Foto: Reuters
Foto: Reuters

Skupna je zahteva, naj se stranke naročajo po telefonu in naj se storitve opravljajo ob točno določenem terminu, saj čakanje v salonu z izjemo spremljevalcev otrok in invalidov ni dovoljeno.

NIJZ izvajalcem storitev nalaga tudi, naj večer pred ali zjutraj na dan storitve pri naročenih strankah preverijo, ali je njihovo zdravstveno stanje primerno, ali imajo znake okužbe dihal, ali živijo s kom v gospodinjstvu, ki ima znake okužbe dihal, je v izolaciji oziroma v karanteni. V primeru pozitivnega odgovora naj stranko do preklica zavrnejo.

Starejšim in bolnikom obisk odsvetovan

Starejšim in bolnikom s kroničnimi nenalezljivimi boleznimi, z večjim tveganjem za težji potek koronavirusne bolezni 19, je v času epidemije obisk tovrstnih salonov odsvetovan.

Obvezno razkuževanje

Tudi pri obisku kozmetičnih, frizerskih in masažnih salonov ostajajo v veljavi splošni ukrepi samozaščite, obvezno razkuževanje rok in nošenje zaščitne maske, za zaposlene tudi uporaba vizirja. V salonih naj bo le toliko strank, kolikor jih lahko naenkrat postrežejo. Minimalna razdalja med delovnimi območji naj znaša najmanj dva metra, stik med stranko in izvajalcem dejavnosti pa naj bo čim manjši, seveda kolikor to narava dela dopušča.

Pri vseh treh dejavnostih je obvezno tudi sprotno razkuževanje delovnih površin in pripomočkov, uporaba pralne zaščitne opreme oziroma zaščite za enkratno uporabo na delovnih površinah, ki se jih težko razkuži, ter vsaj enkrat dnevno temeljito prezračevanje in razkuževanje prostora.

Odsvetovano: barvanje obrvi, trepalnic in urejanje brade

NIJZ v svojih navodilih določene storitve tudi odsvetuje. Frizerskim salonom tako začasno odsvetujejo oblikovanje obrvi, barvanje trepalnic in urejanje brade. Obvezno bo tudi pranje las s šamponom v frizerskem salonu, že predtem pa naj si s šamponom doma lase umijejo tudi stranke.

Zaslon z odprtino, če ni mogoče zagotavljati razdalje

V kozmetičnih salonih navodila zahtevajo od izvajalca tudi, da se pri negi nohtov in odstranjevanju dlak na nogah in rokah, kjer ni mogoče zagotavljati zadostne medsebojne razdalje, med izvajalcem in stranko namesti zaslon iz pleksistekla z odprtino. Ta zaslon za vsako stranko obrišejo z razkužilom. Do umiritve epidemije odsvetujejo ličenja obraza, podaljševanje trepalnic in izvajanje postopkov permanentnega ličenja.