Kava na terasi in vrste pred frizerskimi saloni

Strežba na terasah in letnih vrtovih gostinskih lokalov

Sorodna novica Beović: Po okoli 13 dneh bomo vedeli, ali bo sproščanje ukrepov povečalo število okužb

Na terasah in letnih vrtovih gostinskih lokalov morajo biti mize razporejene tako, da je med posameznimi strankami najmanj meter in pol razdalje. Obiskovalci lokalov morajo takrat, ko uporabijo sanitarije oz. vstopijo v drug zaprti prostor, uporabiti masko ali drugo obliko zaščite. Izvajalci storitev morajo sanitarije očistiti in razkužiti najmanj vsako uro.

Gostinci opozarjajo, da je kar nekaj previdnostnih ukrepov težko oz. nemogoče izvajati. Zaradi tega je po ocenah Obrtne zbornice Slovenije ostalo zaprtih okoli polovica vseh lokalov. Za gostince je najbolj neizvedljivo zagotavljanje ukrepa, da lahko za isto mizo sedijo le člani istega gospodinjstva, hkrati pa morajo med preostalimi gosti zagotavljati razdaljo 1,5 metra. Kot je poudaril Blaž Cvar z OZS-ja, gostinci ne morejo identificirati posameznih gostov in zagotavljati, da za isto mizo sedijo zgolj člani istega gospodinjstva. Opozoril je tudi, da bi morali glede na ukrepe denimo delavci iz istega podjetja, ki se pripeljejo v istem avtomobilu, nato na terasi sedeti 1,5 metra narazen.

Na OZS-ju pričakujejo posluh Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki je izdal higienska priporočila za izvajanje gostinske dejavnosti na terasah in letnih vrtovih v času epidemije, in popravke ukrepov, da bi tako dosegli, da se bodo gostinci v večjem številu odločali za odprtje lokalov. Ob tem, kot je videti, ponujajo ureditev v Avstriji, kjer lokale v celoti odpirajo 15. maja. Ukrepi v Avstriji določajo, da lahko pri isti mizi sedijo štirje odrasli in dodatno še otroci, med skupinami gostov pa mora biti najmanj en meter razdalje.

Po ocenah OZS-ja ostaja zaprtih okoli polovica gostinskih lokalov. Foto: BoBo
Po ocenah OZS-ja ostaja zaprtih okoli polovica gostinskih lokalov. Foto: BoBo

Odpirajo se nekatere trgovine

Odprle so se tudi trgovine do velikosti 400 kvadratnih metrov prodajnega prostora z izjemo tistih v trgovskih centrih. Če ima prodajalna v trgovskem centru lasten vhod od zunaj, je lahko kljub temu odprta. V družbi SES, ki upravlja trgovske centre, so pojasnili, da so pri njih zato odprti tudi frizerji, zlatarji, urarji in terase lokalov.

Trgovine, ki omogočajo pomerjanje oblačil, morajo med drugim zagotoviti razkuževanje in učinkovito prezračevanje kabin za pomerjanje po vsaki uporabi. Oblačila, ki jih je stranka pomerila in jih ne bo kupila, pa je treba shraniti ločeno za dva dni, preden gredo nazaj v promet. Prodajalci zaradi tega za zdaj nimajo težav, v reportaži ugotavlja STA.

"Kupci, ki so do zdaj prišli k nam, so bili zelo previdni. Roke so držali k sebi, čeprav so si jih na vhodu razkužili, ničesar se niso upali dotakniti, ampak so le od daleč pokazali na oblačilo, ki jih zanima, zato ni bilo veliko za razkuževati," je tako za Slovensko tiskovno agencijo povedala prodajalka Jelka. "Pripravljeno imamo posebno stojalo in vrečke, kamor bomo odlagali oblačila. Nanje bomo pisali datume, vse natančno beležili in spremljali, da bo tako, kot mora biti," je dodala.

Rahljanje ukrepov ob epidemiji koronavirusne bolezni

Še vedno ne vedo natančno, kateri ukrepi so potrebni

Bega jo, da še danes ne vedo točno, kateri ukrepi so potrebni. "Pojavljajo se namreč vedno nove informacije. Danes smo recimo izvedeli, da bi morali imeti tudi v naših trgovinah pri blagajni zaščitno steklo, kar je bilo sprva naročeno le kozmetičarkam, pedikerjem in manikerjem. Tu se zdaj lovimo, povprašujemo in se bojimo, da ne bomo dobili kakšne kazni," je dejala.

