Kot krovna covidna bolnišnica je za zdaj predvidena Topolšica, ki že zdaj zdravi pljučne bolnike. Foto: Televizija Slovenija
Kot krovna covidna bolnišnica je za zdaj predvidena Topolšica, ki že zdaj zdravi pljučne bolnike. Foto: Televizija Slovenija

Glede na trenutno sliko širjenja virusa in pričakovane potrebe po bolniškem zdravljenju je Gantar bolnišnicam naročil, da v prihodnjih dneh pripravijo dodatnih 150 postelj za covidne bolnike. Podatke o trenutnih zmogljivostih bodo vnašali v spletno aplikacijo.

Sorodna novica Od četrtka omejitev zbiranja do 10 ljudi javno in zasebno, strežba le za mizami

Minister je direktorjem predstavil projekcije glede prihodnje epidemiološke situacije glede na to, da se ta teden sprejemajo novi ukrepi, ob katerih zaustavljanje drugih zdravstvenih programov morda še ne bo potrebno.

A direktorji so vseeno dobili navodila, da za prihodnjih 10 dni zagotovijo dodatne zmogljivosti s čim manjšimi omejitvami na drugih področjih: "To je bilo sicer predvideno že tudi prej v kriznih načrtih, zdaj morajo te številke nekoliko povečati za prihodnji teden, 10 dni, da vidimo, v katero smer bomo šli, in pripravljene morajo biti v bistvu vse bolnišnice," je pojasnil Gantar.

Razmišljajo tudi o krovni covidni bolnišnici, za zdaj je predvidena Topolšica z možnostjo 100 dodatnih postelj, ki že zdaj zdravi pljučne bolnike, vendar bi bila potrebna reorganizacija, je za Radio Slovenija poročala Helena Lovinčič.

Po potrebi bodo odprli posebno covidno bolnišnico

Novembra po 400 novookuženih na dan?

O projekcijah epidemije pa je direktor ljubljanskega UKC-ja Janez Poklukar dejal: "Reprodukcijsko število je zadnje dni prej 1,3 kot 1,2 in seveda iz tega ni težava izračunati, da bo v novembru ob takem stopnjevanju oz. vztrajanju reprodukcijskega števila dnevno 400 pozitivnih, kar je pa seveda močno skrb vzbujajoče."

Znova je pozval k doslednemu spoštovanju ukrepov, saj ni države, ki bi zmogla epidemijo premagati brez sodelovanja prebivalstva.

V jeseniški bolnišnici okuženih kar 24 zaposlenih

Seznam bolnišnic, kjer je bil v tako imenovana bela območja vnesen novi koronavirus, se sicer daljša – na seznamu jih je zdaj že šest.

V Splošni bolnišnici Jesenice so okužbo potrdili pri 24 zaposlenih in treh bolnikih, v ljubljanskem kliničnem centru je virus pot zdaj našel še na Kirurško kliniko, je poročala Televizija Slovenija.

Sorodna novica Črno na Koroškem bodo razglasili za ogroženo območje, v jeseniški bolnišnici okuženi zaposleni

Okužba delo ovira tudi v mariborskem kliničnem centru, na Golniku, v bolnišnicah v Slovenj Gradcu in Murski Soboti.

Murskosoboška je ena od sedmih covidnih bolnišnic, bolnike sprejema že 10 dni, postelje se počasi in vztrajno polnijo, na voljo imajo pet intenzivnih in 18 drugih covidnih postelj, težave pa že z zagotavljanjem kadrov – okuženih imajo pet zaposlenih, od tega so trije zdravniki, je pred sestankom z Gantarjem za naš radio povedal direktor Mark Toplak.

Novomeška bolnišnica je ena redkih, v katero virus še ni zašel, na voljo imajo 20 covidnih postelj in štiri intenzivne, polovica teh je že zasedena. To je obseg, v katerem še lahko zagotavljajo normalno delo bolnišnice, je za radio zatrdila direktorica Milena Kramar Zupan.

Direktor Klinike Golnik Aleš Rozman pa je v pogovoru za TV Slovenija izrazil pričakovanje jasnih navodil glede sprejema bolnikov v prihodnje in predlagal: "Da bi se mogoče uredila neke vrste dispečerska služba, ki bi imela pregled nad posteljami in bi bolnike učinkoviteje usmerjala v najbližjo prosto bolnišnico."

Pogovor z Bojano Beović v Odmevih