Foto: Reuters
Foto: Reuters

Evropska agencija za zdravila (EMA) je izdala pogojno dovoljenje za promet s cepivom ameriškega podjetja Johnson & Johnson za starejše od 18 let. To je že četrto odobreno cepivo proti covidu-19 v Evropski uniji, a prvo, pri katerem je za zaščito potreben samo en odmerek. Dokončno zeleno luč bo morala dati še Evropska komisija.

"Odbor EME za človeška zdravila je soglasno ocenil, da so podatki o cepivu trdni in da ustrezajo merilom učinkovitosti, varnosti in kakovosti," je agencija zapisala v sporočilu za javnost. "Z zadnjim pozitivnim mnenjem bodo imele oblasti v EU-ju dodatno možnost za boj proti pandemiji in za zaščito življenj ter zdravja svojih državljanov," pa je povedala izvršna direktorica EME Emer Cooke.

"Še več varnih in učinkovitih cepiv prihaja na evropski trg," je tvitnila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. "Ravnokar smo avtorizirali uporabo cepiva podjetja Johnson & Johnson v EU-ju. S številom odmerkov, ki smo jih naročili, bi lahko v Uniji cepili do 200 milijonov ljudi," je dodala.

Strah pred ameriško blokado izvoza

Evropska komisija je pri ameriškem proizvajalcu naročila 200 milijonov odmerkov. Obstajajo pa skrbi, da podjetje ne bo pravočasno dostavilo obljubljenih odmerkov. Eden izmed razlogov je možnost ameriške blokade izvoza cepiv proti covidu-19. Podjetje je sicer zagotovilo, da bo začelo dobavljati od aprila. Evropska komisija naj bi bila v pogovorih z ameriškimi oblastmi glede zagotavljanja dobave.

Učinkovito tudi proti mutiranim različicam?

Klinična študija, v kateri je sodelovalo več kot 44.000 ljudi v ZDA, Južni Afriki in Latinski Ameriki, je pokazala, da je cepivo pri preprečevanju covida 67-odstotno učinkovito. Stranski učinki so bili pri udeležencih študije običajno blagi do zmerni in so izginili v nekaj dneh po cepljenju. Najpogostejši so bili bolečina na mestu cepljenja, glavobol, utrujenost, bolečine v mišicah in slabost.

"Zanimivo je, da je tudi učinkovitost v ZDA 72-odstotna, kar je primerljivo z učinkovitostjo AstraZenece, v Južni Afriki in Braziliji pa 57- in 69-odstotna učinkovitost. To kaže na to, da so v kliničnih študijah, ki so bile izvedene v teh dveh državah, že bili prisotni mutirani podtipi novega koronavirusa, zato je učinkovitost nekoliko manjša, a še vedno zadovoljiva," je razvoj cepiva komentiral Borut Štrukelj s Fakultete za farmacijo v Ljubljani na dnevni konferenci o covidu-19 v Sloveniji.

Podobna tehnologija kot pri Sputniku V in cepivu AstraZenece

Cepivo skupine Johnson & Johnson temelji na adenovirusu v kombinaciji z delom novega koronavirusa, ki je prilagojen tako, da se ne more več množiti. Po prejetju cepivo prenese gene novega koronavirusa v človeške celice, ki proizvedejo virusne proteine S. Človeški imunski sistem prepozna te proteine kot tuje in ustvari protitelesa.

"V adenovirus (Adeno26, ki je nenevaren virus, ki bi človeku lahko povzročil prehlad, a je tako narejeno, da ne gre za razširitev virusa, je samo nosilec) je vstavljen protein S. Tega smo že navajeni, je zelo podoben konstrukt kot pri Sputniku V. in cepivu AstraZenece," je delovanje cepiva pojasnil Štrukelj.

Štrukelj je še izrazil pričakovanje, da se bo zdaj hitro začelo razdeljevanje. Pričakujejo, da bi bilo to cepivo v Sloveniji v mesecu dni.

Pogojno dovoljenje za promet na trgu Unije so do zdaj prejela tri cepiva proti covidu-19 – podjetij Pfizer in BioNTech, Moderne in AstraZenece ter Univerze Oxford.