Tudi prodajalka Nives iz trgovine s spodnjim perilom si želi enotnih navodil pristojnih služb, na primer enotnega plakata z navodili za kupce, ki bi ga lahko zalepile na vrata vse trgovine. Zdaj pa vsaka po svoje piše, oblikuje in tiska izveske, kar zmede tudi kupce. Ti se po njenih besedah večinoma držijo navodil, včasih le pozabijo, da morajo v trgovino vstopati posamično. "Jih opozorimo in nato brez težav počakajo pred vrati," je povedala za STA.

Varnostni ukrepi ob ponovnem zagonu dejavnosti
Sorodna novica Kako ravnati v frizerskih, kozmetičnih in masažnih salonih

Frizerski in kozmetični saloni ter saloni za nego živali bodo znova delali

Po več tednih zaprtja v okviru ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa so danes vrata znova odprli tudi frizerski in kozmetični saloni. Že prvi dan so večinoma polno zasedeni, najmanj do sredine maja pa bo pri večini izmed njih težko najti še kak prost termin. Večina frizerskih in kozmetičnih salonov je imela že kmalu po najavi rahljanja ukrepov zapolnjene termine vsaj za kak teden, stranke pa tudi danes kličejo v salone in preverjajo, kako je z naročili in odpiralnimi časi.

Frizerka Daša iz Celja je za STA pojasnila, da ima naročil polno za dva tedna, za naprej naročil še ni odprla. Ker ima majhen salon oz. samo eno stranko na stolu, nima težav z vzdrževanjem razdalje. Nekoliko jo moti maska, na strankah pa ta ni tako moteča, saj jo je mogoče odstraniti. Več časa vzame vsakokratno razkuževanje opreme in stola za strankami, posledično striženje ene same stranke traja dalj časa.

Tudi v ljubljanskih frizerskih salonih je bilo danes precej pestro. Za striženje v enem izmed salonov v centru mesta so se odločali predvsem gospodje. "Prva današnja stranka se je sicer barvala, zdaj pa prihajajo predvsem moški," je opisala frizerka Nina. V salonu sicer nimajo naročanja. Vsak gost ob prihodu v salon dobi številko, kot je sicer navada na upravnih enotah, pri frizerju pa pusti svojo telefonsko številko, da ga lahko nekaj minut, preden pride na vrsto, pokličejo. "Pri nas ste lahko, če imate srečo, že danes na vrsti," še dodaja Nina.

Knjižnice: Vrnitev in prevzemanje knjig

Vrata so odprle tudi splošne knjižnice. Toda bralci lahko le vrnejo ali prevzamejo predhodno naročeno gradivo. Čitalnice ostajajo zaprte.

Sorodna novica Z vračanjem knjig se ne mudi, prevzem le po predhodnem naročilu

Kot je povedala predsednica Združenja splošnih knjižnic Vesna Horžen, bo odpiranje potekalo v treh fazah. Danes tako vrata za uporabnike večinoma odpirajo osrednje knjižnice, kjer je mogoče vračilo in izposoja gradiva, krajevne knjižnice bodo prišle na vrsto v drugi fazi. Ob tem je Horženova poudarila, da je vsaka knjižnica načrt odpiranja pripravila v skladu s svojimi danostmi ter navodili občinskih uprav, saj so knjižnice zavodi lokalnih skupnosti.

Takoj ko bo mogoče, bodo za uporabnike znova odprli tudi manjše enote. Kot zadnje bodo na pot znova poslali bibliobuse, saj je njihova kvadratura manjša kot 20 kvadratih metrov. Tudi pri krajevnih knjižnicah je znova odpiranje odvisno od njihove velikosti in pa od razpoložljivega kadra, je poudarila. Tretja faza pa bo nato ponovna vzpostavitev različnih dejavnosti v knjižnicah.

Ker se bodo knjižnice odpirale v skladu s svojimi specifikami, predsednica Združenja splošnih knjižnic uporabnike opozarja, naj spremljajo spletne strani svojih knjižnic, kjer bodo objavljeni tudi novi odpiralni časi.

