Proti zakonu je protestiralo več kot 160.000 ljudi. Foto: Reuters
Proti zakonu je protestiralo več kot 160.000 ljudi. Foto: Reuters

Določene dele zakona je sicer ustavni svet zavrnil, med drugim uvedbo obvezne desetdnevne izolacije okuženih s koronavirusom.

Najvišji francoski upravni organ je potrdil del zakona, ki določa, da bodo morali Francozi od ponedeljka covidno potrdilo predložiti tudi za notranje letalske polete, potovanja z medkrajevnimi vlaki, restavracije, kavarne in določena trgovska središča. Predložiti jih bodo morali tudi nenujni bolniki v zdravstvenih ustanovah in obiskovalci tovrstnih ustanov in domov za ostarele.

Do 30. septembra mladostnikom, starim od 12 do 17 let, covidnega potrdila ne bo treba predložiti.

Ustavni svet, ki je zakon obravnaval na zahtevo poslancev iz levih strank, je ugotovil, da pri uporabi covidnega potrdila obstaja ravnovesje med svoboščinami in varovanjem zdravja.

Francozi morajo sicer že od 21. julija tovrstno potrdilo predložiti za vstop v kulturne ustanove, na športna tekmovanja in vse druge dogodke oziroma kraje, kjer se zbere več kot 50 ljudi. To je z dekretom določil francoski predsednik Emmanuel Macron, parlament pa je nato uporabo potrdila razširil.

"Stop diktaturi." Foto: Reuters

Obvezno cepljenje za zdravstvene delavce

Najvišji francoski upravni organ je potrdil tudi del zakonodaje, ki določa obvezno cepljenje proti covidu-19 za zdravstvene delavce in negovalno osebje. Glede prekinitve delovnega razmerja s tistimi, ki se ne bodo cepili, je določil, da to lahko delodajalec stori zgolj v primeru zaposlenih za nedoločen čas. Zaposlenih za določen čas ne smejo odpustiti.

Zavrnil je tudi določilo o obvezni desetdnevni izolaciji ljudi, pri katerih so potrdili okužbo s koronavirusom. Ta je po mnenju članov sveta nepotrebna in nesorazmerna.

Zakon o uporabi covidnega potrdila in obveznem cepljenju je sicer naletel na ostro nasprotovanje med Francozi, ki se ob koncih tedna zbirajo na ulicah francoskih mest. Pretekli konec tedna jih je na ulice prišlo več kot 200.000.

Francoske oblasti želijo z zakonom okrepiti zanimanje za cepljenje proti covidu. Do zdaj je z vsemi odmerki cepljenih 54 odstotkov od 67 milijonov prebivalcev.