Foto: EPA
Foto: EPA

"Naredili bomo nov korak," je tvitnil francoski predsednik Emmanuel Macron. "Življenje se bo vrnilo v našo državo. To je del naše kulture, našega načina življenja, s katerimi se bomo znova spoznali," je dodal.

V okviru novih sprostitev lahko za eno mizo v lokalu sedi šest gostov, odprli so se tudi notranji prostori fitnesov. Sicer pa je na prostem še vedno obvezno nošenje mask.

Francija je v celoti odprla tudi svoje meje, in sicer za prebivalce Evropske unije, ki bodo predložili negativni izvid testa na novi koronavirus, dokazila o cepljenju ali prebolelosti.

Epidemične razmere v Franciji se že dalj časa izboljšujejo. Na intenzivni negi je okoli 2390 covidnih bolnikov, še konec aprila jih je bilo okoli 6000. Do torka so v državi najmanj enkrat cepili več kot 28 milijonov ljudi, kar je skoraj 43 odstotkov celotnega prebivalstva.

Avstrija bo z julijem odprla lokale tudi ponoči, a ne vseh

Avstrija bo 1. julija julija odpravila nočno prepoved obratovanja za gostinske lokale. A nočni klubi in diskoteke bodo še ostali zaprti. Plesanje in pitje za točilnim pultom namreč še naprej ne bosta dovoljena, dovoljeno bo le uživanje hrane in pijače za mizami. To pa pomeni tudi nadaljnje zaprtje nočnih barov in diskotek, poroča avstrijska tiskovna agencija APA, ki navaja avstrijskega ministra za zdravje Wolfganga Mücksteina.

Že ta četrtek se sicer prepoved nočnega obratovanja lokalov v Avstriji zamika za dve uri – z 22. ure na polnoč, varna medsebojna razdalja pa zmanjšuje z dveh na en meter. V notranjih prostorih lokalov bo lahko odslej za isto mizo sedelo osem, v zunanjih prostorih pa 16 ljudi.
Kulturne ustanove bodo lahko svoje kapacitete zapolnile 75- in ne več le 50-odstotno. Na prostem nošenje mask nikjer ni več obvezno.

Belgija: V pisarnah le en dan v tednu

Belgija zaradi izboljševanja epidemičnih razmer znova odpira notranjost gostinskih lokalov in barov, kinodvoran, gledališč in tudi fitnesov. Vendar pa samo do četrtine zmogljivosti in ob strogem upoštevanju higienskih ukrepov. Doma pa bodo ljudje znova gostili do štiri ljudi.

Mogoče bodo znova kulturne prireditve z do 200 ljudmi, če se bodo držali varnostnih ukrepov proti širjenju novega koronavirusa. V Bruslju ne bo treba več nositi mask tudi zunaj. Bodo pa še vedno potrebne na sredstvih javnega prevoza in na krajih, kjer je gneča, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Znova se obnavlja delo v pisarnah, vendar precej počasi. Za zdaj bodo zaposleni v pisarnah lahko en dan v tednu, preostale dni pa bodo morali kot do zdaj še naprej delo opravljati na daljavo.

V Nemčiji izbruhnila afera z maskami

Po poročanju RTV-jeve dopisnice iz Berlina Polone Fijavž je v Nemčiji izbruhnila še ena afera z zaščitnimi maskami – v prvi so se s posli prodaje okoristili številni poslanci Krščanskodemokratske unije.

Tokrat gre za domnevne poskuse ministra za zdravje Jensa Spahna, ki je lani spomladi nakupil za milijardo evrov mask. Potem ko te niso dobile evropskega certifikata za uporabo, naj bi jih skušal razdeliti med prejemnike socialne podpore, brezdomce in invalide.

"Nameri ministra Spahna se je uprlo ministrstvo za delo, ki ga vodi Socialdemokratska stranka. V koalicijskem partnerju in volilnem tekmecu SPD-ju so namero ministra Spahna označila za škandalozno, nesprejemljivo za stranko z imenom krščanska," je še poročala RTV-jeva dopisnica, ki dodaja, da je sicer Spahna na torkovi seji stranke za kandidata novega predsednika stranke podprla tudi nemška kanclerka Angela Merkel.

Afera z maskami v Nemčiji

V Rusiji porast okužb z novim koronavirusom

Iz Rusije poročajo o največjem dnevnem številu okužb od 14. marca, medtem ko se oblasti spopadajo s težavami pri prepričevanju prebivalcev, naj se cepijo proti covidu-19. Ruski predsednik Vladimir Putin je prebivalce že večkrat pozval, naj se cepijo, medtem ko skušajo oblasti okrepiti kampanjo cepljenja.

V zadnjem dnevu so potrdili 10.407 okužb, največ v Moskvi.

Rusija je med najbolj prizadetimi državami med pandemijo, po številu okužb je na šestem mestu. Oblasti pa medtem obtožujejo, da so težo pandemije zmanjševali z upoštevanjem smrtnih žrtev samo tistih bolnikov, ki so jim v obdukciji potrdili, da je bil covid-19 glavni vzrok smrti.

Podatki ruskega statističnega urada so pokazali, da je do konca aprila v povezavi s covidom-19 umrlo 270.000 ljudi, kar je za več kot enkrat več od uradnih podatkov.

Nadaljnje sproščanje v več evropskih državah