Cerkve znova odpirajo vrata

Sorodna novica Življenje se vrača tudi v hrame svetosti

Znova so se odprla vrata slovenskih cerkva za udeležbo vernikov pri svetih mašah in drugih bogoslužjih. Da bi preprečili širjenje virusa, bo moral v cerkvi vsak vernik nositi predpisano zaščitno opremo, pred vstopom v cerkev si bodo morali razkužiti roke, blagoslovljene vode ne bo. Verniki lahko sveto obhajilo prejmejo le na roko brez drugih izjem. Razdalja med verniki mora v klopeh ostati najmanj 1,5 metra, vsaka druga vrsta mora biti prazna, pri čemer omejitve ne veljajo za člane istega gospodinjstva.

Martin Golob o ukrepih v cerkvah

Fotografi, fotokopirnice, urarji, zlatarji, šivilje, čevljarji bodo znova delali

Sproščene so tudi storitve izdelave in popravil na področju tekstilne, obutvene in usnjarske dejavnosti ter izdelava ključev in storitve fotografov, fotokopirnic, urarjev ter zlatarjev, če je stik s potrošnikom minimalen. Vse navedene storitve se lahko izvajajo le ob upoštevanju navodil NIJZ-ja, na način, da se prepreči možnost okužbe ali je možnost minimalna.

V ponedeljek znova plačevanje parkirnin. Foto: BoBo
V ponedeljek znova plačevanje parkirnin. Foto: BoBo

Znova parkirnine

Ponovno se uvajajo parkirnine v mestnih občinah. Razlog pa sta dolgotrajno parkiranje in prezasedenost parkirnih prostorov v mestnih središčih, kar bi po mnenju Združenja mestnih občin Slovenije slabo vplivalo na poslovanje ponudnikov storitev, ki znova začenjajo delati, poroča TV Slovenija.

Treningi vrhunskih športnikov

Treninge so lahko začeli vrhunskih športniki v nekontaktnih disciplinah, mogoči so tudi individualni treningi v ekipnih športih. Glede podrobnosti izvedbe sproščanja treningov po različnih športih naj bi sicer vlada danes še odločala, nato jih bo javnosti sporočilo pristojno ministrstvo. Vlada pa naj bi govorila tudi o ukrepih za začetek tekmovanj v času pandemije novega koronavirusa.

Muzeji in galerije v nizkem startu

Z nekaj izjemami muzeji in galerije po Sloveniji večinoma vrata odpirajo od torka. "Odpiramo jutri, saj so ob ponedeljkih muzeji in galerije po navadi zaprti," je spomnila predsednica Skupnosti muzejev Slovenije Aleksandra Berberih-Slana. Današnji dan večina izkorišča za zadnje priprave za zagotovitev varnosti obiskovalcev in zaposlenih. "V muzejih poteka razkuževanje, pripravljajo se oznake in smeri obiska razstav, nameščajo se zaščite na blagajnah in podobno, da bo torkovo odprtje potekalo čim bolj organizirano in ne bo prihajalo do kakšnih težav. Med drugim je treba pripraviti tiste, ki delajo na blagajni, da bodo ustrezno usmerjali obiskovalce, da jih ne bo preveč v prostoru," je dejala Aleksandra Berberih-Slana, direktorica Muzeja narodne osvoboditve Maribor.

Pri organizaciji dela in obiskov se ravnajo po smernicah, ki sta jih pripravila ministrstvo za kulturo in NIJZ. Med drugim morajo na obiskovalca zagotoviti vsaj 20 kvadratnih metrov prostora ter omejiti uporabo predstavitvenih pripomočkov in drugih predmetov, ki se jih v običajnih okoliščinah obiskovalci dotikajo. Obiskovalci morajo upoštevati predpisano medsebojno razdaljo najmanj dva metra, poleg tega bo vstop v razstavne prostore mogoč le za posameznike, družine in manjše skupine. Če bo obiskovalcev več, pa se določi interval vstopanja, piše v priporočilih.

Plačilo vstopnine in nakupa v muzejski trgovini bo mogoče le brezgotovinsko, listanje publikacij v muzejskih trgovinah ne bo dovoljeno. Strokovnih vodstev po muzejskih zbirkah ter spremljevalnih pedagoško/andragoških programov, posvetovanj, okroglih miz in odprtij razstav ministrstvo za zdaj ne priporoča. V skladu z navodili NIJZ-ja je tako za zaposlene kot tudi obiskovalce obvezna uporaba zaščitnih mask in razkuževanje rok, vstopajo pa lahko le zdrave osebe, brez znakov okužbe dihal.