Ker gre za že registrirana cepiva, morajo proizvajalci narediti kratko primerjalno študijo med serijami in kratko klinično študijo, kjer se spremlja nastanek protiteles. Foto: EPA
Ker gre za že registrirana cepiva, morajo proizvajalci narediti kratko primerjalno študijo med serijami in kratko klinično študijo, kjer se spremlja nastanek protiteles. Foto: EPA

"Družbe Moderna, Pfizer-BioNTech in AstraZeneca že razvijajo različice cepiv, tako da bodo mutacije, ki se pojavijo na novem koronavirusu, vključene v gensko informacijo DNK- ali RNK-cepiva," je na novinarski konferenci o covidu-19 povedal Borut Štrukelj s Fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani. Tako razvijajo cepiva, ki bodo učinkovala tudi proti novim različicam novega koronavirusa.

V Sloveniji tudi prvi primeri brazilske različice novega koronavirusa

Kot je pojasnil Štrukelj, ima Evropska agencija za zdravila (EMA) pri tem natančen protokol. Ker gre za že registrirana cepiva, morajo proizvajalci narediti kratko primerjalno študijo med serijami in kratko klinično študijo, kjer se spremlja nastanek protiteles. Predklinične preiskave niso potrebne, kar v praksi pomeni, da lahko nekaj serij naredijo v od treh do štirih tednih, EMA pa bi si po Štrukljevih predvidevanjih za preverjanje dokumentacije verjetno vzela mesec dni. "Zato lahko hitro pričakujemo nove različice obstoječih cepiv," napoveduje Štrukelj.

Kot je dejal Štrukelj, je predlog, naj se nove različice cepiv ne bi uporabljale samostojno, ampak v mešanici z osnovnim cepivom. "Tako zaradi količine, saj bo novih različic premalo, kot tudi zato, ker osnovno cepivo nudi splošno razmeroma dobro zaščito," je pojasnil. Za cepivo družbe Johnson & Johnson se je po Štrukljevih pojasnilih v ZDA izkazalo, da je 72-odstotno učinkovito, pri čemer je bila v študijo vključena tretjina starejših od 61 let. V Južni Ameriki je bilo to cepivo 66-odstotno učinkovito, v Južni Afriki pa so zaznali 57-odstotno učinkovitost. "Ta zaščita je še vedno zelo velika," je dejal Štrukelj.

Če bo EMA v četrtek dala pozitivno mnenje cepivu Johnson & Johnson, bi evropski direktorat za zdravje lahko že v petek dal pozitivno mnenje in bi hitro lahko prišlo do distribucije. "V Sloveniji lahko to cepivo, če bo vse po predvidevanjih, pričakujemo v mesecu dni," je dejal Štrukelj.

Kacin: Zamujeno lahko nadoknadimo

kacin. Foto: BoBo
kacin. Foto: BoBo

Koordinator za logistični del množičnega cepljenja proti covidu-19 Jelko Kacin, ki je zadovoljen z dozdajšnjo izvedbo cepljenja, pričakuje, da bo s povečanimi dobavami cepiva mogoče nadomestiti zamujeno.

Kot je dejal v izjavi za Slovensko tiskovno agencijo, je Slovenija danes (ponedeljek) prevzela nekaj več kot 19.000 odmerkov cepiva proizvajalcev Pfizerja in BioNTecha, v četrtek pa pričakujejo še pošiljko cepiva AstreZenece z okoli 12.000 odmerki. Pfizerjeva pošiljka, ki bo v prihodnjih dveh dneh distribuirana, je namenjena starejšim, ki bodo z njo predvidoma cepljeni v že sredo.

Kot so za STA pojasnili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), bo pošiljka Pfizerjevega cepiva namenjena za cepljenje z drugim odmerkom.

Naslednja pošiljka cepiva Moderne bo vsebovala 12.000 odmerkov, kot so napovedali na NIJZ-ju, jo pričakujejo v petek. Ta mesec pa bo Moderna dobavila še 18.000 odmerkov. Aprila pa se pričakujejo štiri dobave s skoraj 41.000 odmerki Pfizerjevega cepiva in 28.000 odmerkov cepiva Moderne. Dobave cepiva AstraZenece za april še niso znane.

