Laboratorij podjetja Valneva na Dunaju. Foto: Reuters
Laboratorij podjetja Valneva na Dunaju. Foto: Reuters

Cepivo podjetja Valneva je že šesto cepivo, ki je bilo odobreno v Uniji 27 držav in vsebuje neaktivirane delce prvotnega seva covida-19, ki pa ne morejo povzročiti okužbe, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Emin odbor za zdravila za uporabo v humani medicini (CHMP) je po temeljitem pregledu soglasno sklenil, da je cepivo zanesljivo in izpolnjuje merila Evropske unije za učinkovitost, varnost in kakovost. Odobrili so ga za ljudi med 18. in 50. letom starosti.

Študija s cepivom, v kateri je sodelovalo skoraj 3000 ljudi, starejših od 30 let, je pokazala, da je cepivo sprožilo nastanek večjega števila protiteles proti prvotnemu sevu SARS-CoV-2 kot cepivo Vaxzevria britansko-švedskega farmacevtskega podjetja AstraZeneca. Vseeno pa je bil delež ljudi, pri katerih je nastala visoka raven protiteles, pri obeh cepivih podoben, je sporočila Ema.

Omejenost podatkov glede odziva proti novim različicam

Hkrati je agencija opozorila na omejenost podatkov o moči imunskega odziva proti različicam virusa, ki trenutno prevladujejo v številnih državah EU-ja, torej proti podrazličicam omikrona.
Cepivo se lahko shranjuje v hladilniku, kar pomeni, da se lahko uporablja tudi v državah, v katerih ni možnosti za shranjevanje pri zelo nizkih temperaturah.

Neželeni učinki so bili običajno blagi in so izzveneli v nekaj dneh po cepljenju. Najpogostejši so bili občutljivost ali bolečina na mestu injiciranja, utrujenost, glavobol, bolečine v mišicah in slabost ali bruhanje, je navedla Ema.

Bruselj želi zmanjšati količino naročenih odmerkov

Evropska komisija je prejšnji mesec sporočila, da namerava preklicati sporazum o nakupu do 60 milijonov odmerkov cepiva podjetja Valneva v letih 2022 in 2023 zaradi zamud pri odobritvi cepiva in presežkih drugih cepiv v državah članicah. EU želi zmanjšati količino cepiv, vendar so pri Valnevi izrazili dvom, ali bodo v tem primeru sploh lahko nadaljevali svoj program. Združeno kraljestvo je uporabo cepiva podjetja Valneva odobrilo že aprila.