Omejitev nenujnih potovanj iz tretjih držav v EU so voditelji članic Unije podprli sredi marca, sprva za 30 dni, nato je bil ukrep že večkrat podaljšan. Komisija sicer priporoča usklajeno ukrepanje, a odločitev je v rokah članic. Foto: Reuters
Omejitev nenujnih potovanj iz tretjih držav v EU so voditelji članic Unije podprli sredi marca, sprva za 30 dni, nato je bil ukrep že večkrat podaljšan. Komisija sicer priporoča usklajeno ukrepanje, a odločitev je v rokah članic. Foto: Reuters

Med državami s potovalnim opozorilom do 31. avgusta je Turčija, priljubljena destinacija nemških turistov. Za tujce, ki bodo prišli v Nemčijo z letalom iz Španije, pa bo Berlin odpravil nadzor že 21. junija. Nemško zunanje ministrstvo je tovrstno odločitev sprejelo kot opozorilo, da se potniki ne odpravljajo na nenujna ali turistična potovanja.

Nemčija bo za določene države sicer pustila izjemo, a le če bodo te spoštovale omejitve proti širjenju novega koronavirusa. To pomeni, da bodo imele manj novookuženih, okrepljeno izvajanje testiranj za novi koronavirus, dosledno izvajanje higienskih standardov in zadostne zdravstvene zmogljivosti, navaja portal Deutsche Welle.

Po 15. juniju na meji brez ustavljanja

Nemški zunanji minister Heiko Mass je sredi marca uvedel prepoved za 200 držav, pri čemer so v državo lahko vstopali državljani EU-ja, ki so v Nemčiji delali ali iz drugih nujnih razlogov. Nato pa je minister v sredo le potrdil, da bo Nemčija 15. junija odpravila omejitve na meji za državljane EU-ja in Švice, kar pomeni, da jih na meji ne bodo več ustavljali.

V vseh nemških zveznih deželah, z izjemo Brandenburga in Severnega Porenja - Vestfalije, sicer ostaja obvezna karantena za potnike iz držav EU-ja, v katerih je število okužb v zadnjem tednu višje od 50 na 100.000 prebivalcev. Od prejšnjega tedna to velja le za Švedsko.

Priporočilo Bruslja o odpiranju zunanjih meja

Evropska unija je medtem svoje članice pozvala, naj od 1. julija postopno odpirajo svoje meje tudi za zunanje države. Zunanjepolitični predstavnik EU-ja Josep Borrell je poudaril, da je to sicer odločitev posamezne države članice, da pa bo Bruselj kljub temu izdal priporočilo o postopnem in delnem odprtju mej. Komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson pričakuje, da bodo vse države upoštevale priporočilo glede zunanje meje.

Odprava omejitev na zunanji meji, ki se z novim priporočilom komisije podaljšujejo za dva tedna, torej do konca meseca, ne bo splošna. Članice bodo pripravile seznam držav, ki izpolnjujejo tri merila: ustreznost epidemiološkega položaja, zmožnost zagotavljanja omejevalnih ukrepov med potovanjem in vzajemnost.

Prve na seznamu naj bodo države Zahodnega Balkana

Komisija predlaga, naj bodo na prvem seznamu države Zahodnega Balkana, saj so epidemiološke razmere v teh državah podobne ali boljše kot v članicah Unije ter zaradi posebnega in tesnega odnosa EU-ja. Seznam držav, za katere omejitve ne bodo več veljale, bodo članice sproti nadgrajevale.

Za države, za katere bodo omejitve veljale še naprej, pa komisija predlaga razširitev kategorij oseb, za katere je dopuščena izjema. Ta zdaj velja za državljane EU-ja, ki se vračajo domov, zdravnike, znanstvenike in čezmejne delavce. Po novem pa naj bi veljala tudi za mednarodne študente. "Vsi razumejo, da v primeru odprtja zunanje meje v eni schengenski državi to pomeni tveganje za vse. Vsaka članica tako ni odgovorna samo za svoje meje, temveč za celoten schengenski prostor," pojasnjuje komisarka Ylva Johansson.

Ukrep zdaj izvajajo vse članice EU-ja, razen Irske, ter schengenske države Islandija, Lihtenštajn, Norveška in Švica. Prav tako ga ne izvaja Združeno kraljestvo, so pa Britanci kljub brexitu v prehodnem obdobju še vedno obravnavani kot državljani EU-ja, zato omejitve zanje ne veljajo.

Hojs: Slovenija ima iz gospodarskih razlogov drugačno stališče

Notranji minister Aleš Hojs je prejšnji petek poudaril, da Slovenija iz gospodarskih razlogov zavzema stališče, ki je drugačno od večinskega, zlasti ko gre za območje Zahodnega Balkana. Napovedal je, da bo Slovenija verjetno že v naslednjih dneh sprejela nov odlok, vezan na tretje države. Izpostavil je Črno goro, kjer po njegovih besedah ni težav s covidom-19. Dodal je še, da sicer že veljavni odlok vključuje množico izjem.

Finska odpira meje s sosedami, razen Švedsko

Finska je medtem sporočila, da bo odprla meje za potovanja iz šestih sosednjih držav. Na seznamu pa ni Švedske, ki je ena huje prizadetih držav v pandemiji.

Na Finskem so od ponedeljka dobrodošli obiskovalci iz Estonije, Latvije, Litve, Norveške, Danske in Islandije. Obiskovalcem iz teh držav ne bo treba v obvezno 14-dnevno karanteno. Odločitev mora uradno v petek potrditi še vlada.

"Na žalost so epidemiološke razmere na Švedskem tako slabe, da ne moremo omiliti omejitev," je dejala notranja ministrica Maria Ohisalo.
Sicer pa na vladi upajo, da bodo lahko čim prej odpravili omejitve glede Švedske.

Kljub omilitvi ukrepov pa finska vlada še vedno odsvetuje vsa nenujna potovanja. Na Finskem so do danes potrdili 325 smrti zaradi covida-19, okužilo pa se je 7064 ljudi.