Del naslednje pošiljke Moderninega cepiva bodo po Kacinovih pojasnilih prihranili za cepljenje z drugim odmerkom, če dobava prihodnjih pošiljk ne bo pravočasna. Kot poudarja, si namreč nikoli ne smemo dovoliti, da bi nam pretekel rok za drugi odmerek. Ob tem je dodal, da imajo vse države težave z Moderno, ki veliko večino svoje proizvodnje plasira v ZDA, sicer pa da je pogodba za dodatno število odmerkov podpisana.

Komentiral je tudi cepljenje zaposlenih v vzgoji in izobraževanju. Kot je spomnil, so prve zaposlene v šolstvu že cepili v Kočevju, drugje bodo bolj množična cepljenja sledila v prihodnjih dneh. V Mariboru, kjer bodo cepljenje začeli v drugi polovici tedna, se je po Kacinovih informacijah na cepljenje prijavilo 70 odstotkov učiteljev. Zatrdil je, da je cepiva za cepljenje šolnikov dovolj. "Organizirani smo tako, da bi želeli do konca meseca cepiti vse učitelje, če se nam epidemiološka situacija ponovno poslabša. Če želimo pouk nadaljevati v šolah, je predpogoj, da so učitelji cepljeni. Tisti, ki se za to ne bodo odločili, se bodo še naprej vsak teden testirali," je dejal.

Meni, da je izvedba cepljenja poteka dobro, vedno pa so mogoče izboljšave. Kot opaža, se posebej pri starejših dogaja, da koga "zgrešijo". "Še vedno se bojim, da tu in tam kaka prijava ponikne ali se zatakne. Govorim o tem, da se nekateri prijavljajo pri svojih zdravnikih, nekateri prek eUprave, ampak vse to bi zdaj moralo biti med seboj že povezano in učinkovito," je dejal.

V večjih cepilnih centrih so po njegovem mnenju dobro organizirani. "Če kdo izostane, so zagotovo vedno takoj pri roki naslednji, ki vstopijo v vrsto. Nam cepivo ne ostaja," je poudaril.

Dejavnosti za promocijo cepljenja in poziv k cepljenju v večjem številu načrtujejo, ko bodo imeli na voljo več cepiva. "V tem trenutku to nima smisla, kajti najslabša reklama je poziv k cepljenju, potem pa cepiva ni," je dejal Kacin.

Obeti od novega cepiva

Ob tem pričakujejo, da bo Evropska agencija za zdravila (EMA) v četrtek dala pogojno dovoljenje za promet vektorskega cepiva družbe Janssen Pharmaceutica, ki je del ameriške skupine Johnson & Johnson in ki mora po pogodbi v prihodnjih 30 dneh zagotoviti prvo dobavo. Zato pričakujejo, da bodo v drugi polovici aprila dobili prve količine tega cepiva, ki zaščito nudi že po cepljenju z enim odmerkom.

O natančnih številkah Kacin še ni želel govoriti, saj da je ključno videti, kakšna bo prva dobava v aprilu. Ocenjuje pa, da se bo število odmerkov za april, maj in junij vrtelo okoli 230.000 in prav toliko ljudi bi lahko bilo do poletja cepljenih s tem cepivom. "Del zamud, ki jih vsi občutimo, bomo lahko nadomestili," je prepričan.

Ob tem je spomnil, da se povečujejo tudi dobave cepiva AstreZenece, predvsem pa Pfizerja. "Tega bi moralo biti v drugem kvartalu okoli 342.000 odmerkov, kar pomeni 171.000 cepljenih ljudi," je napovedal.

"Logistično smo organizirani tako, da lahko v enem mesecu sprejmemo, skladiščimo, prepakiramo in dostavimo od 500.000 do 600.000 odmerkov. Zdaj pa se ogrevamo, da bomo takrat, ko bo cepljenje veliko bolj množično, lahko ta cepilna mesta povečali," je napovedal. Ob tem računa, da bi pri tem lahko pomagali ne le zdravstveni domovi in koncesionarji primarnega zdravstva, ampak tudi kadri iz bolnišnic.