Glavni švedski epidemiolog Anders Tegnell in njegova družina sta prejšnji mesec po elektronski pošti prejela celo grožnje. Foto: EPA
Glavni švedski epidemiolog Anders Tegnell in njegova družina sta prejšnji mesec po elektronski pošti prejela celo grožnje. Foto: EPA

Švedska je imela v epidemiji najbolj črno sliko v primerjavi s sosednjimi državami. Je tudi edina država v Evropi, ki je kljubovala odločitvi po strogi karanteni in drugih omejitvah. V državi z desetimi milijoni prebivalcev je z novim koronavirusom okuženih 38.589, umrlo je 4468 ljudi.

"Dosegli smo, kar smo hoteli. Švedski zdravstveni sistem dela, z veliko stresa, a se ni uklonil. Ni pa tako dobro število smrti, delno zaradi sprejete strategije, večinoma pa zaradi okužb v domovih za starostnike, ki niso mogli ustaviti širjenja bolezni," je dejal pred enim mesecem za BBC in dodal, da bi bila strategija seveda lahko vedno veliko boljša, da pa je bilo "skoraj 50 odstotkov vseh mrtvih v domovih za starostnike; z našega stališča to popolnoma ne ovrže naše strategije".

Sorodna novica Ali švedska strategija brez karantene dejansko deluje?

Obžaloval odločitev

Zdaj pa je Anders Tegnell za javni švedski radio izjavil: "Če bi se mogli še enkrat spopasti z isto boleznijo, vedoč natančno, kar vemo danes, menim, da bi se odločili drugače, nekaj med tem, kar je uvedla Švedska in preostali svet." Na vprašanje, ali je umrlo preveč ljudi, je odgovoril: "Da, absolutno."

Pri tem pa ni bil jasen, kaj točno bi morala Švedska narediti drugače. "Ker so države uvedle takojšnjo blokado, ni znano, kateri ukrepi so imeli najboljši učinek v zajezitvi širjenja virusa," je še pojasnil Tegnell.

Med epidemijo se življenje ni ustavilo

Švedska je ves ta čas izvajala le omejevanje medsebojne razdalje, prepovedala je javno druženje več kot 50 ljudi in preprečila obiske v domovih za starejše občane. Vsa nenujna potovanja glede na nacionalne smernice še vedno niso priporočljiva. So pa časovno dovoljene dvourne poti za obisk sorodnikov in prijateljev, vendar v teh krajih ni dovoljeno kupovanje v lokalnih trgovinah, kjer bi se gostje mešali z lokalnimi prebivalci, navaja BBC.

Med epidemijo so bili lokali in bari na Švedskem odprti. Foto: EPA
Med epidemijo so bili lokali in bari na Švedskem odprti. Foto: EPA

Vse več kritik tako doma kot pri sosedih

Medtem ko se odpirata sosednja Danska in Norveška, je Švedska deležna vse več kritik zaradi svoje odločitve. Predstavnik norveškega inštituta za javno zdravje Frode Forland je kritiziral Švedsko, da se je preveč naslanjala na zgodovinske modele pri zajezitvi širjenja virusa, medtem ko so se sosednje države odločile za karanteno.

Nekdanja švedska epidemiologinja Annika Linde pa je odločitev države ocenila kot napačno, saj bi morala biti država pozornejša pri: zgodnji karanteni, višji zaščiti uporabnikov domov za starostnike, intenzivnejšem testiranju in sledenju žarišč izbruha epidemije.