Sorodna novica Izigravanje delavcev v prvi bojni liniji?

Kot smo poročali, zaposleni v zdravstvenih in socialnih zavodih ob bolniški odsotnosti zaradi covida-19 ne morejo uveljaviti pravice do 100-odstotnega nadomestila plače, saj jim ustanove ne priznajo, da so se z novim koronavirusom okužili na delovnem mestu. Če bi jim delodajalci to omogočili, bi morali v tem primeru bolniško odsotnost kriti iz lastnega žepa.

Opisano prakso je podprlo tudi ministrstvo za zdravje. Zdravstvene in socialne zavode je v posebnem dopisu obvestilo, da se ob uporabi ustrezne varovalne opreme ni mogoče okužiti s covidom-19 in da zato okuženi zdravstveni delavci nimajo pravice do 100-odstotnega nadomestila.

Na drugi strani istim zaposlenim 100-odstotno nadomestilo plače pripada v času karantene po tveganem stiku na delu.

Gantar se po novem strinja s 100-odstotnim bolniškim nadomestilom

"Mislim, da je zdrava pamet tu odpovedala," je za Televizijo Slovenija povedala Irena Ilešič Čujovič iz sindikata zdravstva in socialnega varstva, kjer so predlagali, da bi šesti protikoronski sveženj vključeval tudi to, da bi se strošek takšnih bolniških odsotnosti kril iz proračuna, vendar predlog ni bil sprejet.

Današnji zapis na Twitterju pa kaže, da je zdravstveni minister Tomaž Gantar spremenil stališče. "Strinjam se, da so zdravstveni delavci oz. vsi, ki delajo s covid pacienti, v primeru okužbe upravičeni do polnega nadomestila za bolniško odsotnost. Najbolj izpostavljenim gotovo pripada 100-odstotno nadomestilo," je zapisal.