Predsednik Lombardije Attilio Fontana je na Facebooku zapisal, da se je odločil za samoizolacijo. Foto: Reuters
Predsednik Lombardije Attilio Fontana je na Facebooku zapisal, da se je odločil za samoizolacijo. Foto: Reuters

Strokovnjaki iz sedemindvajseterice so to odločitev usklajeno sprejeli na sestanku v Bruslju. Svoja priporočila bodo sporočali vsak teden. Strinjajo se, da je karantena za tiste, ki kažejo znake okužbe, mnogo učinkovitejša v boju proti epidemiji z virusom kot zapiranje meja. Priporočili pa so, da se na zunanjih mejah EU-ja uvedejo "sistematični pregledi".

17 smrtnih žrtev v Italiji

Iz Italije poročajo, da se je število smrtnih žrtev novega koronavirusa v tej državi povzpelo na 17, pri 650 ljudeh pa so potrdili okužbo. Vodja italijanske civilne zaščite Angelo Borrelli je še povedal, da je 45 ljudi že ozdravelo.

Najnovejše tri žrtve novega virusa so trije, starejši od osemdeset let, vsi iz severne dežele Lombardija. V tej najhuje prizadeti italijanski deželi sicer število novih okužb po besedah Giulia Gallere, v Lombardiji pristojnega za zdravje, narašča počasneje kot v preteklih dneh. V Lombardiji so potrdili 403 okužbe, od tega je 216 okuženih v bolnišnicah.

Ker je bilo v Italiji 96 odstotkov testov za okužbo na novi koronavirus negativnih, bodo v državi omejili število testov. Testirali bodo samo ljudi, ki bodo imeli bolezenske znake okužbe.

Skupno so v preteklih dneh v Italiji testirali na okužbo z virusom SARS-Cov-2 približno 10.000 ljudi, kar je bistveno večje število od drugih držav, kjer so prav tako zaznali primere okužbe z virusom, kot sta na primer Francija in Nemčija.

Znani italijanski virolog Roberto Burini je že posvaril pred paniko. "Prvi sem, ki trdi, da koronavirus ni zgolj prehlad, a tudi ni kuga," je dejal. Svetovalec vlade za trenutno krizo Walter Ricciardi je medtem v pogovoru za časopis Corriere della Sera celo menil, da bi bilo lahko število okuženih pretirano, češ da je nacionalni inštitut za zdravje potrdil le okrog 190 primerov okužbe.

Življenje v Milanu, ki je v zadnjih dneh povsem zastalo, naj bi se kmalu vrnilo v stare tirnice. Tako naj bi znamenito milansko katedralo s prihodnjim tednom znova odprli za turiste. Milanski župan Giuseppe Sala je tudi pozval vlado k ponovnemu odprtju muzejev.

Wizz Air začasno ne bo letel v Italijo

Madžarski nizkocenovni prevoznik Wizz Air je med 10. marcem in 4. aprilom odpovedal vse polete v Italijo. Wizzair sicer leti v Rim, Bologno, Catanio, Neapelj, Milano in Bari.

Razkuževanje na avtobusih in vlakih

Italijanska vlada si prizadeva, da bi poenotila preventivne ukrepe v različnih italijanskih deželah. Po načrtih vlade naj bi državljane, ki so bili v zadnjih dveh tednih na Kitajskem ali 12 občinah t. i. rdečega območja v pokrajinah Lodi in Padova, pozvali, naj se javijo lokalnim zdravstvenim oblastem in gredo v domačo izolacijo. Na šolah, univerzah, javnih lokalih ter trgovinah naj bi tudi izobesili plakate s preventivnimi ukrepi. Na avtobusih in vlakih naj bi izvajali posebno dezinfekcijo. V prostorih javne uprave pa bodo nadomestili sredstva za razkuževanje rok.

Italijansko tožilstvo je medtem sprožilo preiskavo postopkov v bolnišnicah v Lombardiji. Vrstijo se namreč sumi, da so zdravniki s testiranjem okuženega 38-letnika čakali predolgo.

Iskanje cepiva mrzlično poteka. Foto: Reuters
Iskanje cepiva mrzlično poteka. Foto: Reuters

Okužena članica kabineta predsednika Lombardije

Med okuženimi je tudi članica kabineta predsednika Lombardije Attilia Fontane, ki je sporočil, da bo šel v samoizolacijo za dva tedna, ob stikih z drugimi ljudmi pa si bo nadel masko. "Gre za človeka, s katerim pogosto delam," je sporočil Fontana, potem ko so okužbo potrdili pri članici kabineta, in dodal, da so testirali vse druge člane njegovega kabineta in tiste, ki se ukvarjajo s preprečevanjem širjenja novega koronavirusa, njihovi testi pa so bili vsi negativni.

Večina okužb izvira iz Italije

Prvi primer okužbe je zjutraj potrdilo več evropskih držav. Na Danskem se je okužil človek, ki se je vrnil s smučarskih počitnic na severu Italije. Moški je trenutno v karanteni na svojem domu. Tam je bil skupaj z ženo in sinom, vendar so bili pri njiju testi na okužbo negativni.

Eno okužbo imajo tudi v Romuniji okužil se je moški, ki je bil v stikih z nekim italijanskim državljanom, in v Estoniji, kjer je okužen prebivalec te države, ki je nedavno obiskal Iran.

Norveške oblasti so v sredo sporočile, da so prvi primer novega koronavirusa v državi ugotovili pri moškem, ki se je pretekli teden vrnil iz Kitajske.

Prazne ulice v Milanu v Lombardiji. Foto: Reuters
Prazne ulice v Milanu v Lombardiji. Foto: Reuters

Macron: Epidemija zagotovo prihaja

Francoski predsednik Emmanuel Macron je ob obisku zdravstvenega osebja v eni izmed pariških bolnišnic dejal, da je izbruh okužb z novim koronavirusom "kriza" in da "zagotovo prihaja epidemija".

Macron je obiskal osebje bolnišnice La Ptie-Salpetriere v Parizu, kjer so v torek imeli prvo francosko smrtno žrtev koronavirusa.

Smrt 60-letnega učitelja precej skrbi zdravstvene delavce, saj ni potoval na nobeno žarišče okužb. V bolnišnici pa imajo tudi 55-letnika iz iste pokrajine kot pokojni učitelj in pristojni zdaj iščejo morebitno žarišče v Franciji, v kateri so doslej našteli 18 potrjenih primerov okužb z novim koronavirusom.

Nemški minister: Grozi nam epidemija

V Nemčiji je bilo na testiranju pozitivnih 21 ljudi. Tamkajšnji minister za zdravje Jens Spahn je posvaril, da se država spoprijema z začetkom epidemije. "Verigi okužb ne moremo več slediti, in to je nekaj novega. Do zdaj smo namreč vedeli, da je okužba 16 bolnikov vodila na Kitajsko, zdaj pa temu ne moremo več slediti. Poleg tega je bilo v stiku z okuženimi veliko ljudi."

Medtem so na Dunaju zaznali prve tri potrjene primere okužbe. Stanje 72-letnega moškega je slabo, boljše pa je stanje zakonskega para, pri katerem so popoldne potrdili okužbo. Simptome okužbe kažeta tudi njuna otroka, a se na laboratorijske rezultate laboratorija še čaka, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Novi koronavirus prizadel svetovno gospodarstvo