakujejo danes zvečer ali v petek zjutraj.

Boxmark bo proizvodnjo mask predvidoma zagnal v ponedeljek

V kidričevskem podjetju Boxmark že v naslednjih urah pričakujejo prve pošiljke materiala za izdelavo zaščitnih mask po naročilu, je povedal direktor podjetja Marjan Trobiš. Prve maske bi po njegovih besedah lahko začeli šivati v ponedeljek, tako da bi jih lahko dobavili že v torek, za zdaj pa računajo na okoli 40.000–45.000 mask dnevno. Upa, da bodo lahko prispevali k zmanjšanju stiske zaradi pomanjkanja mask v kriznih razmerah.

Po besedah direktorja Boxmarka bodo maske izdelovali za naročnika, ki sodeluje z ministrstvom za gospodarstvo, zato bodo namenjene izključno za blagovne rezerve države. Spomnil je, da so pripravljenost za pomoč državi izkazali že pred tednom dni, zdaj pa so se zaradi urgentnih potreb morali organizirati še hitreje. "Ob tem bomo začasno ustavili vse druge programe in se takoj, ko prejmemo material, lotili proizvodnje," je dejal.

Zaščitne maske bo začelo šivati tudi celjsko podjetje Prevent-Deloza, ki se ukvarja z izdelavo zaščitnih oblačil. V podjetju pričakujejo, da bodo kmalu izdelali od 30.000 do 40.000 zaščitnih mask.

Prvi mož Boxmarka je pojasnil, da se bodo morali nekoliko drugače organizirati in dodatno poostriti varnostne ukrepe v podjetju, s katerimi bodo zaposlene kar najbolj zaščitili pred možnostjo okužbe. Foto: BoBo
Prvi mož Boxmarka je pojasnil, da se bodo morali nekoliko drugače organizirati in dodatno poostriti varnostne ukrepe v podjetju, s katerimi bodo zaposlene kar najbolj zaščitili pred možnostjo okužbe. Foto: BoBo

Slovenski proizvajalci razkužil delajo s polno paro

Veliko je tudi povpraševanja po različnih razkužilih. Slovenski proizvajalci različnih dezinfekcijskih sredstev v času epidemije tako delajo z vsemi močmi, pri čemer se tudi sami že spopadajo s težavami zaradi dobave materiala in surovin. Ob tem poudarjajo, da je za domačo uporabo pomembno temeljito in pogosto umivanje rok, medtem ko so razkužilna sredstva nujna v bolnišnicah, domovih za ostarele in drugje.

Največji proizvajalec medicinskih razkužil z vsemi potrebnimi testi za učinkovitost v Sloveniji je podjetje Kimi iz Trzina, ki je bil že prej dobavitelj UKC-ja Ljubljana in drugih zdravstvenih ustanov. Kot je povedal izvršni direktor Zoran Jerala, je večina tujih ponudnikov že v času, ko se je kriza z novim koronavirusom napovedovala, skorajda nehala dostavljati blago, saj so se zaradi povečanega povpraševanja očitno omejili večinoma na svoje države.

"Res je, da razkužilo pobije od stokrat do tisočkrat več mikroorganizmov kot umivanje rok, a se tudi s slednjim lahko dovolj dobro zaščitimo. Rajši bi videl, da je več dezinfekcije namenjene zdravstvu in domovom upokojencev, kjer so res tvegane skupine," je dejal direktor podjetja Kimi. Foto: BoBo

Sami še naprej oskrbujejo predvsem bolnišnice, domove upokojencev, tudi podjetja, pri tem pa so cene iz moralnih razlogov, ne glede na povečano povpraševanje, ohranili na enaki ravni. Trenutno so najbolj osredotočeni v nabavo materiala in surovin, večjih težav pa za zdaj nimajo. "Ni najlažje, a smo se zelo zgodaj začeli pripravljati. Trenutno je sicer naša proizvodnja znatno večja kot običajno. Pokazalo se je, kako pomembno je, da ima Slovenija vsaj enega proizvajalca," je dejal Jerala in dodal, da so pred epidemijo tudi sami nekaj malega prodajali v tujino, v glavnem na trge zunaj EU-ja, trenutno pa delajo izključno za Slovenijo.

V Iliriji se pri zagotavljanju dezinfekcijskih sredstev spopadajo predvsem s težavami pri dobavi materiala. Kot je povedal generalni direktor Danijel Petrovič, jim enkrat zmanjkuje embalaže, drugič alkohola, zato težko sproti načrtujejo obseg proizvodnje. Medtem ko embalažo prejemajo iz Slovenije, alkohol v glavnem iz tujine, zato se zapleta na mejah in pri zagotavljanju prevoza. Čeprav imajo dobave potrjene, dokler blaga ne dobijo na dvorišče, niso prepričani, da bo res prišlo.

V Krki se z izdelavo razkužil za roke ne ukvarjajo, proizvajajo vsestransko visoko aktivno razkužilo za varno in učinkovito zaščito površin. Kot so pojasnili v službi za odnose z javnostmi tega farmacevtskega podjetja, imajo trenutno na zalogi dovolj razkužila in ga pospešeno dobavljajo vsem kupcem. Proizvodnja poteka nemoteno in tudi v prihodnjih tednih bodo skrbeli za neprekinjeno dobavo.

Še eno od proizvajalcev dezinfekcijskih sredstev je podjetje TKI Hrastnik. Tehnični direktor Rok Strajnar je povedal, da se trudijo prilagoditi razmeram, a komajda sproti zagotavljajo surovine, saj imajo eno od svojih podružnic v Srbiji in imajo težave s prevozom.